Početak › Forumi › Linukso veb sajt › Pričaonica › wine i virusi
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 15 years, 6 months ranije by
burga.
-
AutorČlanci
-
6. februar 2011. u 11:19 am #12288
velial
UčesnikDanas mi pade napamet jedno pitanje, dobro za diskusiju u kafani 😉
Da li virusi rade pod “Wine”-om?
“Wine” može da piše i briše po disku, ako ništa drugo makar samo po “Home” direktorijumu.
Eventualni virus bi tako mogao što šta da obriše od podataka.6. februar 2011. u 11:29 am #86552tomaja
GostNaravno da mogu da rade, i rade :Sp
Ipak, uz mere opreza mogućnost da virus napravi štetu je mala. Evo šta preporučuju kreatori Wine-a
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-3cb8f054b33a63be30f98a1b6225d74e305a04596. februar 2011. u 2:02 pm #86555Moneo
GostAko je virus pisan za Windows – onda moze da nanese stetu samo Windows biblotekama
Dakle, teorijski, mogli bi da se zaraze instalirani windows softver i/ili Wine instalacija, ostalo ne – neka me neko ispravi ako gresim :p6. februar 2011. u 4:04 pm #86556burga
GostNa ovom linku što ga je toma stavio možeš da vidiš da može da se zarazi ceo siste – svi fajlovi kojima wine ima pristup.
6. februar 2011. u 4:13 pm #86558MladenIsakovic
GostWine by default nema pristup svim fajlovima – može da koristi korisnički folder, i eventualno windows particije, ako im korisnik ima write pristup. A virus bi preko njega jedino mogao delovati ako je napisan tako da se koristi pod wine-tom na linuxu, pa da ti tako ukrade ili uništi neke podatke, jer wine nije windows, i nema svu njegovu funkcionalnost. A takvih virusa je – kol’ko nula? Ili možda i ima neki, pojma nemam, nikad čuo nisam.
Ne znam sad to, ako koristite IE pod wine-tom za pristup bankama, eventualno neki keyloger ako pokupite, pa da vam ukrade podatke. Ali opet, preko wine-a nema potrebe da surfujete (sem za neke banke, ali tako nećete pokupiti virus), nema potrebe da pristupate fleški preko emulatora (osim ako je neki pointsec protector u pitanju, a i tada je mala verovatnoća da se virus tamo nalazi), jedino ako instalirate igru sa Cd-a, a na njoj je krekovani izvršni fajl, koji bi mogao sadržati keyloger… drugi način ne vidim da može da vam se učini ozbiljna šteta.6. februar 2011. u 4:15 pm #86557velial
GostWine sigurno može da piše i briše po HOME direktorijumu, što bi značilo da eventualni virus može da obriše podatike. Ne znam jel može da briše podatke po ostalim direktorijumima, ali sigurno može da čita njihov sadržaj. Na onom linku što je Tomaja dao i kaže da je jedan od načina zaštite da se isključi Z: drajv. Wine kroz operativni sistem ima pristup mašini, pa i eventualni virusi kroz Wine takođe imaju pristup mašini.
Jedino mislim da je problematičniji start virusa sa Wine-om i da ne mogu biti stalno aktivni.
ispravite me ako grešim, ali mislim da je jedini način da se virus startuje je da ga korisnik startuje na dugme, a može biti aktivan samo dok je i Wine aktivan.Mislim da se virus ne može sam startovati na primer posle reseta mašine, a i ne može se aktivirati ako se startuje neki drugi program pod Wine-om. Mislim da se virus ne može aktivirati samom aktivacijom Wine-a.
Mislim da ne može da piše po sistemu ako nije startovan pod root nalogom.
6. februar 2011. u 4:19 pm #86559burga
Gost@velial: zato sam i rekao da može da piše svuda gde wine ima pristup. Ako se wine startuje pod root-om, to je ceo sistem, u suprotnom je to ono gde ste dozvolili pristup običnim korisnicima. Ja npr. uvek dozvolim svim korisnicima pristup /var/www folderu da bih mogao da tamo snimam php-ove.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.