Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Windows UAC compared to Linux Sudo
- This topic has 30 odgovora, 9 glasova, and was last updated 18 years, 5 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
21. mart 2008. u 8:24 pm #68238
BrokeBody
Učesnikkad je pre 10 god moglo da se zamisli da će linux da se i pomene neki put
na ms sajtu ,a kamoli da ga ovoliko blate na ms sajtu.
Mislim da je to veliki uspehDa, i ja tako mislim. Ipak, ova digresija ne menja cinjenicu o MS-u i njegovom dobrom osecaju za usability. 😉
visio corporation was assimilated by borgz..
http://en.wikipedia.org/wiki/Visio_CorporationOvo je samo plus za pricu o usability-ju.
hmm plesačice ???
http://www.linuxo.net/forum/index.php/topic,7286.msg50504.html#msg50504E, pa, sto nisi bio?! >:D
21. mart 2008. u 8:37 pm #68239dukenukem_4d
Učesnik.. njegovom dobrom osecaju za usability. 😉
Dobar osećaj je bitan i ne treba da se kvari sredstvima za zaštitu O0
E, pa, sto nisi bio?!
:'( :'( ::)
Ovo je samo plus za pricu o usability-ju.
Dont see how? ako se asimilira canonical da li će i to da bude plus? >:D
21. mart 2008. u 8:46 pm #68240BrokeBody
UčesnikDobar osećaj je bitan i ne treba da se kvari sredstvima za zaštitu
I ne kvari se, barem nikada nije iz mog iskustva, a i iz iskustva mnogih ljudi koje znam a koji ga koriste. O0
Dont see how? ako se asimilira canonical da li će i to da bude plus?
U korist Canonical-a kada se govori o usability-ju, svakako. Ili ne zelis da razmisljas duze od 5 minuta sada, ili namerno narusavas koncepciju, te se pravis lud. 🙂 Mada, nikada ne salji programera da radi posao menadzera, osim ako je vec 40+ godina u industriji. 😀
U svakom slucaju, preferiram klik, a ne tastaturu, osim kada je u pitanju bilo kakvo kodiranje (pokusavam da se vratim na UAC i sudo). 🙂
21. mart 2008. u 10:49 pm #68241civan
UčesnikBroke, moras da shvatis jednu stvar, definicija reci usability nije ‘kako je /tebi/ lakse da radis stvari’
A sto se tice generalne price klik vs. tastatura i slicnih… jedino sta mogu da kazem je “prema svecu i tropar”… postoje ljudi koji /programiraju/ u Notepadu…
21. mart 2008. u 11:28 pm #68242dens
UčesnikRekao bih samo da su ljudi razliciti i da ono sto nekome odgovara, drugome mozda i ne bas toliko… dobar primer je KDE/GNOME osecaj ili ovde pomenuti VISIO u kontekstu reci koju ne razumem bas najbolje a lici na ozloglasenu marketinsku rec za promociju softvera: produktivnost…
Eto npr visio… koristio sam ga pre mnogo godina, koristim ga i danas (nije moj izbor, jer ponekad i nemam izbora), ali mi se ne svidja mnogo toga kod njega. Upravo stvari koje su mi najvise potrebne zavucene su na 3 do cetiri klika u kontekst meniju. Mislim da su neka resenja primenjena u programu DIA, kao i u nekim drugim, daleko bolja nego ono sto mi nudi visio.
Visio je sada u kategoriji programa koji me iritiraju po vise parametara, od kojih je jedan dobro opisan engleskim terminom “”Bloatware”.
21. mart 2008. u 11:33 pm #68243foxbunny
UčesnikAj da dam neke preciznije definicije raznih termina koje ovde koristite.
Usability: kako Windows korisnici vide svet (dok ne bude apsolutna vecina Linux korisnika na desktopu)
Choice: ono sto nije Windows, nesto drugo, trece, cetvrto…. petmilionito, a ujedno nije OS X
Security: kako spreciti Windows korisnika da napravi sranje na sopstvenom racunaru (bez obzira na platformu)
Sudo: ono sto koriste ljudi koji koriste terminal
UAC: nesto sto u sustini nema mnogo veze sa sudo
LOL: smejem se
22. mart 2008. u 12:27 am #68244BrokeBody
Učesnikdefinicija reci usability [b]nije[/b] ‘kako je /tebi/ lakse da radis stvari’
Po Wikipediji (koju inace i ne volim bas da koristim kao izvor informacija, ali mnogi je koriste):
Usability is a term used to denote the ease with which people can employ a particular tool or other human-made object in order to achieve a particular goal.
Ili ja ovo nisam dobro razumeo, ili je ovo ono sto si ti rekao da nije. I nisam mislio konkrento na sebe, vec generalno, ono sto vecina ljudi prihvata.
sto se tice generalne price klik vs. tastatura i slicnih… jedino sta mogu da kazem je “prema svecu i tropar”… postoje ljudi koji /programiraju/ u Notepadu…
preferiram klik, a ne tastaturu, osim kada je u pitanju bilo kakvo kodiranje
Rekoh “osim kada je u pitanju bilo kakvo kodiranje”, ali kada je u pitanju sâmo kretanje kroz sistem, onda klik, naravno.
Inace, svakodnevno koristim Notepad u programiranju.22. mart 2008. u 7:53 am #68245dukenukem_4d
Učesnikako uzmemo recimo majmuna i merimo usability(mareketinski termin?) kojom ljusti banannu ili
rebutuje kompjuter ? ???ja bih voleo da se krecem kroz sistem pomocu misli 😀 ali ovo
nisu jos napravili :-22. mart 2008. u 8:52 am #68246civan
UčesnikAko ne vidis kontradiktornost u svom izlaganju, ja ti ne mogu pomoci…
I nisam mislio konkrento na [b]sebe[/b], vec generalno, ono sto vecina ljudi prihvata.
Evo, recimo, u poslednjih mesec dana sam trazio besplatnu alternativu za Visio, i nasao nekoliko, i nedelju dana [b]nisam mogao da se naviknem[/b], pizdeo… Na kraju sam skinuo legalnu verziju Visio-a preko Imagine Cup-a. [b]Daj ti sad meni nesto usabilnije od Visio-a?[/b]
Inace, svakodnevno koristim Notepad u programiranju.
Kao sto rekoh “prema svecu i tropar”…
22. mart 2008. u 1:05 pm #68247BrokeBody
UčesnikAko ne vidis kontradiktornost u svom izlaganju, ja ti ne mogu pomoci…
Cek’ malo, a zasto ne bih sebe uzimao za primer u diskusiji? Ako govorim iz svog iskustva, onda ne mogu na globalnom nivou? 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.