Početak›Forumi›Linuks distribucije›Mandriva›Hardver›Web kamera Genius e-Messenger 112 (iliti Pixart Imaging, Inc.)
- This topic has 41 odgovor, 8 glasova, and was last updated 14 years, 8 months ranije by
advocatus linuxi.
-
AutorČlanci
-
22. marta 2009. u 7:12 am #76801
velial
Učesnik@kosmi
Изворни код кернела за федору (linux-2.6.27.x86_64), у модулу “pac207.c” нема ту линију која њему треба.{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},
ако је таква ситуација и на слекверу онда мора да компајлира.
Само колико видим по том линку што си дао, довољно је да у “pac207.c” дода ту линију, ту где пише (без оног плуса на почетку) и да искомпајлира само тај модул.
@Jovir
Пробај оно што сам ти рекао: да инсталираш кернел девел и обавезно хедере који одговарају баш твом систему.
Онда скини слекверов изворни код кернела, додај у “pac207.c” ту линију која ти фали, преправи “Makefile” да компајлира само тај модул (на оном линку што сам ти дао је пример за “pac7311.c” али је принцип потпуно исти).
После лупиш “make” и требало би да ти се појави модул “gspca_pac7311.ko” који прекопираш тамо где стоје модули.
Онда “modprobe”, знаш већ шта даље.22. marta 2009. u 3:04 pm #76802kosmi
UčesnikNaravno, ako ga nema, onda se obavezno doda taj ID pa se prekompajlira modulčić:) iz sourcea datog kernela, ako ni to ne radi kako treba može da se proba i sa onog ~jfrancois/gspca mercuriala (ažurira ga fino vidim, al ne znam koliko je eksperimental :)).
P.S. i up to date libv4l obavezno O0
22. marta 2009. u 6:38 pm #76803jovir
Učesnik{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},
ако је таква ситуација и на слекверу онда мора да компајлира.
Само колико видим по том линку што си дао, довољно је да у “pac207.c” дода ту линију, ту где пише (без оног плуса на почетку) и да искомпајлира само тај модул.
@Jovir
Пробај оно што сам ти рекао: да инсталираш кернел девел и обавезно хедере који одговарају баш твом систему.
Онда скини слекверов изворни код кернела, додај у “pac207.c” ту линију која ти фали, преправи “Makefile” да компајлира само тај модул (на оном линку што сам ти дао је пример за “pac7311.c” али је принцип потпуно исти).
После лупиш “make” и требало би да ти се појави модул “gspca_pac7311.ko” који прекопираш тамо где стоје модули.
Онда “modprobe”, знаш већ шта даље.Šta sve nisam probao…
Napravio sam Makefile za moj modul:
[code]obj-m += gspca_pac207.ogspca_pac207-objs := pac207.o
KDIR := /lib/modules/2.6.27.7-smp/build
PWD := $(shell pwd)default:
$(MAKE) -C $(KDIR) M=$(PWD) modules[/code]i sa njim i dodatim redom na odgovarajućem mestu – “{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},” u “pac207.c” u direktorijumu “/usr/src/linux-2.6.27.7/drivers/media/video/gspca”, “make” prolazi i nastaje novi “gspca_pac207.ko”. Onda ga kopiram u “/lib/modules/2.6.27.7-smp/kernel/drivers/media/video/gspca” preko postojećeg, pa “modprobe gspca” i… NIŠTA!!!
Uređaja “/dev/video1” nema, web kamera slepa…
Sa patch-ovanim drajverom nema šanse da prođe kompajliranje…
Blizu sam odluke da dignem ruke od ove web kamere.
Pozdrav!22. marta 2009. u 9:28 pm #76804velial
Učesnikјеси ли пробао
modprobe gspca_pac207
23. marta 2009. u 8:52 am #76805LimitMan
UčesnikSto se kompajliranja tice … gspca je ipak najbolje kompajlirati (README file)
as root
goes to gspcav1 directory and run:
./gspca_buildTa scripta ne radi nista posebno (rmmod, make clean, make, make install, modprobe) ali kada se pogleda vidi se da doticni Makefile trazi kernel headers u: SRCDIR=/lib/modules/$KERNELVER/build
znaci … potrebno je da se linkuje /lib/modules/$KERNELVER/build sa /usr/src/linux 😉Kod mene je (do duse na PCLinuxOS) proradilo iz prve kada sam uradio ln -s …
23. marta 2009. u 9:40 am #76806jovir
UčesnikKonačno se pojavio!
Ali slike nema, nisam siguran da je dovoljno ubaciti “{USB_DEVICE(0x093a, 0x2476)},”…
Drugo, pojavljuje se kao “/dev/video0”, a TV kartica ide na “/dev/video1”, što i nije neki problem jer sam xdtv, mplayer, mencoder i transcode uputio na “/dev/video1″.Sto se kompajliranja tice … gspca je ipak najbolje kompajlirati (README file)
[quote]as root
goes to gspcav1 directory and run:
./gspca_buildTa scripta ne radi nista posebno (rmmod, make clean, make, make install, modprobe) ali kada se pogleda vidi se da doticni Makefile trazi kernel headers u: SRCDIR=/lib/modules/$KERNELVER/build
znaci … potrebno je da se linkuje /lib/modules/$KERNELVER/build sa /usr/src/linux 😉Kod mene je (do duse na PCLinuxOS) proradilo iz prve kada sam uradio ln -s …
[/quote]Odlično, čim se danas vratim s posla, probaću i javljam…
Hvala svima!
Pozdrav!23. marta 2009. u 9:56 am #76807velial
UčesnikЈел ти успело са
modprobe gspca_pac207
?
провири са “lsmod” јел се “gspca_pac207” добро повезао са осталим модулима. Пошто си добио “/dev/videoXX” предпостављам да јесте.
Е сад иду проблеми са В4Л и В4Л2.
Прво провери јел имаш слику са неким програмима као што је “chees” или нешто слично. Било би добро да нађеш неки програм који може да подешава осветљење контраст и остало.
Ово ти говорим из разлога што је код мене на “chees” била црна слика па сам мислио да је и немам, али у ствари је био проблем у осветљености, па провери то код тебе.23. marta 2009. u 10:00 am #76808jovir
UčesnikЈел ти успело са
modprobe gspca_pac207
?
провири са “lsmod” јел се “gspca_pac207” добро повезао са осталим модулима. Пошто си добио “/dev/videoXX” предпостављам да јесте.
Isto kaoi sa “modprobe gspca”
Koristim “skype”, “wxcam”, “camstream” i negde je “crna” slika, a negde prikazuje neke smetnje ali bez i najmanjeg obrisa slike…23. marta 2009. u 10:30 am #76809velial
UčesnikПа са чиме си онда добио “/dev/videoXX”?
Скајп ти неће за сада дати слику он користи само В4Л2 драјвер.
Ја сам на “camstream” успео да средим.Провери прво јел “camstream” гледа ТВ карту или камеру. Друго он има у себи могућност подешавања осветљености и осталог па пробај да мало чачкаш ту да видиш хоћеш ли добити слику.
Ако то не успе онда потражи на нету упутство за конфигурацију “gspca” драјвера пошто можеш директно да му задајеш осветљеност и остало, па види како се “camstream” понаша са тим.
Ако и то не успе онда највероватније да није довољна само та линија (као што си рекао у неком од претходних постова).
23. marta 2009. u 10:37 am #76810jovir
UčesnikOK.
Probaću, pa javljam… -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.