Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Šta da radim sa ovim
- This topic has 26 одговора, 8 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by gigamega.
-
АуторЧланци
-
21. март 2009. у 7:18 am #77002na12Учесник
ne treba da kucas cd’/home/spasic/Desktop/ vec cd /home/spasic/Desktop pa enter,ajde kad ovo uradis kucaj ls pa lupi enter da vidimo sta imas na tom Desktop-u,pa sadrzaj prekopiraj ovde.
21. март 2009. у 9:07 am #77003gigamegaУчесникEvo šta se dobije kad kucam cd bez ‘ :spasic@spasic-desktop:~$ cd /home/spasic/Desktop
bash: cd: /home/spasic/Desktop: Не постоји такав фајл или директоријум,
a evo sa ‘ :spasic@spasic-desktop:~$ cd’/home/spasic/Desktop
> ls
>
I sad se ništa ne dešava. Nemam pojma. Malopre sam skinuo Picasu za linux, i kad da je raspakujem ona poče da se instalira sama. Pojavio se prozor na kome me pita ne da raspakuje nego da instalira Picasu, ja odgovorim ”instaliraj” i za minut gotovo. Nikakvo kucanje nije trebalo.Doduše, zapakovanu u neki deb format.21. март 2009. у 9:16 am #77004burgaУчесникХајде приложи поново снимак екрана, кад кликнем на овај постојећи изађе ми „404 – страна не постоји“
21. март 2009. у 9:19 am #77005kmilosУчесникNe znam odakle ti ovakva ideja sa jednim apostrofom, takva komanda nije ispravna, što bi trebalo da ti govori pojavljivanje “>” odzivnika (govori da očekuje još unosa, komanda nije dovršena; zato ni “ls” nije mogao da ti radi na tom odzivniku).
Pošto koristiš lokalizovanu varijantu, verovatno nemaš Desktop direktorijum, nego „Радна површ“ (proveri “ls” komandom), pa se treba prebaciti kao
[code]$ cd /home/spasic/Радна површ[/code]
(” ” ti dozvoljava unos razmaka, a “$” naravno ne unosiš, samo je indikator korisničkog odzivnika)
ili
[code]$ cd “/home/spasic/Радна површ”[/code]
21. март 2009. у 1:27 pm #77006na12УчесникMa da se ne bismo zezali vise sa tim Desktop-om,raspakuj taj recnik u /home/spasic folder i onda ti ne treba ta cd naredba,odmah idi na ./configure,proveri ipak sa fajl menadžerom da li ti je u /home/spasic folder-u ili je napravio novi folder pa u njega raspakovao recnik.
21. март 2009. у 3:12 pm #77007RiSKУчесникUfff…
Ona slička se preslabo vidi da bi imalo koristi od nje. Ae napiši tačan naziv direktorijuma u koji si raspakovao nkrecnik kako bi molgli da ispišemo čitave komande.
Drugo, pretpostavljam da ovo radiš na cp6 (u nekoj ranijoj temi si ga pominjao, ako nisam nešto pomešao). Premda je to derivat Ubuntua, a pretpostavljam da do sada nisi instalirao ništa iz izvornog koda niti razvija bilo šta na C++ na toj mašini, više nego izgledne šanse su da ti “configure” prođe sa izveštajem o neposedovanju zavisnosti. Neće biti (nadam se) problem ni da pohvatamo od čega zavisi, ali da bi tebe poštedeo frustracija, preporučujem ti da uzmeš .deb paket odavde i da instaliraš program odatle. Jeste nešto starija verzija, ali se nadam da će ti završiti posao. (btw: ovo je prevedeno za Ubuntu 8.04, trebalo bi da je cp6 na tome baziran. ako nije, može da se desi da ne radi paket)
E, da, izgleda da autor paketa nije dobro zapisao sve zavisnosti. Pre istalacije toga, istaliraj prvo paket libgtk2.0-dev (sa `sudo apt-get install libgtk2.0-dev` ili pomoću Synaptic-a ako ti je lakše).Ako ne završi posao, kompajliraćemo 😉
22. март 2009. у 6:09 am #77008gigamegaУчесникE, ovo zadnje radi ali ima neku grešku. Moram da skinem ponovo.
23. март 2009. у 7:21 pm #77009gigamegaУчесникLjudi, vi će me ubijete.Sad sam skinuo nkrecnik u .deb ekstenziji i uspešno ga instalirao. Al sad nemam pojma gde ga bacilo i kako da ga pokrenem.Nema nikakvu prečicu. A, ovo što se sličica radne površine ne vidi dobro, to je što sam smanjio sliku da bi stala kao prilog textu,a neznam da je postavim da bude velika ili da se skine.
23. март 2009. у 7:45 pm #77010kosmiУчесник23. март 2009. у 10:28 pm #77011burgaУчесник[code]whereis nkrecnik[/code]
ili
[code]dpkg –listfiles nkrecnik…deb[/code] -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.