Još jednom za kraj: KOffice 2.3

Podeli preko

Još uvek zvanično KOffice tim je objavio izlazak najnovije verzije KOffice-a 2.3. Ovo izdanje sadrži značajan broj malih ali i nekolicinu većih unapređenja koja prati i veliki broj ispravljenih grešaka uočenih u prethodnoj verziji. Broj unapređenja jeste značajan, naročito u pogledu biblioteka i dodataka, koje posebno uključuju podršku za OpenDocument standard koja sada pokriva: učitavanje, renderovanje i snimanje, što je samo po sebi značajan korak. Trenutno najkvalitetnija aplikacija jeste KSpread, za koju kreatori daju preporuku za upotrebu kod krajnjih korisnika u poslovnom okruženju. Od ostalih, treba pomenuti najveća, a tu svakako spada veliki napredak Krite koja je sada postala veoma ozbiljan alat i za profesionalnu upotrebu.
Elem, nova i značajna unapređenja su:

  • Krita je sada spremna za upotrebu i profesionalnih umetnika. Ovo treba zahvaliti pre svega ciljanom naporu celog Krita tima i jasno definisanih ciljeva. Više detalja u Krita 2.3.0 najavi
  • Novi slide sorter je spreman za KPresenter. Takođe je spremna i nova opcija za animaciju različitih oblika.
  • Unapređenja osnovnog engine-a i dodataka za podršku OpenDocument Formatu. Naročito je unapređeno renderovane teksta.
  • Još veća unapređenja se tiču podrške za čitanje Microsoft fajl formata (doc, xls, ppt, docx, xlsx, pptx).
  • Novi report engine koji koriste KPlato i Kexi.

Ipak, za druge dve aplikacije, potrebne u poslovnom okruženju, KWord i KPresenter, korisničko okruženje još uvek nije dostiglo onaj nivo kvaliteta koji bi razvojni tim želeo za krajnje korisnike. Obe aplikacije bi trebalo da su stabilne za rad u realnom okruženju ali još uvek ima dosta opcija za formatiranje koje se ne mogu koristiti preko korisničkog interfejsa. Za više informacija o idejama za postizanje ovog cilja treba pogledati Personas stranicu.

kpresenter-slides-sorter-490x306.png

Ima još dobrih vesti: tokom razvojnog ciklusa za verziju 2.3 se timu priključio usability ekspert, Tomas Fajfer (Thomas Pfeiffer) koji je donirao svoje vreme i veštine. Očekuje se da će sav taj rad doneti plodove za sledeće 2.4 izdanje.

Što se tiče creativity applikacija, najkvaitetnija aplikacija je sada svakako već pomenuta Krita. Karbon je takođe doživeo određena unapređenja.

Spremnost Kexi-ja zavisi od potreba korisnika. Od verzije 2.2 Kexi je pretrpeo uglavnom unađenja u pogledu stabilnosti.

Za detalje preporučujem da se pogleda KOffice 2.3 changelog koji sadrži detaljan spisak izmena u novoj verziji. Šire informacije o Kriti na http://krita.org/component/content/article/9-krita-updates/66-krita-230-released

Nova verzija KOffice 2.4 bi trebalo da se pojavi u obliku Calligra Suite-a, o čemu smo već pisali.

Preuzmite KOffice 2.3