Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Trenutno stanje na open source sceni ATI/nVIDIA/Intel
- This topic has 21 odgovor, 11 glasova, and was last updated 14 years ranije by
nemp.
-
AutorČlanci
-
4. jun 2011. u 5:03 pm #87040
Demon
GostIli da malo sačekaš da vidiš na šta će ovo sa Intelom izaći:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=OTUyOQIzmjena:
Zanimljiva je i rasprava na forumu povodom ove vijesti. Evo šta kaže jedan korisnik:
http://phoronix.com/forums/showthread.php?55333-Intel-Just-Released-A-Crazy-Fast-Acceleration-Architecture&p=212544#post212544
i u potpunosti ga razumijem. Zbog tog nedostaka Intelove volje „da se igra fino sa ostalima“ nikad ne bih kupio Intelovu grafiku.12. jun 2011. u 5:36 pm #87053nemp
GostIpak sam se zbog cele novonastale situacije na linux grafičkoj sceni odlučio za Intel.
Pazario sam ASUS K53E-SX129 pa da podelim utiske: 😀15.6″ 1366×768
Intel Core i5 2410M 2.30 GHz, Turbo boost do 2.93Ghz
HM65 Express Chipset
4GB (4GB x 1) DDR3 1333 MHz (možda još proširim kasnije za dual channel)
500GB HDD 5400 rpm (usko grlo sistema, vredi investirati u SSD)
Atheros eth i wlan
Integrisani Altec Lansing stereo surround zvucnici
Baterija 6 cell ~ 5h
3x USB, HDMI, VGA, kamera 0,3px, Bluetooth, Card ReaderNa Windows-u radi sve, na Linux-u jedino nisam uspeo da osposobim bluetooth i scroll na touchpad-u. Indikator baterije procenjuje trajanje baterije na 5h, ako se smanji freq procesora i LED osvetljenje može se produžiti na 6h. HDD sa 5400 rpm je usko grlo sistema, za ovakvu konfiguraciju vredi investirati u SSD. Ako neko ima slušalice sa visokom impedansom (više od 32 oma) trebaće mu dodatno pojačalo pošto je interno na zvučnoj (Realtek ALC269VB) dosta slabo. eth i wlan dolaze sa Atheros chipsetovima i mogu se instalirati madwifi drajveri sa injection podrškom. Integrisana grafika je odlična za sve osim bavljenja animacijom, renderovanja i igranja igara koje su izašle posle 2005. godine (bolja je od svih dosadašnjih integrisanih grafičkih kartica sa kojima sam se sretao, takođe na linux-u su Intelovi drajveri mnogo kvalitetniji od ATI i nVIDIA drajvera). Filmovi u full HD rezoluciji rade besprekorno. Tastatura je lokalizovana za naše područije. Završna obrada je na nivou cene, laptop je čvrst i robustan, boja na aluminijumskoj podlozi je bakarna a nijanse se menjaju u zavisnosti od ugla gledanja i izvora svetlosti. Očekivao sam više od integrisanih zvučnika, dosta su tihi, mada viđao sam i lošije. Rezolucija kamere je 0.3Mpx (640×480), mislio sam da će biti lošija ali se pokazala dosta dobro. Sve u svemu, ako namena laptopa nije usmerena na rad sa grafikom, teško da se može naći nešto bolje za taj novac (47k).
Hvala svima na sugestijama. 🙂
12. jun 2011. u 5:40 pm #87054nemp
GostSad još samo ostaje da se pocimam oko bluetooth-a i touchpad-a. :S
14. jun 2011. u 9:38 am #87059dukenukem_4d
GostZavisi sad oko diska , da li je bolje ssd?
on je skuplji i ne bi mogao za veći od 100GB da se ekonomski razvuče ,pa i taj je skup.Intelova grafika je duga priča 🙁
Ajd da se nadamo da će im taj novi drajver napravi pomak
i na drugim serijama osim g4500 jedini problem je što sve mora da se ažurira,i 1% od ukupnih 2% korisnika će realnoi da imaju neku , korist
a ja nisam medju njima, ne može da
se ni kompilira čak kod menenekda je bilo staviš distro i sa NV drajverom imaš bar 2D sliku na bilo kom distrou,
a sad nikad nisam siguran da li će novi xorg da radi ili neono sad ima 3D nije d anema , i samo pukne xorg ako se
poter ponesto u 3d ali verovatno treba da se upstreamujeeh da i upstrimovano od mandrive 2010 na x64 nece da radi
mislim sve pise negde na intellinuxgraphics
i sta je podrzano a trenutno je gma4500 i i3 i5 ….
(ovi prethodni nisu vise)šta sad da menjam hardver ? pa i bilo je u planu
totalno su bili izgubljeni korisnici laptopova kad je bilo ono
pre par godina za intel i865 i i965koliko treba da mi traje distro uopšte , i kad će da prestanu sa podrškom za gma4500 ????
jedan dan će se desi da na novom distrou ta grafika , jok mile neće da radi14. jun 2011. u 9:53 am #87060dukenukem_4d
Gostu stvari sve mislim da je sam način funkcionisanja hardverski odgovoran jer i na windows ne radi kako treba u principu
on dinamicki odvaja od sistemskog rama prema potrebi
i tu nastaju problemi$$$
i šta da mislim o trenutnoj tehnologiji – utakne se sata disk
u sata kontroler – nece ????
pusti se 3d koji nazivno radi – i to nece ????
jedino sonija da kupim 😀$$$$
gledano sa filozofske strane trošio sam vreme na rešavanje stvari koje marketirano rade out of the box
umesto da se fokusiram na druge stvari .
Da li se to smatra za prevaru ?
kome da prijavim bug=?zašto baš ja da prijavim kad intel gfx se nalaze na 90% ploča
u kancelarijama?
zašto nije prijavio pera ili mile ili djole ili famozni dimkovićey are commonly found on netbook, low-priced notebook and desktop computers as well as business computers, which do not need high levels of graphics capability. 90% of all PCs sold have integrated graphics
14. jun 2011. u 10:39 am #87062nemp
GostA jbg, sta sad da radimo? Trebao mi je laptop. Nesto sam morao da pazarim. Jesam trebao da pazarim nvidiu sa optimus tehnologijom pa da mi graficka samo sisa bateriju i nemam nikakve koristi od nje (mozda moze da se iskljuci ali ni to nije resenje)? I da se nadam da ce negde u buducnosti nvidia da se smiluje? A da trazim stariju nvidia graficku nema smisla, sada kad nvidia forsira optimus. Da pazarim ATI i gubim zivce sa Catalistom? Kolega na poslu (racunar do mene) se zeza sa ATI karticama, znam kako gubi vreme i to mi ne treba. A nouveau i open source ati drajveri jos uvek nisu ozbiljni. Zato sam i pokrenuo ovu temu. Izgleda da sam bio primoran da kupim laptop u najgorem mogucem trenutku.
14. jun 2011. u 8:48 pm #87064dukenukem_4d
Gostpa dobro , prema gorenavedenom si onda najbolje prošao 😀
gma4500 je u stvari odlično podržan :beer:
ja sam govorio o prethodnim intelovim serijama.Imaš i štednju baterije i bolji 3d i hd video
(mada mislim da to radi cpu , za grafičku treba da se izabere neki output u mplayeru, kako tačno?)14. jun 2011. u 9:07 pm #87068nemp
GostDa, instalira se mplayer-vaapi. 🙂
14. jun 2011. u 9:11 pm #87069dukenukem_4d
Goste da to ,taj vaapi 😉
međutim ja sam gledao, na ovim desktop čipsetima
u ekonomskoj klasi puno njih nema HD video
i zovu se x4500 🙁ali laptopi imaju, oni imaju mobile4500 :beer:
15. jun 2011. u 3:29 pm #87074kosmi
GostX4500MHD je IGP outsider… kod nemp-a je HD 3000 GPU u okviru Core i5 (CPU+GPU=) APU.
Ja sam za ATi-ja, neki Fusion npr. Liano Lynx i neki dedicted od Severnih Ostrva zbog Hybrid CrossFireX, pa ondak fglrx :bigsmile: … Ma zezam se :party: dosta je meni i neki APU al sa dobrim drajverima :steve: … u stvari bitno da su oss ne mora da su ODMAH 0:) .
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.