Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Ubuntu 10.04 ne vidi windows 7 pri instalaciji ni boot-u.
- This topic has 15 одговора, 8 гласова, and was last updated 14 years, 4 months раније by Жарко Михајловић.
-
АуторЧланци
-
7. мај 2010. у 3:48 pm #84192densУчесник
Zato @dens ne znam odakle ti ovako loša iskustva sa centOS, ili sa SUSE? Mislim da bi i Ubuntu Server radio bez problema na ovakvom hardveru. Ali na igračkama za video igrice, praviće ti problema svaka distribucija manje/više.
A ne… nisam rekao da je los, upravao sam ukazao na zamku da se mogu losi zakljucci izvesti iz nepotpune ili nedorecene price.. ovo sto si pomislio je dokaz za to..
Rekao sam da imam daleko vise CenOS servera nego drugih… i kada zelim da instaliram nesto sto ce raditi i u sta cu imati poverenja, to je upravo CentOS.. Ali eto, imam nekakav hardver na kome je pukao Centos, ali ne zato sto je centos, nego zato sto postoji problem u hardveru..
pazi ove dve recenice..
1. Imam bar 10x vise servera na kojima je centos nego ubuntu server a do sad mi ubuntu nikad nije pukao.. a centos jeste…
2 Imam bar 10x vise servera na kojima je centos nego ubuntu server a do sad mi ubuntu nikad nije pukao.. a centos jeste, ali.. jedino je hardver na kome je radio taj centos je bio malo neispravan.. 😉Zakljucci su sasvim razliciti 🙂
dobro.. ovo je sada bilo bas.. hm … tupljenje..
Sto se SuSea tice.. nisam mogao da se snadjem gde je sta. yast mi nesto podesava, ali nema fine tuning i onda mi se sve poremeti i kad moram rucno da namestim nesto.. on mi je to obrisao.. ili tako nesto.. bese davno . i bio je uzasno spor za moje pojmove.. ali ne generalizujem.. meni ne lezi.. a ne mislim da je los..Nesto kao GNOME.. nema sanse da se naviknem na njega.. nikako .. potpuno smo nekompatibilni..
poz
7. мај 2010. у 4:16 pm #84193dukenukem_4dУчесникisto i na mandrivi zna MCC da sve redom poremeti O0 u vezi nekog networka :-
7. мај 2010. у 6:09 pm #84194MoneoУчесникHehe nije los Yast za administraciju sistema ali je kao alatka za dodavanje paketa meni licno poprilicno konfuzan i nepotrebno zakomplikovan (za razliku do zyppera ciji frontend Yast zapravo i jeste i koji iz konzole funkcionise sasvim dobro)
Slicna prica je i kod bilo kog RPM distroa izuzev Mandrive i PCLOS-a – prosto covek da ne poveruje da za tolike godine ne mogu da urade posten GUI tj frontend za konzolne alatke koji funkcionisu sasvim korektno (npr yum kod Fedore)
Meni licno ne smeta da radim sve to iz konzole, ali pocetnicima svakako vise lezi nesto na klik klik a tu RPM distroi nekako kubure – non stop izmisljaju toplu vodu umesto da se ugledaju na Debian kod kojih Synaptic i apt kombinacije funkcionise vec godinama kako treba
Inace, slazem se za nedostatak kvalitetnog QA, video sam pre nekog vremena bas kukaju o tome na SUSE forumima i prosto ljudi ne mogu da se nacude kako pojedine gluposti od bagova zavrse u finalnom izdanju – kao da distro nije ni testiran van necega drugog sem virtuelne masine, mislim ajde i da razumem da je neki garazni distro ali brate za ime kao sto je npr SUSE takve stvari su zaista nedopustive
Sto se Ubuntua tice, nazalost izgleda da su se ukljucili u trku “natrpaj sto vise novijeg softvera mozes i izbaci ga na unapred zacrtano crveno slovo na kalendaru”
Jednostavno 6. meseci je premalo da se stvari utegnu kako valja – to i u praksi pokazuju distroi koji imaju veci release cycle i koji rade kudikamo pouzdanije nego svi ti polugodisnjaci O07. мај 2010. у 7:47 pm #84195densУчесникPošto je prosto neverovatno da se mnogi toliko žale na ubuntu a meni manje više sve radi, pade mi na pamet jedna sitnica koja se nikako ne može zanemariti.. a to je da ja ne stižem nikad da uradim upgrade ili instalaciju u momentu izlaska, već se to desi uvek nekako nakon recimo par nedelja..
Jedna od prvih stvari posle postavljanja IP adrese je da uradim update sistema. pre nego što kliknem na bilo šta, pre nego što pokrenem bilo koji program..
Tako da, eto izgleda pokupim najvažnije zakrpe odmah (a sistem je dovoljno stabilan da radi dok se ove ne instaliraju)… To bi moglo biti objašnjenje, barem delimično..
To naravno važi i za CentOS i za sve druge.. Evo danas sam reinstalirao neki server čiji sistemski disk nije preživeo isključenje struje. Po ubacivanju drugog diska, i instalacije koja je trajala.. možda 10 minuta, usledile su još dve komande:
[code]
export http_proxy=http://x.y.z.m:3128
yum update
[/code]Reklo bi se da me ta praksa izgleda spašava nekih problema sa kojima se suočavaju najbrži skidači svežih izdanja raznih distribucija…
poz.
7. мај 2010. у 7:57 pm #84196DrLove73УчесникJedna od prvih stvari posle postavljanja IP adrese je da uradim update sistema. pre nego što kliknem na bilo šta, pre nego što pokrenem bilo koji program..
…
Reklo bi se da me ta praksa izgleda spašava nekih problema sa kojima se suočavaju najbrži skidači svežih izdanja raznih distribucija…To se (trebalo bi) podrazumeva. I meni je to prva stvar (doduse meni je prva da podesim i dodatne repo-e pa onda udri update).
7. мај 2010. у 8:02 pm #84197Жарко МихајловићУчесникЈа сам био дугогодишњи openSUSE поклоник. Чак сам преводио Yast на српски, и за то, као контрибутор, добио гуштерску openSUSE мајицу од Новела: црна са лепим зеленим камелеоном на грудима, XL величина.
Међутим, у једној од верзија је изашао малецни али истовремено и озбиљан пропуст везан за коришћење UTF-8 кодирања у српском језику. То ме је онемогућило да преводим. Грешку сам уредно пријавио преко њиховог система за праћење bug-ова, али месецима се нико није удостојио нити да одговори на ту пријаву, нити да грешку исправи. О томе сам чини ми се писао овде на форуму.
Приморан сам био да напустим openSUSE. У бунту сам инсталирао Убунту 😀
Yast ми је одмах недостајао, као и много стварчица на које сам свикао. Али… :police:
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.