Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Tri sistema
- This topic has 14 одговора, 7 гласова, and was last updated 15 years, 1 months раније by nomercy.
-
АуторЧланци
-
12. август 2009. у 7:59 am #11379nomercyУчесник
POzdrav!
Nisam znao gde da postavim ovu temu….
Imam tri HD
Na /dev/sda stoji
swap
/root
/varInace Ubuntu je tu instaliran na ovom disku.
Na /dev/sda4 je windows
Imam jos /dev/sda7 formatirano kao EXT4 nekih 80-tak GB i tu bi zeleo da stavim Arch
Zamislio sam da od te particije napravim jednu kao / jednu /boot
Da li je ovo pametna ideja,sta mi predlazete
/home sam mislio da bude zajednicki za Ubuntu i Arch koji je na /dev/sdb1
Kada je home u pitanju da li mi je pametnije da user i passwd bude isti ili da imam kao…drugi nalog?
Da li mogu /var isto tako da stavim da bude zajednicki?
Malo puno pitanja,malo mozda nejasno al nadam se da ce me neko razumeti sta hocu.
Evo i slike particija da bude lakse
http://img193.imageshack.us/i/screenshothqc.png/http://img193.imageshack.us/i/screenshothqc.png/
12. август 2009. у 8:38 am #80392na12УчесникNe bih ti preporucio da ti home bude isti i za arch i za ubuntu,nemas razloga kad imas poseban hard,ako zelis neka podesavanj da ti budu ista jednostavno prekopiras odgovarajuce fajlove i gotovo.
12. август 2009. у 10:11 am #80393kodadzijaУчесникNe bih ti preporucio da brljas ako vec nisi siguran sta radis! Najbolje ce biti da odradis “clean install” na jednu particiju.
pozdrav12. август 2009. у 10:22 am #80394LINUSERУчесникMoj predlog je – četiri operativna sistema:
1 disk: Linux1 + windos + eventualno prazna windows particija (ntfs ili fat32),
2 disk: Linux2 + prazna windows particija (ntfs ili fat32),
3 disk: Linux3 + prazna windows particija (ntfs ili fat32).Kod instalacije Linuxa1 diskovi 2 i 3 treba da budu fizički isključeni.
Kod instalacije Linuxa2 diskovi 1 i 3 treba da budu fizički isključeni.
Kod instalacije Linuxa3 diskovi 1 i 2 treba da budu fizički isključeni.Znači svaki disk ima svoj nezivisan bootloader, a šta ćeš da boot-uješ određuješ iz BIOS-a.
Mislim da je ova nezavisnost bitna zbog kasnijih promena ili eventualnih havarija.EDIT: Na prazne (ntfs,fat32) particije možeš da smeštaš podatke iz bilo kog op.sistema.
12. август 2009. у 3:32 pm #80395nomercyУчесникHvala na savetima.
Malo sam sad neopredeljiv…ispravite me,dacu ja jednu ideju pa da vidimo.
Na /dev/sdb1 je /home
Taj HD je 500GB ocu reci ima dovoljno mesta
Da li mogu na tom disku, /dev/sdb1 da napravim jednu /root particiju i jednu /boot particiju,a da /home stavim na /dev/sda….gde sam mislio staviti /root
Ja sam jednom pre imao pokusaj stavljanja tri sistema al se sve poje..lo i da budem iskren tada sam bio brzoplet pa se i nesecam sada kako sam radio.Na /dev/sdc1 su mi podaci i on je skoro pun…mozda 10-tak GB prostora al tu ne bi nista dirao.
Bitno mi je da mi se posle instalacije nedobijem grub error,mada i to se da resiti al bi to da izbegnem koliko je moguce.
Ili da napravim particije od /dev/sdb1 tj od /home particije Ubuntu-a za sve?!
Da li bi u tom slucaju doslo dom kurslusa grub-a?
12. август 2009. у 5:44 pm #80396LINUSERУчесникTi hoćeš nešto, ali nije jasno zbog čega. U svakom slučaju sve je to Put the fun back into computing.
Uzmimo primer da imaš samo jedan disk od 160 Gb ( u današnjim uslovima – ni malo, ni mnogo) i hoćeš “dual boot”. Prvo na pomenuti neparticionisani disk napraviš ntfs particiju
(npr ~20 Gb) za Windows, pa instaliraš Windows. Sad napraviš novu particiju ntfs (~ 120 GB)
i nju ostaviš praznu. Onda instaliraš npr Ubuntu, birajući tokom instalacije opciju da se automatski instalira na prazan prostor (160-120-20= 20Gb). Ne znam zašto ti je HOME toliko bitan, kad sve podatke možeš čuvati na 120 Gb-ntfs i prilaziti im i iz linux-a i iz Windows-a. Ako hoćeš nešto da zaštitiš od neovlašćenog pristupa koristi Truecrypt:koji postoji i za linux i za win., i jednostavno se upotrebljava.
Za tri diska broj mogućnosti je stvarno veliki, ali ako si shvatio suštinu, tebi za bilo koji operativni sistem ne treba više od 20 Gb ( za 4 op. sistema – 80 Gb).
12. август 2009. у 8:26 pm #80397nomercyУчесникSta nije jasno zbog cega?
Kao prvo imam dual boot,znaci imam dva sistema i hocu treci na toj istoj particiji ako je moguce.Cak sam i sliku postavio.
U obzir dolazi da se ukljuce i drugi hard diskovi samo iz razloga neke da kazem sigurnosti sto se tice recimo…grub-a,da se on nepo…e ili boljeg,brzeg rada sistema.
Kakve NTFS particije?Za cega ce mi NTFS particije?Rekao sam da podatke drzim na /dev/sdc1 koji je formatiran kao EXT4.
Nemoram da spominjem koliko cesto koristim windows,da je bitan spomenuo bi ga.Ako su mi neki podaci bitni imam prenosni HD od 120GB i resio sam stvar.EXT4 ti je mnogo brzi,tako da i tebi savetujem da NTFS koristis sto manje koliko mozes.
Isto tako kada instaliras Ubuntu ili bilo koji drugi distro idi na manualno particionisanje diska,pa prvi put kada sam stavljao Linux nisam to radio automatski.Pa to je pogubno.DA ti budem iskreniji cupanje diskova je jos pogubnije.Ne znam zasto takve stvari predlazes nekom uopste,bar sto se tice particionisanja.
Nevidim kakvu zabavu neko vidi u ovome.
Ja sam ovde da bi pitao za misljenja iskusnijih od mene,na koji nacin da uspesno stavim treci sistem a da nemam problem sa podizanjem nijednog sistema?
A /home mi je bitan…kako nije bitan.Vise verujem EXT formatu nego NTFS.13. август 2009. у 11:16 am #80398koojotУчесникNije pametno stavljati isti home particije jer tu su ti konfiguracioni fajlovi za user-a. Pa tako mogu da ti budu u konfliktu systemi. Ja sam jednom tako cacko i dok sam isprobavo drugi sistem nisam obriso home od starog pa mi se desktop ponaso skroz cudno. Mozda bi ti uspelo da koristis isti home particiju ali da imas dva user-a naprimer jedan ubuntu user a drugi arch user. Nisam siguran kako ce ovo da radi.
13. август 2009. у 3:12 pm #80399nomercyУчесникI kontao sam da stavim dva user-a
Da li neko moze da mi kaze kako da stavim treci sistem i da to radi?Da se Grub nepobuni?!
13. август 2009. у 6:33 pm #80400koojotУчесникKad instaliras arch instaliraj novi grub koji ce da nadje win i ubuntu ili nemoj da instairas novi grub nego edituj stari, to jest edit menu.lst.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.