Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Web kamera Genius e-Messenger 112 (iliti Pixart Imaging, Inc.)
- This topic has 41 odgovor, 8 glasova, and was last updated 17 years, 4 months ranije by
advocatus linuxi.
-
AutorČlanci
-
22. mart 2009. u 7:12 am #76801
velial
Učesnik@kosmi
Izvorni kod kernela za fedoru (linux-2.6.27.x86_64), u modulu “pac207.c” nema tu liniju koja njemu treba.{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},
ako je takva situacija i na slekveru onda mora da kompajlira.
Samo koliko vidim po tom linku što si dao, dovoljno je da u “pac207.c” doda tu liniju, tu gde piše (bez onog plusa na početku) i da iskompajlira samo taj modul.
@Jovir
Probaj ono što sam ti rekao: da instaliraš kernel devel i obavezno hedere koji odgovaraju baš tvom sistemu.
Onda skini slekverov izvorni kod kernela, dodaj u “pac207.c” tu liniju koja ti fali, prepravi “Makefile” da kompajlira samo taj modul (na onom linku što sam ti dao je primer za “pac7311.c” ali je princip potpuno isti).
Posle lupiš “make” i trebalo bi da ti se pojavi modul “gspca_pac7311.ko” koji prekopiraš tamo gde stoje moduli.
Onda “modprobe”, znaš već šta dalje.22. mart 2009. u 3:04 pm #76802kosmi
UčesnikNaravno, ako ga nema, onda se obavezno doda taj ID pa se prekompajlira modulčić:) iz sourcea datog kernela, ako ni to ne radi kako treba može da se proba i sa onog ~jfrancois/gspca mercuriala (ažurira ga fino vidim, al ne znam koliko je eksperimental :)).
P.S. i up to date libv4l obavezno O0
22. mart 2009. u 6:38 pm #76803jovir
Učesnik{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},
ako je takva situacija i na slekveru onda mora da kompajlira.
Samo koliko vidim po tom linku što si dao, dovoljno je da u “pac207.c” doda tu liniju, tu gde piše (bez onog plusa na početku) i da iskompajlira samo taj modul.
@Jovir
Probaj ono što sam ti rekao: da instaliraš kernel devel i obavezno hedere koji odgovaraju baš tvom sistemu.
Onda skini slekverov izvorni kod kernela, dodaj u “pac207.c” tu liniju koja ti fali, prepravi “Makefile” da kompajlira samo taj modul (na onom linku što sam ti dao je primer za “pac7311.c” ali je princip potpuno isti).
Posle lupiš “make” i trebalo bi da ti se pojavi modul “gspca_pac7311.ko” koji prekopiraš tamo gde stoje moduli.
Onda “modprobe”, znaš već šta dalje.Šta sve nisam probao…
Napravio sam Makefile za moj modul:
[code]obj-m += gspca_pac207.ogspca_pac207-objs := pac207.o
KDIR := /lib/modules/2.6.27.7-smp/build
PWD := $(shell pwd)default:
$(MAKE) -C $(KDIR) M=$(PWD) modules[/code]i sa njim i dodatim redom na odgovarajućem mestu – “{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},” u “pac207.c” u direktorijumu “/usr/src/linux-2.6.27.7/drivers/media/video/gspca”, “make” prolazi i nastaje novi “gspca_pac207.ko”. Onda ga kopiram u “/lib/modules/2.6.27.7-smp/kernel/drivers/media/video/gspca” preko postojećeg, pa “modprobe gspca” i… NIŠTA!!!
Uređaja “/dev/video1” nema, web kamera slepa…
Sa patch-ovanim drajverom nema šanse da prođe kompajliranje…
Blizu sam odluke da dignem ruke od ove web kamere.
Pozdrav!22. mart 2009. u 9:28 pm #76804velial
Učesnikjesi li probao
modprobe gspca_pac207
23. mart 2009. u 8:52 am #76805LimitMan
UčesnikSto se kompajliranja tice … gspca je ipak najbolje kompajlirati (README file)
as root
goes to gspcav1 directory and run:
./gspca_buildTa scripta ne radi nista posebno (rmmod, make clean, make, make install, modprobe) ali kada se pogleda vidi se da doticni Makefile trazi kernel headers u: SRCDIR=/lib/modules/$KERNELVER/build
znaci … potrebno je da se linkuje /lib/modules/$KERNELVER/build sa /usr/src/linux 😉Kod mene je (do duse na PCLinuxOS) proradilo iz prve kada sam uradio ln -s …
23. mart 2009. u 9:40 am #76806jovir
UčesnikKonačno se pojavio!
Ali slike nema, nisam siguran da je dovoljno ubaciti “{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},”…
Drugo, pojavljuje se kao “/dev/video0”, a TV kartica ide na “/dev/video1”, što i nije neki problem jer sam xdtv, mplayer, mencoder i transcode uputio na “/dev/video1″.Sto se kompajliranja tice … gspca je ipak najbolje kompajlirati (README file)
[quote]as root
goes to gspcav1 directory and run:
./gspca_buildTa scripta ne radi nista posebno (rmmod, make clean, make, make install, modprobe) ali kada se pogleda vidi se da doticni Makefile trazi kernel headers u: SRCDIR=/lib/modules/$KERNELVER/build
znaci … potrebno je da se linkuje /lib/modules/$KERNELVER/build sa /usr/src/linux 😉Kod mene je (do duse na PCLinuxOS) proradilo iz prve kada sam uradio ln -s …
[/quote]Odlično, čim se danas vratim s posla, probaću i javljam…
Hvala svima!
Pozdrav!23. mart 2009. u 9:56 am #76807velial
UčesnikJel ti uspelo sa
modprobe gspca_pac207
?
proviri sa “lsmod” jel se “gspca_pac207” dobro povezao sa ostalim modulima. Pošto si dobio “/dev/videoXX” predpostavljam da jeste.
E sad idu problemi sa V4L i V4L2.
Prvo proveri jel imaš sliku sa nekim programima kao što je “chees” ili nešto slično. Bilo bi dobro da nađeš neki program koji može da podešava osvetljenje kontrast i ostalo.
Ovo ti govorim iz razloga što je kod mene na “chees” bila crna slika pa sam mislio da je i nemam, ali u stvari je bio problem u osvetljenosti, pa proveri to kod tebe.23. mart 2009. u 10:00 am #76808jovir
UčesnikJel ti uspelo sa
modprobe gspca_pac207
?
proviri sa “lsmod” jel se “gspca_pac207” dobro povezao sa ostalim modulima. Pošto si dobio “/dev/videoXX” predpostavljam da jeste.
Isto kaoi sa “modprobe gspca”
Koristim “skype”, “wxcam”, “camstream” i negde je “crna” slika, a negde prikazuje neke smetnje ali bez i najmanjeg obrisa slike…23. mart 2009. u 10:30 am #76809velial
UčesnikPa sa čime si onda dobio “/dev/videoXX”?
Skajp ti neće za sada dati sliku on koristi samo V4L2 drajver.
Ja sam na “camstream” uspeo da sredim.Proveri prvo jel “camstream” gleda TV kartu ili kameru. Drugo on ima u sebi mogućnost podešavanja osvetljenosti i ostalog pa probaj da malo čačkaš tu da vidiš hoćeš li dobiti sliku.
Ako to ne uspe onda potraži na netu uputstvo za konfiguraciju “gspca” drajvera pošto možeš direktno da mu zadaješ osvetljenost i ostalo, pa vidi kako se “camstream” ponaša sa tim.
Ako i to ne uspe onda najverovatnije da nije dovoljna samo ta linija (kao što si rekao u nekom od prethodnih postova).
23. mart 2009. u 10:37 am #76810jovir
UčesnikOK.
Probaću, pa javljam… -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.