Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Uredi metadata u slikama
- This topic has 12 одговора, 5 гласова, and was last updated 17 years раније by
popac.
-
АуторЧланци
-
13. јануар 2008. у 8:58 pm #60325
popac
УчесникDa, u međuvremenu sam sredio F-spot. Mogu da se jako lepo organizuju tagovi samo je potrebno dosta vremena… Jedina mana je što pored keywords može da dodaje samo komentare i toliko. Kad bi bar imao polja Creator i Title bilo bi mi lakše. Poslaću zahtev na bugzillu.
Ono što me je navelo da počenem da ga koristim je pretraga. Nisam znao da se pozivanje komande „/“ otvara traka za „donekle napredniju“ tekstualnu pretragu. Odavde je moguće pretražiti komentare, kao i fascikle sa slikama.
Uh. Konačno sam sredio svoje fotke… Još da kupim eos 40d i dva, tri objektiva… 🙁 🙁 🙁
17. јануар 2008. у 1:13 am #60326LYb
УчесникMa jok, ako je Canon, onda samo Ds MkIII, a objektivi 16-35/2.8 i 70-200/2.8 su osnovni set, po želji ubaciti i 24-70/2.8, isplati se kada je čip vec 1:1 🙂
Naravno, blic is a must, ali je to smešna investicija 🙂Šalu na stranu, ako već planiraš da kupuješ, kada je telac u pitanju razmisli i 70-200/4, igrao sam se malo sa njim i bas fino radi. L serija je L serija… Skoro tri puta je laksi od 2.8 varijante, mislim da nema ni pola kile, a jedno 4 puta je jeftiniji. Kod nas je oko 600 EUR, ali ako imas nekoga u USA može da se dovuče za 450-550 USD. Od širokih zumova najpametniji izbor je 17-40/4 (cena/kvalitet), upola jeftiniji od 16-35/2.8. Znam da je i to sve skupo, ali ako vec kupuješ pristojan DSLR, bez veze je da na njega stavljas Tokine, Tamrone ili Sigme.
Sve jedno, šta god kupovao, da ja uzimam gledao bih da po svaku cenu izbegnem 18-55/3.5-5.6 koji dolazi kao kit uz ta manja tela, pošto je totalno đubre. 50/1.8 je veoma jeftin, a veoma dobar i mnogo je bolji izbor ako već kupuješ ostalu optiku. Dobar je i 35/2 od tih baš jeftinih. Ni jedan nije USM, postoje malo svetlosno jače varijante sa USM-om. Ja bih pre uzeo 35/2 nego 50/1.8, da ti pravo kazem.
Eto, my 2c 🙂
E, kad već offtopičim… jesam kanondžija, ali kako radi Nikon D3, majko mila… ladno možes ISO1600 da koristiš kao standardnu varijantu. Nigde zrna, a sve iscrtano kao žiletom.
17. јануар 2008. у 3:49 pm #60327popac
УчесникDs MkIII 🙂 🙂 🙂 Хм, да…
Ја сам углавном „nature photographer“ значи живи свет типа птице, а за моју науку ми треба да сликам лептире…
Оно што мени треба (што ја мислим да ми треба) је један добар макро објектив 1:1 којим могу да сликам нпр. лептире са повеће раздаљине. Гледао сам Сигму 105mm, 2,8 (310 јевреја) и Canon 100, 2,8 (490 евреја). Разлика у цени је… а уз то са сигмом може доста “по-издалека” да се шкљоца. Е сад, гледао сам идентичне слике које су упуцане са једним и другим и Сигма је испала смешна. Оно што је добро је што ове објективе могу да користим и као стандардне објективе (портрет-објективе)… па пошто немам пара, у почетку бих само тај један објективчић…
Е после би могло још да ми легне једно добро теле из Л класе… оно од бар 400mm…
Можда бих узео на крају неку канту типа Сигма 28-300mm за 100 јевреја, чисто да може и родбина да се мало игра са толико баченог новца, ал оно… :biggrin:
Шта мислиш о тој варијанти. Да ли би ме поменути макро покрпио бар малкице у почетку? Људе, свадбе, прославе, не сликам тако да…
…где могу најлакше да обијем банку?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.