Почетак › Форуми › Линуксо веб сајт › Причаоница › wine i virusi
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 13 years, 8 months раније by burga.
-
АуторЧланци
-
6. фебруар 2011. у 11:19 am #12288velialУчесник
Данас ми паде напамет једно питање, добро за дискусију у кафани 😉
Да ли вируси раде под “Wine”-ом?
“Wine” може да пише и брише по диску, ако ништа друго макар само по “Home” директоријуму.
Евентуални вирус би тако могао што шта да обрише од података.6. фебруар 2011. у 11:29 am #86552tomajaГостNaravno da mogu da rade, i rade :Sp
Ipak, uz mere opreza mogućnost da virus napravi štetu je mala. Evo šta preporučuju kreatori Wine-a
http://wiki.winehq.org/FAQ#head-3cb8f054b33a63be30f98a1b6225d74e305a04596. фебруар 2011. у 2:02 pm #86555MoneoГостAko je virus pisan za Windows – onda moze da nanese stetu samo Windows biblotekama
Dakle, teorijski, mogli bi da se zaraze instalirani windows softver i/ili Wine instalacija, ostalo ne – neka me neko ispravi ako gresim :p6. фебруар 2011. у 4:04 pm #86556burgaГостNa ovom linku što ga je toma stavio možeš da vidiš da može da se zarazi ceo siste – svi fajlovi kojima wine ima pristup.
6. фебруар 2011. у 4:13 pm #86558MladenIsakovicГостWine by default nema pristup svim fajlovima – može da koristi korisnički folder, i eventualno windows particije, ako im korisnik ima write pristup. A virus bi preko njega jedino mogao delovati ako je napisan tako da se koristi pod wine-tom na linuxu, pa da ti tako ukrade ili uništi neke podatke, jer wine nije windows, i nema svu njegovu funkcionalnost. A takvih virusa je – kol’ko nula? Ili možda i ima neki, pojma nemam, nikad čuo nisam.
Ne znam sad to, ako koristite IE pod wine-tom za pristup bankama, eventualno neki keyloger ako pokupite, pa da vam ukrade podatke. Ali opet, preko wine-a nema potrebe da surfujete (sem za neke banke, ali tako nećete pokupiti virus), nema potrebe da pristupate fleški preko emulatora (osim ako je neki pointsec protector u pitanju, a i tada je mala verovatnoća da se virus tamo nalazi), jedino ako instalirate igru sa Cd-a, a na njoj je krekovani izvršni fajl, koji bi mogao sadržati keyloger… drugi način ne vidim da može da vam se učini ozbiljna šteta.6. фебруар 2011. у 4:15 pm #86557velialГостWine сигурно може да пише и брише по HOME директоријуму, што би значило да евентуални вирус може да обрише податике. Не знам јел може да брише податке по осталим директоријумима, али сигурно може да чита њихов садржај. На оном линку што је Томаја дао и каже да је један од начина заштите да се искључи Z: драјв. Wine кроз оперативни систем има приступ машини, па и евентуални вируси кроз Wine такође имају приступ машини.
Једино мислим да је проблематичнији старт вируса са Wine-ом и да не могу бити стално активни.
исправите ме ако грешим, али мислим да је једини начин да се вирус стартује је да га корисник стартује на дугме, а може бити активан само док је и Wine активан.Мислим да се вирус не може сам стартовати на пример после ресета машине, а и не може се активирати ако се стартује неки други програм под Wine-ом. Мислим да се вирус не може активирати самом активацијом Wine-а.
Мислим да не може да пише по систему ако није стартован под root налогом.
6. фебруар 2011. у 4:19 pm #86559burgaГост@velial: zato sam i rekao da može da piše svuda gde wine ima pristup. Ako se wine startuje pod root-om, to je ceo sistem, u suprotnom je to ono gde ste dozvolili pristup običnim korisnicima. Ja npr. uvek dozvolim svim korisnicima pristup /var/www folderu da bih mogao da tamo snimam php-ove.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.