Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Zvuk u Linuxu, godina 2009.
- This topic has 30 одговора, 10 гласова, and was last updated 15 years, 6 months раније by kosmi.
-
АуторЧланци
-
21. јун 2009. у 6:48 pm #11231ВладимирУчесник
Zanimljiv članak, bavi se trenutnom situacijom zvučnih zavrzlama u Linuxu. Šta je bolje ALSA ili OSS, da li nam treba PulseAudio i još ponešto. Preporuka. 😉
http://insanecoding.blogspot.com/2009/06/state-of-sound-in-linux-not-so-sorry.html
21. јун 2009. у 9:09 pm #79539Oko_sa_BagdaleУчесникŠta je bolje ALSA ili OSS, da li nam treba PulseAudio i još ponešto. Preporuka. 😉
Pa ako cemo posteno da pricamo SUN’s audio je bolji i od OSS i od ALSE 😉 ali to verovatno nije
ono sti bilo ko iz BSD ili Linux kampa zeleo da cuje. No da se vratimo temi. U ovom trenutku
nebitno je dali je bolji OSS, ALSA, Pulse Audio ili 7 drugih nedovrsenih implementacija zvuka
za Linux. Ono sto je bitno je da se Linux komuna saglasi o jednom resenju i i usresredi svoju
aktivnost ka fiksiranju istog. Bolje je imati jedno kompletno resenje nego 10 dobrih ideja.Kao neko ko ima malo iskustva sa citanje koda za audio mogu reci da je OSS puno jednostavnije tehnicko resenje od ALSE. Razlozi za prelazak na ALSU su bili pogresni i vise manje politicke prirode. Takodje je smesno da se OSS identifikuje sa BSD-ijima iz razloga da je OSS originalno pisan za Linux pa tek kasnije portovan na BSD. Za razliku od Linux-a, BSD komuna je ostala verna OSS-u i nikada se nije susrela sa problemima sa kojima se susrece Linux.
Radi istine treba istaci da OSSv4 nije u realnosti slobodan software zato sto je dosta drajvera razvijeno pod
NDA klauzulama. Sa te strane ja kapiram ljude koji forsiraju ALSU. Takodje radi istine treba reci da OSSv4 nije portovana na OpenBSD i NetBSD bas iz tog razloga i da su zvucni sistemi u ova dva operativna sistema
samo bazirani na originalnom OSS kodu ali su potpuno nezavisne implementacije. Ova dva operativna sistema imaju veoma jasno definisane ciljeve sto se audio tice. To je podrska sa prilican ali limitiran broj
jeftinih audio karti kao i podrska za mali broj kvalitetnih profesionalnih audio karti i uredjaja.
Linux je po tom pitanju veoma drugaciji jer zeli da se takmici sa Windows-om u raznovrsnosti hardware koji podrzava. Nazalost to ima cenu.FreeBSD ima svoju posebnu implementcaiju OSS-a koja dozivljava preporod ali je i OSSv4 portovan na FreeBSD. Mislim da je to verovatno najprihvatljivije resenje za Linux da nastaviti agresivno da razvija ALSU a podrzavati portu OSS na Linux. Takodje sobzirom da znam stavove OSS developera o ALSA emulaciji ako je ista pozeljna onda kod mora da dodje iz Linux komune.
Na kraju bilo bi dobro da se malo smanji sa PR glupostima ALSA vs OSS koje duze vremena dolaze iz Linux
kampa i pragmaticno pristupi implementaciji zvuka na Linux-u bez pokusaja da se neistomisljenici lincuju.24. јун 2009. у 2:34 pm #79540velialУчесникApsolutno se slazem da se sto se tice zvuka treba uvesti red u Linuxu. Kao sto je prethodnik rekao ima vise resenja koja se primenjuju a nijedno nije kako treba. Valjda ce tada i korisnicke programe srediti.
24. јун 2009. у 3:10 pm #79541MoneoУчесникU sustini treba razgraniciti stvari kao sto su ALSA i recimo Pulse Audio jer to nije bas isto
PA je ustvari samo jos jedan sound layer povrh ALSE koju pak koristi svaki linux distro
Dakle ista stvar kao ESD,Arts,Gstreamer i sl ako se ne varam 😉
U sustini ideja koja stoji iza PA je dobra-nadstojanje da se napise jedno dobro i upotrebljivo resenje koje ce biti standardizovano za sve distroe tj da ga koristi svako okruzenje tipa Gnome i KDE
A ovako imas ove sto sam ih pobrojao pa sarolikost i haos,npr hoces da imas zvuk u nekim gtk aplikacijama a ti onda instaliraj gstreamer umesto da se za te svrhe koristis npr Arts
PA ima sjajnih resenja,nego je problem sto je realizacija traljava,projekat nov i stvari se jos uvek rade u hodu a sve to preko ledja korisnika,tako da je po meni bolje bilo da njegovu instalaciju ponude kao opciju umesto sto ga trte sa distroima kao sto su Ubuntu i Fedora-videcemo vec za koju godinu sta ce biti od toga
Po meni,i KDE 4 ima takodje lepo uradjeno i osmisljeno resenje-postoji Phonon koji je ustvari wrapper za bilo koji dostupni/instalirani sound layerI za kraj-linux sound system arhitektura 😀
24. јун 2009. у 10:11 pm #79542kosmiУчесникOd viška glava ne boli O0 Al istinsći, koj koga mož da tepa po uši i da ga jebava kvo pa i neče? :angel:
25. јун 2009. у 4:41 am #79543dukenukem_4dУчесникOSS su eventualno trebali da prodaju kao linuxntaove drajvere
(da radi jedan stereo kanal samo ,a surroun i ostalo kad se kupi licenca npr.)
a zašto tako ? logika je da bi bar neku vajdicu imali od OSS drajvera 😀
a ovako sam se mučio sa alsom jedno ,bar 3 meseca dok ne potrevih :'(
(ne mešati sa OSS emulacijom u alsi to je nešto treče O0 )treba napraviti razliku između samih drajvera i sound sistema koji se na njih nadovezuje O0
šta je u stvari pulse audio ,sound sistem ili drajver ?25. јун 2009. у 7:58 am #79544velialУчесникNa Fedori 11 OSS je iskljucen:
[code]
# OSS Sound Support
# This has been disabled in F11 onwards because it can interfere with the
# PulseAudio sound service (a legacy OSS application can prevent PulseAudio
# applications from playing sound by preventing PulseAudio from (re-)opening
# the sound device). To re-enable support, uncomment the following line:
#
# install snd-pcm /sbin/modprobe –ignore-install snd-pcm && /sbin/modprobe snd-pcm-oss && /sbin/modprobe snd-seq-device && /sbin/modprobe snd-seq-oss[/code]
kao posledicu imam da ne mogu da kontrolisem zvuk preko “tvtime”, sad moram da cackam po opcijama jel moze to nekako drugacije.
“avidemux” nemoze da se zakaci na ALSU, pa ga koristim preko JACK-a.
Uzas, otvoricu kladionicu u stilu “sta sve nece da radi kod sledeceg izdanja Fedore”.
Meni se licno od onog sto sam probao cista ALSA najvise dopadala.
25. јун 2009. у 1:52 pm #79545MladenIsakovicУчесникAko je išta kupus u linuxu, onda je to gomila nedovršenih sound sistema.
Koga zanima zašto, evo objašnjenja 🙂 😀25. јун 2009. у 3:03 pm #79546MoneoУчесникPredji bre lepo na Arch Linux i uzivaj-ja ga koristim vec godinu i nesto dana i prezadovoljan sam 😉
Evo probavam Fedoru 11 preko Vbox-a,nije to lose sve iako ima gluposti,ali Fedora k’o i svaka druga 😀
Plus ja ne volim Gnome,tako da ne verujem da ce Ubuntu ili Fedora ikada biti moj default distro 😉Uostalom kada pogledam bolje cemu uopste PA?
KDE je imao Arts(sada je Phonon),Gnome je imao Gstreamer,sve je to radilo fino povrh ALSA-e i eto sada imamo i PA i izmisljanje tople vode sa xyz problema i nerafinisanih stvari :p25. јун 2009. у 3:25 pm #79547dukenukem_4dУчесникplease…
znači u mesari nismo (ko li stalno kobasice pominje ??? )
a na zelenoj pijaci ? (kupus kupus nano treba… 😀 😀 ) -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.