Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Šta da radim sa ovim
- This topic has 26 одговора, 8 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by gigamega.
-
АуторЧланци
-
20. март 2009. у 3:58 pm #10884gigamegaУчесник
”Skinuo” sam neki rečnik za linux. I, sad ja vas pitam, šta da radim da bi ga instalirao. Kad sam ga raspakovao dobio sam folder u kome evo šta ima (pokušaću da prikačim sliku). U readme piše:SKRACENI OPIS INSTALACIJE (instalation in short):
./configure
make
make install
Meni tu ništa nije jasno. Ako neko može da mi objasni unapred mu hvala.20. март 2009. у 4:06 pm #76993tomajaГлавни мајсторpa upravo to treba i da uradiš.
Raspakuj program, uđi u dir i u konzoli pokreni komandu
./configure
ako sve prođe bez grešaka, pokreni komandu
make
a zatim kao root i komandu
make installNakon toga ti ostaje samo da pokreneš aplikaciju, verovatno komandom
nkrecnik (možeš to i odmah nakon završene make komande, iz konzole)linux4life
20. март 2009. у 4:08 pm #76994na12УчесникPa kucas u terminalu
./configure
pa sacekas da on to odradi,pa onda kucas
make
pa opet sacekas,pa onda kucas
sudo make install
i onda imas instaliran recnik koji pokreces sa naredbom
nkrecnikPS Zakasnio :- ,inace mnogo dobar recnik
20. март 2009. у 4:19 pm #76995gigamegaУчесникOK.Ušo sam u Terminal.Otkucao ./configure, a on mi kaže:bash: ./configure: Не постоји такав фајл или директоријум
spasic@spasic-desktop:~$
Da li trebam folder sa rečnikom da preselim na desktop?20. март 2009. у 4:47 pm #76996na12Учесникmoras da promenis radni direktorijum sa naredbom cd /put/do/tog/recnika
20. март 2009. у 5:20 pm #76997gigamegaУчесникMa jok.Kucao sam :cd/home/spasic/desktop/configure (zato što sam raspakovao na desktopu), a on mi kaže da ne postoji fajl configure, a ja gledam u njega.Fali mi bogami setup.exe
20. март 2009. у 6:39 pm #76998sipeУчесникkucaj u terminalu cd pa uhvati pa prevuci misem taj folder u terminal, udari enter…pa kucaj ./configure, pa make pa sudo make install, jebo ga ti….mozda ce ti tako biti lakse 😮 😮
20. март 2009. у 7:28 pm #76999na12УчесникMa jok.Kucao sam :cd/home/spasic/desktop/configure (zato što sam raspakovao na desktopu), a on mi kaže da ne postoji fajl configure, a ja gledam u njega.Fali mi bogami setup.exe
Evo ovo prekopiraj u terminal
[code]cd /home/spasic/Desktop[/code]
pa onda uradi ono sto smo ti objasnili20. март 2009. у 10:03 pm #77000burgaУчесникAko dobro vidim, nemaš blanko između „cd“ i putanje. U Posixu posle komande uvek ide razmak. Dakle, recimo da sam ja burga, i kad uključlim terminal nalazim se u „/home/burga“. Recimo da sam otpakovao program u folder „/home/burga/recnik“. Kucam:
[code]cd recnik
./configure
make
sudo make install[/code]21. март 2009. у 4:19 am #77001gigamegaУчесникE vala namučih se i evo dokle sam došo. Ono kucanje u jedan red ne pali, pa sam kucao:cd’/home/spasic/Desktop/ – pa Enter. Kursor se prebaci u donji red i pokaže
> – ja otkucam ./configure – pa enter a ono opet donji red
> – zatim otkucam make pa enter
> zatim make sudo install pa enter
> pojavi se to (>) sa trepćućim kursorom iza i ništa se dalje ne dešava
Ugasim terminal ali ništa se nije instaliralo. Dobro, bar sam naučio kako da kucam da dođem do foldera sa programom. Ovo ostalo drugi put. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.