Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › VirtualBox
- This topic has 27 одговора, 14 гласова, and was last updated 15 years, 1 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
9. новембар 2007. у 1:31 am #9512LYbУчесник
Pricam juce nesto preko chata sa miodragz-om i covek me pita, “si radio nekada sa VirtualBox-om?”. Ja slegnem ramenima, mada znam da me ne vidi, i otkucam “nikad cuo”.
E, pa, u pitanju je jedna divota, prosto receno. Svakoga koga zanima virtuelizacija, a ne zeli da se bavi piraterijom koristeci vmware, niti zeli da ga plati, a ne maltretira mu se sa xen-om – ovo je prava stvar. Glavno je sto je brzi, primetno brzi nego vmware, cak je i jednostavniji (ako je to uopste moguce), prakticno je idiot-proof, takodje ima snepsote, 3D mu radi out-of-the-box, igre nisam probao, ali googleearth recimo fercera kao lud. Mislim da nema korisnu stvar koja moze da se izvede u vmware-u: da imas jedan disk i vise virtuelnih masina koje koriste taj disk, a svaka svoje stvari pise u diff fajlove.
Nisam se mnogo igrao, tek zavrsavam kompletan win update, ali cu javljati novosti koje otkrijem, bilo lepe bilo ruzne. E da, USB je 2.0, to je vmware dobio tek u verziji 6.
9. новембар 2007. у 6:41 am #64894sysctlУчесникKoristio sam virtualbox od verzije 1.2 valjda, a i sad ga imam instaliranog i ne bih se slozio da je brzi/bolji od vmware.
Prvo postoje 2 verzije open source (koja usput nema podrsku za usb, net bridge, etc) i closed source (virtualbox-bin) koja ima sve mogucnosti plus podrsku za virtuelizacione ekstenzije procesora. Ova druga verzija je freeware, znaci ima slicnu licencu kao vmware server/player.Sto se tice performansi virtualbox je dosta sporiji, posebno kod disk i/o operacija, podrska za raw diskove/particije je katastrofalna (uspeo sam da s*ebem celu particiju, a nisam cak ni suspendovao vm :D), dalje, desava se da se ceo prg zamrzne sam od sebe, podrska za boot/instalaciju vm sa iso slike je takodje lose odradjena i x puta vm nije hteo da se startuje, a podrsku za acpi necu ni da komentarisem.
Da ne zaboravim, virtualbox kernel modul nije moguce kompajlirati ako se koriste “egzoticnija” setovanja kernela (cfs, high res timers, slub allocator, …)Sigurno da virtualbox obecava, ali jos nije u rangu vmware ili kvm/qemu, ali mozda je to samo moje misljenje zbog losih iskustava koje sam imao sa njim, mada ipak jos nije “stabilan” i zreo proizvod.
9. новембар 2007. у 6:51 am #64895nessУчесникO0 koristim ga i ja, ali imam problema da instaliram distro, kako sa iso tako i sa cd. Uvek prijavljuje da nemoze da presnimi podatke sa cd-a. Inace ne izgleda lose.
9. новембар 2007. у 10:45 am #64896miodragzУчесникEvo i mene, ljudi ne znam sta vam je ali ovo radi odlicno bolje nego vmware nema bas sve opcije kao vmware ali moze da zavrsi poso za ono sto meni treba.Sto se tice brzine brzi je od konkurenta, jedino sto mi je trazio kernel drajver koji sam instalirao ali je trebalo jos dkms kernel modul pa sam malo tu izgubio vremena inace sad windows sljaka ko zmaj igrice mi neke rade tipa Transport Tycoon sto i nije toliko lose a probacu i ostale pa kad kupim jos rama da izbrisem onu particiju windows-a koja sluzi zeni za gledanje bankovnog racuna i igranja Trackmanie.
9. новембар 2007. у 11:44 am #64897nowaveУчесникNisam je jos probao (skidam je trenutno), ali stvarno se distribuira pod cudnim uslovima. Znaci postoji verzija koja ide pod GNU/GPL, a postoje i binary verzija koja se naplacuje za komercijalne svrhe. Iz ovog se da izvuci zakljucak da verzija koja se distribuira pod GPL nema neke od mogucnosti. ???
9. новембар 2007. у 12:50 pm #64898nowaveУчесникOK, nece da se build-uje pod Cygwin-om! Damn!
./configure
Checking for environment:
** Cannot determine OS!Ah, lose napisan configure script, sada sam ga prepravio, ali trazi instaliran KDE, a za to nemam vremena… Probacu pod Winom….
9. новембар 2007. у 1:20 pm #64899nowaveУчесникEh, evo ga, dsl kao guest, xp kao host, i radi fino, moram priznati, daleko brze od mog licnog favorita qemu-a. Nisam jos isprobao da li mu rade COM portovi, usb uredjaji, kao i deljeni direktorijumi, ali za sada nije lose. Jedino sto mi smeta je nacin licenciranja! 😡
9. новембар 2007. у 3:48 pm #64900densУчесникna sajtu cini mi se pise da USB uredjaji ne rade u nekomercijalnoj verziji…
9. новембар 2007. у 4:58 pm #64901LYbУчесникJa sam na gentoo-u instalirao virtualbox-bin (sve sto ima bin verziju instaliram tako, i OOo i firefox) tako da sam, ne znajuci, dobio USB2.0, boot sa ISO-a mi nije pravio nikakve probleme, a bas je disk I/O ono sto kod mene radi visestruko brze nego vmware… ‘bem li ga.
Raw diskove ne koristim, posto sam jos na vmware naucio da virtualni disk, ako je prostor prealociran, brze radi nego raw – ovo sam naucio na sopstvenoj kozi. Verzija je 1.5.2.Mene samo nervira USB… Radi on, radi mnogo brze nego na vmware 5.x (naravno, 1.1 vs. 2.0). Ali radi preko usbfs pa ako OS kaze “taj divajs je moj”, pa-pa tom uredjaju is guest-a. To je razlog sto ne moze telefon da se nakaci na Nokia PC Tools.
Ono sto ja koristim, Canon DPP i Photoshop, radi, brat bratu, 50 – 100% brze.
9. новембар 2007. у 6:30 pm #64902dukenukem_4dУчесникOvo za USB ,kad se ubaci usb uredjaj da li treba da bude upaljena ta virtuelna masina
da bi ga preotela? (i jel na lsusb imaju isti vid , pid, kao na pravom os-u? )Ranijih godina ,da li su se vise koristile ove vm za simulaciju racunarskih mreza?
(na primer zbog smanjenja troskova testiranja mreze ili slicno)ono ,vmware player je free (legal) ,a izgleda mi da su one konfiguracije neke tekstualne datoteke
pa bi tu dosao vim za podesavanja? – kad istekne trial
ili ovaj EasyVMX http://www.easyvmx.com/ -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.