Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Stig’o novi SUSE…
- This topic has 51 odgovor, 17 glasova, and was last updated 19 years, 7 months ranije by
djux.
-
AutorČlanci
-
11. decembar 2006. u 9:40 pm #50354
vpakovic
UčesnikInstalirana i u funkciji od pre par sati. Morao sam dodati repositorijume za packman i nonOSS.
Standardni problemi sa MP3 podrskom, i win32 kodecima, ali se resavaju instalacijom xine i xmms sa pacman-a. Sada pusta DVD (i sa menijima), AVI, MP4, MP3 …
Podrska za XGL (3D akceleracija) jos nije uradjena. Probacu sa drajverima sa ATI sajta ( ATI 9550 VIVO).
Vratio sam standardni KDE nacin prikazivanja programskih paketa.
Za mnoge stvari nacicete pomoc na http://www.suseforums.net11. decembar 2006. u 9:45 pm #50355djux
UčesnikPodrska za XGL (3D akceleracija) jos nije uradjena.
Nisam te bas najbolje razumeo ?!
11. decembar 2006. u 9:55 pm #50356MilosC
UčesnikInteresantno. Nisam probao 10.1, tako da mogu samo da opišem promene u odnosu na 10.0. Instalacija je skoro ista kao kod desetke, međutim veoma je “bubastična”:biggrin:, ali to je jedina stvar za koju sam primetio da ima bagove. Sve ostalo fino radi. Na mom laptopu je, za razliku od 10.0, uredno podesio zvuk i uključio ACPI. Opšti utisak je dobar. Radi brže od 10.0, ali se ipak primećuje njegova tradicionalna tromost. Dosad mi se nije nijednom zakucao. Jedino me je malo iznenadio odabir paketa. Sve glavne oblasti su dobro pokrivene, međutim, stalno mi ponešto fali. Valjda zato što sam navikao na Ubuntu. Tu je i taj famozni SUSE meni. Veoma interesantno i korisno, a kome ne odgovara može da “prešalta” na dobri stari K meni. Interesantno je što preko tog menija možete elegantno da odaberete koji sistem će da se učita nakon restarta. Prečica My Computer na radnoj površini više ne vodi u media:/ nego u sysinfo:/ gde se prikazuju razne informacije o sistemu. Prisutan je i Kerry Beagle, alat za pretraživanje, koji me zaista iznenađuje. Interesantna novina je i Network Manager koji vam omogućuje da klikom na ikonicu u “System Tray-u” birate mrežu koju ćete da uključite. Interesantno, mada mi nije radilo, već sam koristio ifup metod. Vizuelni identitet je itekako poboljšan. I dalje dominira plava boja, ali deluje svežije. Uostalom, pogledajte screenshotove:
menu1
menu2
menu3
menu4
menu5
desktop
system12. decembar 2006. u 10:18 am #50357miodragz
UčesnikOvu foru sa menijem je prvi ubacio Sabayon a ne SUSE na zalost 😀
12. decembar 2006. u 11:48 am #50358djux
UčesnikOvu foru sa menijem je prvi ubacio Sabayon a ne SUSE na zalost 😀
Ali je u svakom slucaju dobra stvar. Klasicni KDE meni mi je previse jednostavan, jos kad bi ga imao na Slack-u 😉
12. decembar 2006. u 1:20 pm #50359jboban
Učesnikjos kad bi ga imao na Slack-u
Što reče kum kumu: I Slack će to da radi, samo sutra 😉
edit: Zaboravih da napiše da ovo kucam iz SuSE 10.2. Instalacija je prošla sa samo jednim problemom. Za jedan od paketa (classpath-0.92-20.i586.rpm) je prijavljena integrity check greška. Zbog ovoga sam morao da ponovim instalaciju sa isključenim classpath paketom. ISO DVD sam skinuo sa švajcarskog mirror-a i ne znam šta je razlog ovoj grešci.
Inače, SuSE 10.2 radi primetno brže bez ikakvih podešavanja. Mislio sam da je to subjektivni utisak ljudi kad urade novu, čistu instalaciju, ali ja sam radio upgrade 10.0 -> 10.1 -> 10.2 i stvarno je brži.
12. decembar 2006. u 2:39 pm #50360MladenIsakovic
Učesnik[b]jboban[/b]
Inače, SuSE 10.2 radi primetno brže bez ikakvih podešavanja. Mislio sam da je to subjektivni utisak ljudi kad urade novu, čistu instalaciju, ali ja sam radio upgrade 10.0 -> 10.1 -> 10.2 i stvarno je brži.Bez želje da unosim flame, ali zaista, ali interesuje me koliko je SuSe 10.2 brz, recimo, u poređenju sa Slackom? Nisam probao SuSe od verzije 9.1, a zaista imam samo lepa sećanja i jako poštujem taj distro, pa bih mogao možda i da ga probam, ali ja imam jednu manu – ne volim kad mi je sistem spor. Zato me interesuje sa ovom novom verzijom, kolika je razlika u odnosu na Slack, uključujući i to kad poisključuješ servise koje ti ne trebaju?
12. decembar 2006. u 7:53 pm #50361Mr_Pingvin
UčesnikRecimo da se programi startuju nešto sporije nego na slackware, ali ipak u normalnim granicama. Nisam probao ovu 10.2 ali 10.1 je sasvim pristojno radio.. jedino što mi je pojelo dosta memorije, a i yast je strašno spor, pa kad nameštaš nešto, polako počinju da rade živci… Kolko sam načuo, i u 10.2 yast nije baš nešto ubrzan..
Ja ću da probam ovaj 10.2, čisto da vidim, pošto pratim razvoj još od 9.2, a bogme od tada je suse poprilično dobio na brzini…
12. decembar 2006. u 8:12 pm #50362Guster
Učesnik10.2 jeste brži od 10.0 (10.1 nisam probao). Yast se i dalje vuče kao puž, a ostalo je u granicama normale.
12. decembar 2006. u 8:35 pm #50363Sioux
UčesnikKo voli brzinu a pritom je navikao na Slack…Ma brate nemaš ti šta da menjaš.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.