ElementaryOS 5.0 “Juno”

Podeli preko

U poslednje vreme veoma popularna Linuks distribucija, ElementaryOS je doživeo novu reinkarnaciju, pod kodnim imenom “Juno” ili ti Džuno, posle gotovo 18 meseci razvoja. Tri osnovna elementa koja su bila u fokusu nove verzije su unapređenje već pomenutog korisničkog iskustva, unapređenje produktivnosti za nove i postojeće korisnike kao i podizanje razvojne platforme na novi nivo.

Unapređenja ima mnogo (i vizuelno i funkcionalno), počevši od njegovih sistemskih aplikacija poput AppCenter-a, Code-a, Files-a, Music-a ,Photos-a, Terminal-a i konačno Camera aplikacije.

ElementaryOS Code app
ElemetaryOS Code aplikacija

Veb pretražvač, Epiphany, je dobio Fajerfoksov sync-in, što će olakšati korisnicima koji rade na više platformi i različitom hardveru sinhronizaciju obeleživača, lozinku ili čak otvorenih tabova između elementary OS desktopa i recimo android telefona na kome se koristi Fajerfoks. Unapređene su i sve druge poreostale aplikacije koje se razvijaju za sam Elementary.

ElementaryOS Epiphany veb pretraživač

Što se tiče samog desktop okruženja, Elementary donosi već viđeno, ali svakako korisno “Noćno osvetljenje” (Night light) koje je jako korisno u uslovima korišćenja i rada na računaru pri uslovima slabe osvetljenosti. Tu je zatim “tiling windows” opcije gde umesto preklapanja otvorenih prozora na desktop površini imamo njihovo uklapanje jednog do drugog, sa opcijom predpregleda.Tu je i novi mod “slika u slici” koji nam mogućava da gledamo video ili neki drugu aplikaciju dok radimo u trećoj. Panel u zaglavlju je dobio unapređenja, kao i meni za aplikacije, novi sistem za prečice je takođe tu, animirane ikonice u panelu, a i aplikacija za snimanje ekrana je i funkcionalno i vizelno unapređena.

desktop mod “slika u slici”

Pored toga Elementary je dobio i sistemski audio tako da ćete sada za razne akcije na desktopu čuti orginalne zvučne klipove. Set ikonica, od njih nekoliko hiljada, je pretrpeo dizajnerske izmene i sada je dopadljiviji, a i potpuniji. Tu se vizuelnim unapređenjima korisničkog okruženja ne vidi kraj, nove standardizovane palete boja, radne površine prozora, desktop pozadine i teme, sve je to doterano do malog savršenstva.

Animirane ikonice na panelu

U samom sistemu, unapređenja su vidljiva u podešavanjima za štampače, bluetooth, sistemskim obaveštenjima. Podešavanje jezika i regionalnih opcija je takođe uznapredovalo, što važi i za opcije za uobičajene periferne uređaje i desktop prikaz, a potpuno je redefinsan deo koji se odnosi na podešavanje zvuka, kao i podešavanja za uštedu energije.

Sistemska aplikacija za podešavanje štampača

Deo koji se odnosi na privatnost i bezbednost sistema, kao i održavanje sistema, i podsistema poput korisničkih naloga ili lokacijskih servisa su sada znatno unapređeni i njihovo korišćenje olakšano.

Podešavanje prikaza

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, treba reći da je osnova Elementary-ja Linuks kernel 4.15 sa svojom unapređenom podrškom za hardverske komponente i performanse.  Sam Džuno donosi i bolju podršku za HiDPI, što će reći da će sada vizuelno biti sa dopadljivijim i jasnijim, da ne kažemo oštrijim prikazom na ekranima. Sistem je baziran na LTS Ubuntuu 18.04 što bi trebalo da mu obezbedi dugotrajnu podršku ali i stabilnost u radu.

Novi ElementaryOS 5.0 “Juno” možete preuzeti na više načina:

Za proveru checksum-a korsitite a8c7b8c54aeb0889bb3245356ffcd95b77e9835ffb5ac56376a3b627c3e1950f

Detaljna najava nove verzije ElementaryOS-a se može pogledati i pročitati ovde, a iako zvanično ažuriranje prethodne verzije Elementary-ja nije podržano, postoji mogućnost da se Elementary 0.41 “Loki” ažurira na novu verziju (naravno, prvo treba napraviti bekap sistema, za svaki slučaj).