Clear Linux ближи десктоп корисницима

Подели преко

Иако основна намена Интеловог Clear Linux-a дефинитивно није десктоп Линукс дистрибуција, сада је то лакше реализовати. Пре свега новим корисницима. Наиме, на Интеловим ризницама се појавила Clear-live верзија, још увек у бета верзији. Она поседује инсталациони програм који опет омогућава инсталацију Clear-a на десктоп рачунар са подразумеваним графичким окружењем. Наравно, инсталација је била могућа и до сада, али без графчког окружења, што је почетницима увек проблем. Додуше, инсталер није у графичком моду, већ текстуалном (конзолном) али је интуитиван и лак за коришћење па већих проблема не би требало да буде. Прво је потребно подићи live систем са флеша или DVD-a а онда покренути инсталациони програм. На Clear-у можете користити Gnome, XFce a и KDE графичка окружења.

Нови инсталер

Иако је реч о бета верзији, инсталер омогућава рад са дисковима/партицијама. Поред тога, могуће је инсталирати и софтверске пакете, подесити аутоматско ажурирање система. Исто важи и за кернел. Треба имати на уму да је Clear Linux ипак првенствено намењен раду на cloud-у, што се најбоље вити по томе како се врши ажурирање софтвера/система.

Инсталација Clear Linux-a – избор снопова (bundle-ова) са софтвером

Clear не користи класичне софтверске пакете попут rpm-a или инсталера попут apt-get-a већ софвер пакује у такозване bundle-ове или снопове који садрже целе логичке целине са свим повезаним софтвером. Такође ажирирањем снопова ажурирамо и цео систем. Није могуће инсталирати само једну апликацију. Ово можда делује ограничавајуће и не практично на десктоп машинама, али на cloud серверима итекако има смисла. Са друге стране, ажурирање се лако и брзо обавља, обзиром да се у сноповима налазе само измењени фајлови одређених софтверских пакета/система а не и цео софтвер. То значи значајно брже ажурирање јер замислите да нова верзија LibreOffice-a има нову верзију, у којој су измене направљене на неких 50-так фајлова, укупне величине 2 MB. Clear ће ажурирати само тих 50 фајлова а неће скидати и инсталирати цео LibreOffice пакет.

Све у свему, ова специфична и по перформансама једна од најбољих Линукс дистрибуција је сада постала мноог лакша за тестирање па ко воли нека изволи. Нови image фајл се може преузети са овог линка. Величина је око 1.3 Gb.

Не треба заборавити да је Clear Linux оптимизован за Интелов хардвер – па на њему треба очекивати и најбоље перформансе