Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Trenutno stanje na open source sceni ATI/nVIDIA/Intel
- This topic has 21 одговор, 11 гласова, and was last updated 13 years, 4 months раније by nemp.
-
АуторЧланци
-
4. јун 2011. у 5:03 pm #87040DemonГост
Или да мало сачекаш да видиш на шта ће ово са Интелом изаћи:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTUyOQИзмјена:
Занимљива је и расправа на форуму поводом ове вијести. Ево шта каже један корисник:
http://phoronix.com/forums/showthread.php?55333-Intel-Just-Released-A-Crazy-Fast-Acceleration-Architecture&p=212544#post212544
и у потпуности га разумијем. Због тог недостака Интелове воље „да се игра фино са осталима“ никад не бих купио Интелову графику.12. јун 2011. у 5:36 pm #87053nempГостIpak sam se zbog cele novonastale situacije na linux grafičkoj sceni odlučio za Intel.
Pazario sam ASUS K53E-SX129 pa da podelim utiske: 😀15.6″ 1366×768
Intel Core i5 2410M 2.30 GHz, Turbo boost do 2.93Ghz
HM65 Express Chipset
4GB (4GB x 1) DDR3 1333 MHz (možda još proširim kasnije za dual channel)
500GB HDD 5400 rpm (usko grlo sistema, vredi investirati u SSD)
Atheros eth i wlan
Integrisani Altec Lansing stereo surround zvucnici
Baterija 6 cell ~ 5h
3x USB, HDMI, VGA, kamera 0,3px, Bluetooth, Card ReaderNa Windows-u radi sve, na Linux-u jedino nisam uspeo da osposobim bluetooth i scroll na touchpad-u. Indikator baterije procenjuje trajanje baterije na 5h, ako se smanji freq procesora i LED osvetljenje može se produžiti na 6h. HDD sa 5400 rpm je usko grlo sistema, za ovakvu konfiguraciju vredi investirati u SSD. Ako neko ima slušalice sa visokom impedansom (više od 32 oma) trebaće mu dodatno pojačalo pošto je interno na zvučnoj (Realtek ALC269VB) dosta slabo. eth i wlan dolaze sa Atheros chipsetovima i mogu se instalirati madwifi drajveri sa injection podrškom. Integrisana grafika je odlična za sve osim bavljenja animacijom, renderovanja i igranja igara koje su izašle posle 2005. godine (bolja je od svih dosadašnjih integrisanih grafičkih kartica sa kojima sam se sretao, takođe na linux-u su Intelovi drajveri mnogo kvalitetniji od ATI i nVIDIA drajvera). Filmovi u full HD rezoluciji rade besprekorno. Tastatura je lokalizovana za naše područije. Završna obrada je na nivou cene, laptop je čvrst i robustan, boja na aluminijumskoj podlozi je bakarna a nijanse se menjaju u zavisnosti od ugla gledanja i izvora svetlosti. Očekivao sam više od integrisanih zvučnika, dosta su tihi, mada viđao sam i lošije. Rezolucija kamere je 0.3Mpx (640×480), mislio sam da će biti lošija ali se pokazala dosta dobro. Sve u svemu, ako namena laptopa nije usmerena na rad sa grafikom, teško da se može naći nešto bolje za taj novac (47k).
Hvala svima na sugestijama. 🙂
12. јун 2011. у 5:40 pm #87054nempГостSad još samo ostaje da se pocimam oko bluetooth-a i touchpad-a. :S
14. јун 2011. у 9:38 am #87059dukenukem_4dГостZavisi sad oko diska , da li je bolje ssd?
on je skuplji i ne bi mogao za veći od 100GB da se ekonomski razvuče ,pa i taj je skup.Intelova grafika je duga priča 🙁
Ajd da se nadamo da će im taj novi drajver napravi pomak
i na drugim serijama osim g4500 jedini problem je što sve mora da se ažurira,i 1% od ukupnih 2% korisnika će realnoi da imaju neku , korist
a ja nisam medju njima, ne može da
se ni kompilira čak kod menenekda je bilo staviš distro i sa NV drajverom imaš bar 2D sliku na bilo kom distrou,
a sad nikad nisam siguran da li će novi xorg da radi ili neono sad ima 3D nije d anema , i samo pukne xorg ako se
poter ponesto u 3d ali verovatno treba da se upstreamujeeh da i upstrimovano od mandrive 2010 na x64 nece da radi
mislim sve pise negde na intellinuxgraphics
i sta je podrzano a trenutno je gma4500 i i3 i5 ….
(ovi prethodni nisu vise)šta sad da menjam hardver ? pa i bilo je u planu
totalno su bili izgubljeni korisnici laptopova kad je bilo ono
pre par godina za intel i865 i i965koliko treba da mi traje distro uopšte , i kad će da prestanu sa podrškom za gma4500 ????
jedan dan će se desi da na novom distrou ta grafika , jok mile neće da radi14. јун 2011. у 9:53 am #87060dukenukem_4dГостu stvari sve mislim da je sam način funkcionisanja hardverski odgovoran jer i na windows ne radi kako treba u principu
on dinamicki odvaja od sistemskog rama prema potrebi
i tu nastaju problemi$$$
i šta da mislim o trenutnoj tehnologiji – utakne se sata disk
u sata kontroler – nece ????
pusti se 3d koji nazivno radi – i to nece ????
jedino sonija da kupim 😀$$$$
gledano sa filozofske strane trošio sam vreme na rešavanje stvari koje marketirano rade out of the box
umesto da se fokusiram na druge stvari .
Da li se to smatra za prevaru ?
kome da prijavim bug=?zašto baš ja da prijavim kad intel gfx se nalaze na 90% ploča
u kancelarijama?
zašto nije prijavio pera ili mile ili djole ili famozni dimkovićey are commonly found on netbook, low-priced notebook and desktop computers as well as business computers, which do not need high levels of graphics capability. 90% of all PCs sold have integrated graphics
14. јун 2011. у 10:39 am #87062nempГостA jbg, sta sad da radimo? Trebao mi je laptop. Nesto sam morao da pazarim. Jesam trebao da pazarim nvidiu sa optimus tehnologijom pa da mi graficka samo sisa bateriju i nemam nikakve koristi od nje (mozda moze da se iskljuci ali ni to nije resenje)? I da se nadam da ce negde u buducnosti nvidia da se smiluje? A da trazim stariju nvidia graficku nema smisla, sada kad nvidia forsira optimus. Da pazarim ATI i gubim zivce sa Catalistom? Kolega na poslu (racunar do mene) se zeza sa ATI karticama, znam kako gubi vreme i to mi ne treba. A nouveau i open source ati drajveri jos uvek nisu ozbiljni. Zato sam i pokrenuo ovu temu. Izgleda da sam bio primoran da kupim laptop u najgorem mogucem trenutku.
14. јун 2011. у 8:48 pm #87064dukenukem_4dГостpa dobro , prema gorenavedenom si onda najbolje prošao 😀
gma4500 je u stvari odlično podržan :beer:
ja sam govorio o prethodnim intelovim serijama.Imaš i štednju baterije i bolji 3d i hd video
(mada mislim da to radi cpu , za grafičku treba da se izabere neki output u mplayeru, kako tačno?)14. јун 2011. у 9:07 pm #87068nempГостDa, instalira se mplayer-vaapi. 🙂
14. јун 2011. у 9:11 pm #87069dukenukem_4dГостe da to ,taj vaapi 😉
međutim ja sam gledao, na ovim desktop čipsetima
u ekonomskoj klasi puno njih nema HD video
i zovu se x4500 🙁ali laptopi imaju, oni imaju mobile4500 :beer:
15. јун 2011. у 3:29 pm #87074kosmiГостX4500MHD je IGP outsider… kod nemp-a je HD 3000 GPU u okviru Core i5 (CPU+GPU=) APU.
Ja sam za ATi-ja, neki Fusion npr. Liano Lynx i neki dedicted od Severnih Ostrva zbog Hybrid CrossFireX, pa ondak fglrx :bigsmile: … Ma zezam se :party: dosta je meni i neki APU al sa dobrim drajverima :steve: … u stvari bitno da su oss ne mora da su ODMAH 0:) .
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.