Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Temperatura cpu-a na laptopu 10 stepeni veca u linux-u nego na Windows-u!
- This topic has 15 одговора, 6 гласова, and was last updated 14 years, 5 months раније by dukenukem_4d.
-
АуторЧланци
-
11. јануар 2010. у 11:01 am #11695MoneoУчесник
Dakle upravo tako
Windows 7-balanced power rezim temperatura ne prelazi nikada vise od 50-ak stepeni i to tek kada se u Firefox-u npr otvori vise tabova sa heavy flash sadrzajem i kada nastane bas veliki load
A bez toga je u proseku oko 45 stepeni u normalnom radu
Linux,e tu stvari postaju interesantne-dakle koji kod rezim skaliranja namestio temperatura u idle rezimu nece da mi spadne ispod 50 stepeni i laptop se greje primetno vise i kuler je bucniji-ajde jos i to,nego cim krenem da surfujem ili otvaram vise programa istovremeno temperatura ocas posla skoci i do 65 stepeni,i to za sasvim normalne operacije,mogu tek misliti kako je kada se potera nesto stvarno zahtevnije O0
Koristim Arch Linux,kernel je 2.6.32 a cpu skaliranje sam namestio po ovom uputstvuhttp://wiki.archlinux.org/index.php/Cpufreq
Pokusao sam i sa menjanjem ovih peak-ova,sa powernowd-em i nista se nije promenilo,a menjao sam i rezime-ondemand,conservative,powersaver-sa ova poslednja dva temperatura spadne za stepen-dva ali opet je previsoka u odnosu na Windows
Laptop je HP Compaq 615(AMD Turion na 2,2 giga i AMD cipset,HD 3200 grafika,ostatak nije relevantan za ovu pricu)
Inace,na grafickoj radi direct rendering preko radeonhd drajvera a u xorg.conf sam namestio i dynamic clock i power rezime za istu,tako da to i softverski rendering koji eventualno arci CPU definitivno nije problem
E da-nije u pitanju i nikakav zombie proces,top mi izbacuje jedno 2-3% load-a i nema nikakvog sumnjivog procesa
Samo jos da dodam se slicno desavalo i sa drugim distroima-novi Ubuntu npr i SUSE,vidim na netu zali se i jos ljudi ali neceg konkretnog nema
Help!11. јануар 2010. у 2:11 pm #82705vladanisУчесникJa koristim fedoru 12 sa gnome okruženjem na compaq 6720s i primećujem istu stvar.
Kada gledam nešto sa neta npr youtube i to preko celog ekrana temperatura ide i preko 70
celzijusa ne znam kako to ide na windowsu nisam ga probao.Isto se dešava kada radi nešto
zahtevno,jedno vreme je po podizanju sistema pokretao kerneloops i mogao sam na njemu
kafu da skuvam11. јануар 2010. у 2:39 pm #82706RiSKУчесникTrebalo bi da preispitamo uzrok ovih problema. Kod mene se dešava suprotna stvar: na Windowsu mi se pregreva komp toliko da se gasi i to pri ne tako zahtevnim poslovima (kanter, camtasia ripovanje ili slično).
Inače je normalno da se kod “plastikanera” tj. prenosnih računara niske klase sa slabo odrađenom ventilacijom javi ovakav problem sa pregrevanjem. Notepal kuleri bi trebali da završe posao. Meni je pri višesatnom kompajliranju samo podizanje računara od podloge pravilo dovoljno ventilacije da se temperatura spusti i do 10C. Još da ima ventilatora ispod… 🙂
11. јануар 2010. у 2:42 pm #82707na12УчесникJa imam isto AMD 1.8 GHz i sada imam 4 taba otvorena u chrome-u,plus jos par aplikacija otvorenih i temperatura mi je
[code]┌─[ dany @ laptop ] – [ 15:23:51 Mon Jan 11 ] – [ ~ ]
└─[$]> sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +41.0°C (crit = +105.0°C)k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp: +39.0°C
Core0 Temp: +38.0°C
Core1 Temp: +48.0°C
Core1 Temp: +37.0°C [/code]Vidi da li ti je u /etc/conf.d/cpufreq postavljen governor=”ondemand” ,a u daemons u rc.conf stavi samo cpufreq. Ja jos kombinujem sa ovim laptop-mode-tools i pm-utils.
Edit: jos da dodam
[code]┌─[ dany @ laptop ] – [ 15:47:46 Mon Jan 11 ] – [ ~ ]
└─[$]> uptime
15:49:29 up 6:32, 2 users, load average: 0.00, 0.02, 0.00
[/code]11. јануар 2010. у 3:45 pm #82708MoneoУчесникEvo postovao sam i nastavak na bench forumu
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2052834&postcount=4
Namesten je scaling kako treba i to ondemand
Inace temperatura u Win 7 ide max do 52-3 stepena(idle rezim je oko 44-5 pa i manje)i to kada je u pitanju dosta veliki load-recimo heavy flash sadrzaj u FF,vise otvorenih tabova
Kada nema load-a temperatura je max 48-9 stepeni i to sa vise otvorenih aplikacija i tabova u FF
A ovde u Arch-u imam 52-3 kada nije upaljena nijedna aplikacija-jednostavno je previse,ajde jos i to nego cim krenem da otvaram bilo sta zacas posla dogura do 65 stepeni sto je neprihvatljivo(mislim 15 stepeni skoro razlike u odnosu na Win 7 O0),a sto je najsmesnije ukljucen je i scaling-kao da procesor uvek radi u max performance rezimu pa se greje kao lud
Jedino da probam sa fglrx drajverom moguce da radeonhd pravi probleme jer mu je power managment kao i 3d accel jos uvek u razvojnoj fazi,ali nazalost za to cu morati da menjam distro da bi isprobao-Arch dolazi sada sa novim X-om a aktuelni ATI drajver nece trenutno ni da bekne pod njim ali iskreno sumnjam da je do toga11. јануар 2010. у 4:17 pm #82709na12УчесникSumnjam da je do drajvera,mada ja imam sada radeon drajver,a pre sam imao radeonhd.Nisam primetio neko vece razlike. Moram da kazem da i ja imam istu stvar na gentoo,ali tamo nisam instalirao nista od gore pomenutih paketa,posto se dugo ne zadrzavam na njemu,a i uskoro cu ga pregaziti sa drugim distrom. Negde sam procitao na forumu,da u gentoo ima problem sa tim sto je razlicito ocitavanje temperature od realne,tako da ventilator drnda i kad nema potrebe za tim.Treba proveriti da li se stvarno greje laptop ili je to neki bug u senzorima.
Evo kako radi `emerge kdebase-meta`
@RISK legendo,bas sam se dobro ismejao,definitivno gentoo nije za laptop,mozda za neki server sa kulerima velicine avionskih propelera :laugh:11. јануар 2010. у 8:01 pm #82710dukenukem_4dУчесникranije je bilo na desktop amd-ovima da windows ubacuje neku idle instrukciju kada je idlče
procesor i onda je athlon bio ‘ladniji na windowsu, ali imala je i jedna zakrpa , koja nije u kernelu ???
za ove nove ne znam 🙁šta kažu na onom sajtu powersave ?
http://www.lesswatts.org/projects/powertop/
na prvu loptu….
izgleda kao da nisu desktop kerneli optimizovani za laptope po difoltu , dok windowsov to nekako dinamički odradi ?
http://www.lesswatts.org/projects/powertop/faq.php
:'(What kernel options should I enable inside the kernel?
CONFIG_NO_HZ
CONFIG_HIGH_RES_TIMERS
CONFIG_HPET_TIMER
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND
CONFIG_USB_SUSPEND
CONFIG_SND_AC97_POWER_SAVE
CONFIG_TIMER_STATSWhat kernel options should I disable inside the kernel?
CONFIG_IRQBALANCE
CONFIG_ACPI_DEBUGWhich modules are known to reduce battery life?
snd_intel8x0m
fglrx
radeon
ipw*
bcm*
hdaps
ibm_acpi
i8042
nvidiaali kad pustiš na windowss neki specijalni cpu burn koji ga zagreje, non stop , opet će da se zagreje ?
ajd i ovo , d ali su identično kalibrisani njegovi senzori na oba 😀
(probaj na dodir da utvrdiš , recimo na windowsu i na linuxu , jeste subjektivno ali nikad s ene zna)11. јануар 2010. у 8:12 pm #82711dukenukem_4dУчесникArch Linux
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=75778
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=532438
imaju samo za eeepc nešto , nisam siguran tačno ???za ubuntu i fedoru kaže da je default oko 1000 Hz što daje dobru virtuelizaciju ali loš powersaving na laptopu
http://duopetalflower.blogspot.com/2009/06/running-laptop-long-time-without-it.html
😀edit
u vezi predloženog phc sa bencmark foruma ???
http://wiki.archlinux.org/index.php/PHC
po mom mišljenju je potencijalno opasno (kao i obično)
osim ako već windowsov drajver to sam ne radi onako tiho, neprimetno u pozadnini, i d ase na taj način postigne ta temper. ???(ali ipak mislim da je ipak ono gorenavedeno u vezi nepodešenih difolt kernela ovde u pitanju ??? )
12. јануар 2010. у 1:12 am #82712MoneoУчесникDakle-laptop se i fizicki vise greje,dakle na dodir sam probao i 100% sam siguran
Evo sada u Win 7 dakle otvoren Aimp,Total Commander,Skype,Pidgin i naporedo FF i Chrome sa jedno 7-8 tabova sa sve facebook i jos ponesto i temperatura je 48-9 balanced power plan
Da sam to isto uradio u linux-u temperatura bi bila bar 60-ak stepeni pa i vise-recimo samo FF sa 10-ak otvorenih tabova je znao da ode i na 66-dakle jednostavno prevelika razlika,i da laptop se greje vise dakle i “na dodir”
Kao i obicno duke je najazurniji-dakle jedino da rekompajliram kernel?Hpc mi je kao sto si i sam rekao risky-treba taman da upropastim laptop,pa da se slikam posle-najgore je sto moram rucno da ustanovim odgovarajuce nivoe voltaze,bas je on sucks sto to ne radi automatski O0
O muke moje-a zaista hocu da sredim linux na lapu 😀12. јануар 2010. у 1:54 am #82713dukenukem_4dУчесникfleš plugin mnogo više u stvari troši procesor u bilo kom brovseru na linuxu 🙁
😀
nisam siguran da li sam fleš uopšte i uključuje bilo kakvu akceleraciju na lin ???
(ili samo kad je nvidia) -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.