Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Temperatura cpu-a na laptopu 10 stepeni veca u linux-u nego na Windows-u!
- This topic has 15 одговора, 6 гласова, and was last updated 14 years, 8 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
12. јануар 2010. у 11:04 am #82714MoneoУчесник
Pazi dok sam koristio Slackware 13 primetio sam da je po instalaciji fglrx drajvera temperatura postala negde oko 49 stepeni kada se ne radi nista sto je jos i prihvatljivo-ipak je radeonhd work in progres pa pretpostavljam da fglrx bolje barata sa samom karticom bar sto se tice power managementa
Trebao bi probati upravo to ali pre toga kompajliranje kernela sa 100hz opcijom i ukljucivanjem onih opcija od gore O012. јануар 2010. у 2:29 pm #82715DrLove73Учесникfleš plugin mnogo više u stvari troši procesor u bilo kom brovseru na linuxu 🙁
😀
nisam siguran da li sam fleš uopšte i uključuje bilo kakvu akceleraciju na lin ???
(ili samo kad je nvidia)Flash plugin na linuxu definitivno opterecuje procesor, ali ne mogu sada da se setim tacno kako sam resio. To je bilo na CentOS 5.0-5.2 valjda, a sada na CentOS 5.3 i 5.4 i Firefox 3.5.3 ne vidim nikakve probleme. Doduse, onda sam imao ATI graficku a sada nVidia-u, ali je procesor definitivno skakao na 100% kada sam otvarao nekoliko youtube stranica.
13. јануар 2010. у 2:08 am #82716dukenukem_4dУчесникonda je sam plugin prepoznao i koristi hw akceleraciju preko opengl O0
(pošto sada ne koči više )13. јануар 2010. у 1:35 pm #82717MoneoУчесникhttp://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2054786&postcount=11 O0
Mislim da ipak latency kernela nece nista postici,jer probao sam i Lenny koji ima 250 i sto se temperature tice potpuno je ista prica kao i na Arch-u koji ima 300hz
Videcu da downgrade-ujem X i da instaliram zvanicni ATI drajver-mislim da je u tom slucaju temperatura ipak manja za koji stepen 😉2. април 2010. у 9:14 am #82718MoneoУчесникSamo da se javim i da kazem da sam resio problem koji je bio vrlo banalan 😉
U pitanju su bili slobodni drajveri za ATI – cim sam instalirao fglrx drajvere temperatura je postala ista kao na Windozi, mozda je razlika pokoji stepen ali to je zanemarljivo
Citao sam svojevremeno da je slobodni radeon drajver jos uvek work in progress (narocito radeonhd) i da nemaju bas najbolji power managment sto je jelte bitno za laptop
Dakle ako neko ima slicnih problema sa laptopom zna sta mu je ciniti – samo da napomenem da za novi Xorg 7.5 jos uvek nema zvanicnih drajvera pa ako neko zeli da koristi fglrx drajvere najbolje mu je da za sada ostane na distrou koji ima stariju verziju X-a (recimo Debian Lenny, CentOS, Slackware 13, OpenSUSE 11.2…)
Valjda ce ovi mamlazi iz ATI-ja izbaciti uskoro drajvere jer cim krene novi talas distribucija nijedna vise nece imati starije verzije X-a vec ove nove za koje drajvera jos uvek nemaP.S. Instalirao sam i micromiser http://www.miserware.com/products_micromiser.htm ali nista se nije promenilo sto se tice temperature, a cpupowerd i phc nisu podrzani za moj procesor tako da nema nista od undervoltage-a za njega pod lindzom (AMD Turion X2 2,2 Ghz RM-74)
2. април 2010. у 1:55 pm #82719dukenukem_4dУчесникati je postavio veliki broj kartica u legacy za proprietery fglrx
…..The following products have been moved to the legacy software support structure (including Mobile and All-in-Wonder Variants):
ATI Radeon 9500 Series
ATI Radeon 9550 Series
ATI Radeon 9600 Series
ATI Radeon 9700 Series
ATI Radeon 9800 Series
ATI Radeon X300 Series
ATI Radeon X550 Series
ATI Radeon X600 Series
ATI Radeon X700 Series
ATI Radeon X800 Series
ATI Radeon X850 Series
ATI Radeon X1050 Series
ATI Radeon X1300 Series
ATI Radeon X1550 Series
ATI Radeon X1600 Series
ATI Radeon X1650 Series
ATI Radeon X1800 Series
ATI Radeon X1900 Series
ATI Radeon Xpress Series
ATI Radeon X1200 Series
ATI Radeon X1250 Series
ATI Radeon X2100 SeriesAMD may periodically provide Windows XP and Windows Vista driver updates (for the products listed above) for critical fixes only. No new features will be provided in future driver updates. The Linux ATI Catalyst™ driver will only be supported in Linux distributions prior to February 2009 for the legacy products listed above.
…….na budućim xorg , ove gornje kartice biće podržane samo sa xorg opensrc drajverima
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.