Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › SUSE 9.3 PRO I LAN ( sredjeno )
- This topic has 17 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 7 months раније by
miroslav_joksimovic.
-
АуторЧланци
-
30. октобар 2005. у 1:35 pm #6410
miroslav_joksimovic
УчесникInstalirao sam Suse 9.3 Pro ali imam problem oko konfigurisanja LAN mreze. Imam D-Link-ovu mreznu kartu koja radi perfektno ali ne znam gde da udjem u Yast Control Centru da podesim IP, DNS-ove ni Gateway.
Pre ove distribucije sam koristio Mandrivu 2006 koja nije imala nikakvih posebnih dodatnih zahteva i sve sam mogao u Control Centru da sredim ali ovde ne. Moze li neko da mi pomogne da ovo sredim???30. октобар 2005. у 2:20 pm #36622unknown
Учесникyast -> network devices-> network card
ako ti je pronasao kartu, samo klikni na change (dole) i to je to.30. октобар 2005. у 3:51 pm #36623miroslav_joksimovic
УчесникPronasao je on kartu bez problema ali ne mogu da unesem parametre za LAN. To mi je problem a ne karta kao hardverski deo. On je vidi ali ne mogu da podesim IP, DNS, Gateway…
Za to mi treba pomoc…
30. октобар 2005. у 4:40 pm #36624LYb
УчесникPa je l’ pokusavas da podesis kao root ili kao obican korisnik?
30. октобар 2005. у 5:04 pm #36625mtm76
УчесникEto reče ti LYb: probaj kao root, ako već nisi.
Mada meni je lakše to sve uraditi u konzoli pomoću 2-3 komande, nego prebirat po beskonačnim izbornicima. Probaj ovako (kao root, naravno):ifconfig eth0 unesi_ip netmask unesi_subnet broadcast unesi_broadcast up
route add default gw unesi_gateway
echo “nameserver unesi_DNS” >> /etc/resolv.confnetmask i broadcast su obično podrazumijevane vrijednosti (pa možeš da ih izostaviš), ali po potrebi stavi šta ti već odgovara.
30. октобар 2005. у 5:16 pm #36626popeye
Главни мајсторMada meni je lakše to sve uraditi u konzoli pomoću 2-3 komande, nego prebirat po beskonačnim izbornicima. Probaj ovako (kao root, naravno):
Ono jest’, osim kada želiš da se to sledeći put posle restarta samo podesi. 😉
ifconfig eth0 unesi_ip netmask unesi_subnet broadcast unesi_broadcast up
route add default gw unesi_gateway
echo “nameserver unesi_DNS” >> /etc/resolv.confJoš mu reci da to upiše u rc.local i pomogao si mu. 😆 Ako će ručno da čeprka, onda treba podesi promenljive u /etc/sysconfig/network/ifcfg-eth-id-_mac_adresa_, ali nema teorije da mu je to lakše od podešavanja kroz YaST, kako mu je već rečeno. 🙂
30. октобар 2005. у 5:38 pm #36627mtm76
УчесникHehe… Problem je što ne može da unese vrijednosti. Ovako bi ih sigurno uspjeo, pa vidio da li sve radi u redu. 😉
Još mu reci da to upiše u rc.local i pomogao si mu
jebote, ti mora da si neki prorok. Tu mudrost bi mu saopštio sljedeću. Da ne bude mnogo odjednom. 😉
30. октобар 2005. у 5:45 pm #36628popeye
Главни мајсторjebote, ti mora da si neki prorok. Tu mudrost bi mu saopštio sljedeću.
Ih, prijatelju, rc.local ti je k’o pijavice – lek za svaku bolest. 🙂 😛
30. октобар 2005. у 5:53 pm #36629Bastard
УчесникNisam koristio 9.3 ali je kod svakog suse ista sttvar
Control center—yast2modules—-network devices—–network card
Stisnes dugme administrator mode i upises root pass
Posle ti je valjda sve jasno
Kartica je vec konfigurisana ako ima drajvere samo stisnes edit30. октобар 2005. у 5:57 pm #36630mtm76
УчесникIh, prijatelju, rc.local ti je k’o pijavice – lek za svaku bolest. Smile Razz
mož’ da posluži… 😛
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.