Isplivao Ubuntu 18.10 “Cosmic Cuttlefish”

Podeli preko

Ovo novo oktobarsko izdanje, iako sa kratkom predviđenom podrškom u odnosu na 18.04 LTS, zaključno do jula 2019. godine, predstavlja sledeći korak u razvoju Ubuntu Linuksa, naročito posle povratka na GNOM grafičko okruženje. Naravno, pored osnovne verzije i druge varijante su doživele svoju novu verziju, poput Kubuntua, Lubuntua, Ubuntu Studija i ostalih.

Ubuntu 18.10 nova osnovna desktop tema “Yaru”

Novi Ubuntu donosi promene u osnovnoj temi GNOM školjke (Gnome Shell). Novo ime teme je “Yaru” koja deluje prilično osvežavajuće. Kao osnovna postavka X.Org server je i dalje tu, ali je moguće podići i Wayland sesiju prilikom prijavljivanja. Naravno, najnovija verzija GNOMA 3.30 sa svim svojim unapređenjima će svakako doprineti dobrom utisku u radu grafičkog okruženja. Ipak, glavne prednosti novog Ubuntu su kernel 4.18 i Mesa 18.2 kao i prelazak na gcc 8(8.2). Tu su i najnovije verzija Fajerfoksa 63.0 i LibreOfisa 6.1.2 uz mnoge druge ažurirane verzije softvera. Integrisana je i nova alatka za pravljenje snimaka ekrana, kao i Remmina RDC (Remote Desktop Client)

Inače, ažuriranje sa Ubuntua 18.04 LTS na novi Ubuntu 18.10 je moguće i podžano samo za 64-bitne verzije, jer 32-bitna polako odlazi u zaborav.  Dakle, za ažuriranje na novu verziju preporučujemo prvo da ažurirate postojeći 18.04 a zatim će biti dovoljna jedna poznata komanda u konzoli sudo apt update && sudo apt dist-upgrade. Ipak, evo i detaljnijeg upustva za aužuriranje Ubuntua ukoliko preferirate grafičko okruženje.

Kompletniji opis nove verzije možete pročitati na zvaničnim Ubuntu Viki stranicama, a mi još da vas uputimo na linkove za preuzimanje:

Ubuntu 18.10 desktop 64-bitni zvanični ISO fajl
Ubuntu 18.10 desktop 64-bitni zvanični torent
Ubuntu 18.10 server 64-bitni live install