ElementaryOS 5.0 „Juno“

Подели преко

У последње време веома популарна Линукс дистрибуција, ElementaryOS је доживео нову реинкарнацију, под кодним именом „Juno“ или ти Џуно, после готово 18 месеци развоја. Три основна елемента која су била у фокусу нове верзије су унапређење већ поменутог корисничког искуства, унапређење продуктивности за нове и постојеће кориснике као и подизање развојне платформе на нови ниво.

Унапређења има много (и визуелно и функционално), почевши од његових системских апликација попут AppCenter-а, Code-a, Files-a, Music-a ,Photos-a, Terminal-a и коначно Camera апликације.

ElementaryOS Code app
ElemetaryOS Code апликација

Веб претражвач, Epiphany, је добио Фајерфоксов sync-in, што ће олакшати корисницима који раде на више платформи и различитом хардверу синхронизацију обележивача, лозинку или чак отворених табова између elementary OS десктопа и рецимо андроид телефона на коме се користи Фајерфокс. Унапређене су и све друге пореостале апликације које се развијају за сам Elementary.

ElementaryOS Epiphany веб претраживач

Што се тиче самог десктоп окружења, Elementary доноси већ виђено, али свакако корисно „Ноћно осветљење“ (Night light) које је јако корисно у условима коришћења и рада на рачунару при условима слабе осветљености. Ту је затим „tiling windows“ опције где уместо преклапања отворених прозора на десктоп површини имамо њихово уклапање једног до другог, са опцијом предпрегледа.Ту је и нови мод „слика у слици“ који нам могућава да гледамо видео или неки другу апликацију док радимо у трећој. Панел у заглављу је добио унапређења, као и мени за апликације, нови систем за пречице је такође ту, анимиране иконице у панелу, а и апликација за снимање екрана је и функционално и визелно унапређена.

десктоп мод „слика у слици“

Поред тога Еlementary je добио и системски аудио тако да ћете сада за разне акције на десктопу чути оргиналне звучне клипове. Сет иконица, од њих неколико хиљада, је претрпео дизајнерске измене и сада је допадљивији, а и потпунији. Ту се визуелним унапређењима корисничког окружења не види крај, нове стандардизоване палете боја, радне површине прозора, десктоп позадине и теме, све је то дотерано до малог савршенства.

Анимиране иконице на панелу

У самом систему, унапређења су видљива у подешавањима за штампаче, bluetooth, системским обавештењима. Подешавање језика и регионалних опција је такође узнапредовало, што важи и за опције за уобичајене периферне уређаје и десктоп приказ, а потпуно је редефинсан део који се односи на подешавање звука, као и подешавања за уштеду енергије.

Системска апликација за подешавање штампача

Део који се односи на приватност и безбедност система, као и одржавање система, и подсистема попут корисничких налога или локацијских сервиса су сада знатно унапређени и њихово коришћење олакшано.

Подешавање приказа

На крају, али не и најмање битно, треба рећи да је основа Elementary-ja Линукс кернел 4.15 са својом унапређеном подршком за хардверске компоненте и перформансе.  Сам Џуно доноси и бољу подршку за HiDPI, што ће рећи да ће сада визуелно бити са допадљивијим и јаснијим, да не кажемо оштријим приказом на екранима. Систем је базиран на LTS Убунтуу 18.04 што би требало да му обезбеди дуготрајну подршку али и стабилност у раду.

Нови ElementaryOS 5.0 „Juno“ можете преузети на више начина:

За проверу checksum-а корситите a8c7b8c54aeb0889bb3245356ffcd95b77e9835ffb5ac56376a3b627c3e1950f

Детаљна најава нове верзије ElementaryOS-a се може погледати и прочитати овде, а иако званично ажурирање претходне верзије Elementary-ja није подржано, постоји могућност да се Elementary 0.41 „Loki“ aжурира на нову верзију (наравно, прво треба направити бекап система, за сваки случај).