Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Uredi metadata u slikama
- This topic has 12 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years, 11 months раније by popac.
-
АуторЧланци
-
21. август 2007. у 10:10 pm #9064popacУчесник
Koliko god oni bili neophodni, na Linuxu postoji jako malo alata koji se bave uređivanjem Metadata podataka na slikama. Nažalost na ovom polju je od vajkada zatvoreni kod bio milion svetlosnih godin ispred nas 🙁
Svaka fotografija uslikana digitalcem u sebi čuva podatke o datumu nastana slike, otvoru blende, ekspoziciji, tipu foto aparata, ređimu rada… Prilikom obrade u Gimpu npr. podaci će biti dopunjeni za stavku “Obrađeno u Gimpu”… Ovi podaci se čuvaju u EXIF propisanom standardu.
Kada imamo veliku kolekciju slika naophodno je njima dodeliti još par podataka tipa sliku je načinio Milan Kiri, slikana je u Zaječaru, zove se Cvet pred giljotinom, zaštićena je tom i tom licencom… Ove podatke naša kamera ne može da zna, i njih ćemo morati sami da unesemo. Kad su u pitanju standardi koji pokrivaju ovaj deo meta podataka na scenu stupa IPTC i njegovo napredno detence XMP. I dok se programi koji uređuju prvi tip podataka još i mogu naći za Linux platformu (Gallery 2, Mapivi, Digicam 9), XMP podacima stidljivo počinje da barata tek f-spot, xmp manager i odlični libexif. Do neke verzije je i u Gimpu 2.3 postojala nepotpuna podrška za XMP, ali je ona izgleda izbačena iz planova za Gimp 2.4. Nažalost! Dakle počećemo od štapa i kanapa do XMP podataka… S druge strane kako je sve izvesnija sudbina Adobe-ovog XMP standarda možda će biti gubljenje vremena da vašu kolekciju bazirate na starom IPTC standardu.
XMP Manager je pisan u ruby programskom jeziku, pa će vam trebati i ruby-gtk2, ruby-glade i još gomila zavisnosti da instalirate ovaj ne tako kompleksan program. Preporučljivo je da imate i još neke dodatke za nautilus kako bi mogli da pozovete xmp manager desnim klikom na sliku. Uostalom pogledajte više na zvaničnoj veb prezentaciji. Korisni što za sada od ovog programa možete dobiti su polja Title, Description, Creator i Copyright Notice. Kartica Keywords takođe funkcioniše dok god ne napravite Keyword koji ima razmak (Space) u imenu. Ostalo… zaboravite…
F-Spot[/url] i njegova C# baza s druge strane zahteva od vas da imate instaliran mono i njegove gtk2 dodatke. Još malo nepotrebnog opterećenja za HDD, zar ne??? U njemu nećete naći na prekopotrebna polja Title, Description, Creator i Copyright Notice, jer su njegovi autori odlučili da program za sada barata samo sa Keywords oznakama koje možete jako lepo organizovati i pretraživati. Problem nastaje ukoliko neki keyword sadrži razmak kao npr. Novi Beograd, jer više nećete moći da otvorite sliku pomoću XMP Managera koji se jednostavno samoubije na pomisao da bi tako nešto mogao da savlada. S druge strane nećete moći da zadate bilo kakav argument pretrage f-spotu koji se tiče polja koje je XMP Manager uneo.
No ni to nije tako strašno. Ukoliko npr. želite da nađete sve slike u folderu u kom se trenutno nalazite koje u svom XMP tagu sadrže reč Miloš, moraćete da primenite konzolu i njene čari tipa “grep -aH Miloš *.jpg”. Nije tako strašno zar ne? Još kada pretraga ne bi trajala satima i satima… 🙁 Možete i da listate tagove pomoću exiftool-a npr. “exiftool -xmp -b *.jpg”
Treća alatka exiftool[/url] (na kome je i baziran XMP Manager) je jedina kvalitetno urađena stvar koja može da na pravi način žvaće XMP tagove. Jedina mana je što je konzolna aplikacija. Pa dobro to i nije tako loše kada imate jednu sliku, ali zamislite da imate da sredite 250 slika sa mora ili kampovanja. UH!
Predlog:
Ispravite slike u Gimpu kako dolikuje. Dodajte osnove podatke pomoću XMP Managera, popunite Kaywords polja pomoću F-Spota, pa će se valjda jednog dana naći neki pristojan program koji će moći da pretražuje tako upisane tagove.21. август 2007. у 10:20 pm #60316RiSKУчесникFino. Može da zatreba, mada ja nemam neku veliko kolekciju fotki da bi mi trebalo ovo 😉
Generalno, alata za obradu fotki za Linux je malo. I prilično su lošeg kvaliteta. No dobro sad…
@popac: Popravi url tagove. Nadam se da ni si heo da post izgleda ovako 😉21. август 2007. у 10:53 pm #60317ВладимирУчесникEvo nešto malo na tu temu
http://www.digikam.org/?q=node/25121. август 2007. у 11:06 pm #60318popacУчесникDa, i ja sam glasao za ugradnju XMP-a u digikam. Iskreno mislim da je digikam jedina img view aplikacija koja prati prohteve današnjice. Uostalom moraće uskoro da se pojavi valjana GNU aplikacija na ovu temu. Dosta smo čekali.
23. август 2007. у 1:26 am #60319LYbУчесникVala bas. Obradovalo me je kada sam najzad video da postoji editovanje IPTC tagova.
23. август 2007. у 7:30 pm #60320popacУчесникE izgelda da XMP Metadata i ne koristi pravilno keywords. Uostalom na kraju sam se pozabavio konzolom i sad sve radim odatle koliko god mukotrpno izgledalo. A dotle jedva čekam digicam.
Dodavanje keywordsa:
[code]exiftool SLIKA.jpg -xmp:subject=”Lokacije” -xmp:subject=”Srbija” -xmp:subject=”Tatrašnica” [/code]Dodavanje osnovnih tagova:
[code]exiftool SLIKA.jpg -xmp:city=”Zaječar” -xmp:state=”Srbija”
exiftool SLIKA.jpg -xmp:creator=”Miloš Popović”
exiftool SLIKA.jpg -xmp:description=”Jao što je lepa slika. Ne mož se načudit”
exiftool SLIKA.jpg -xmp:title=”Jarac na pesku”[/code]Naravno sve može da se zbuva u jednu jedinu komandu. Zdravo ruby, zdravo mono, pa i dosta je bilo!
24. август 2007. у 12:07 am #60321LYbУчесникCekaj bre… sto se IPTC tagova tice… pa ja to u digikamu imamo vec vise od pola godine… i import i editovanje… E, sad XMP (Adobe’s Extensible Metadata Platform framework)… je nova varijanta iz 2004 godine, pojavio se sa prvim CS-om i jos uvek nije precizno odredjen odnos IPTCXMP, ali sto je bitno je da su medjusobno kompatibilni… tj, mozes da editujes u PS-u, sve ce videti digikam i vice versa.
Dobro, ne BAS sve, IPTC je podskup XMP-a, ali ni u IPTC ne koristis sve moguce tagove… recimo Transmission reference, urgencu, object cycle, job identification… Prva ideja iza XMP-a je bila da objedine EXIF i IPTC u jedan standard (barem ono sto ja znam o tome, nemam pojma gde se sve razgranao danas). Da bi svi citali sve keyword-e, ako ih popunjavas u PS-u, bitno je da ih razdvajas blankom ili tackom-zarezom.
Jedini softver koji pravi frku su neke starije verzije Fotostation-a 🙂
Znaci, potpuno je upotrebljivo duze od pola godine u digikamu…
Vidis, sada mi pade na pamet… probacu da ubacim u digikam, sa opcijom ‘import IPTC’, .xmp fajl snimljen iz PS-a…
24. август 2007. у 11:40 am #60322burgaУчесник24. август 2007. у 7:56 pm #60323LYbУчесникexif-only 🙂
UBR i 8-bit TIFF podrzava exif, 16-bit ne, ali 16-bitni ionako nema primenu koja bi zanimala 99.99% korisnika.
Da se nadovezem na moju prethodnu poruku… ne, digikam ne moze da uveze photoshopov xmp fajl :/
25. август 2007. у 4:25 pm #60324popacУчесникPa, koliko ja kontam XMP može da sadrži koliko god polja su tebi važna. Nije ograničen na npr Title, Desc… već možeš sam po elji da ga nadogradiš. Stoga je i nemoguće da postoji neki standard. Svaki komercijalni program će nametnuti ponešto svoje.
Koliko vidim digicam tim želi što veći broj XMP tagovanih slika da bi posržao upravo sve te “standarde”. Čeka se samo da xmp podrška u exiv2 postane gotova (do sledeće verzije!!!).
Pre bih se strpio još par meseci pa da lepo sredim slike sa XMP tagovima, pošto verujem da se brzo ide ka tome, nego da nastavim sa IPTC-om.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.