Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Šta bi sa Linuxo distribucijom?
- This topic has 35 odgovora, 12 glasova, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
svrbin.
-
AutorČlanci
-
8. septembar 2007. u 1:40 pm #61422
foxbunny
Učesnikimam arch samo neako mi je instalacija teska :redface:
Pa u odnosu na Slack da. Ali nije ni to toliko strasno. Probaj da iscitas prirucnik za instalaciju. Imas link na glavnoj strani http://www.archlinux.org
8. septembar 2007. u 5:41 pm #61423LYb
UčesnikProblem sa Gentooom je u tome sto je to source distro. Mislim da je bolje da distro ima solidnu kolekciju softvera u binarnom obliku. Naravno, sa EBUILDovima, nije ni nezamislivo da se peske napravi poveci repozitorijum binranih paketa sa sve custom package managerom bez razbijanja kompatibilnosti sa osnovnim distroom.
Da, binarni paketi su ono sto fali gentoo-u. Postoje nepodrzani repoi koji imaju sve, ili makar veliki broj, prebuildovanih paketa, pa ko hoce da se usudi – moze. Opet, na taj nacin gubis upravo ono sto je prednost gentoo-a, kao na primer, per-package USE flegovi i optimizacija (za koju smo utvrdili da na iole modernijim masinama ne donosi nista bitno, osim u retkim slucajevima i sa malim brojem paketa gde je razlika nebo i zemlja).
8. septembar 2007. u 9:11 pm #61424foxbunny
UčesnikDa, to za USE flagove je potpuno tacno. Ja nikad ne bih kompajlirao links bez grafickog moda, ali obicno se pakuje bez. Ali ako vec pricamo o Linuxo distribuciji, onda mislim da je lakse za one koji tek pocinju sa Linuxom da se jednostavno idu utabanim stazama.
U svakom slucaju, izbor bi trebalo da padne na distro koji ima veliki repozitorijum binarnih paketa ili neki kod koga se veoma lako i kontrolisano mogu napraviti svi ti paketi (ali u drugom slucaju ti paketi moraju dodatno da se testiraju, sto je veliki posao). Primera radi, Arch Linux ima tim od samo nesto ispod 50 ljudi koji proizvode ukupno preko nekoliko hiljada paketa sa jos više od 7000 paketa u zvaničnom nezvaničnom repozitorijumu (2000 u binarnom communityju i 5000 u source paketima). Ali opet, treba skupiti i tih 50 ljudi. Sa ekipom manjom od 10 ljudi (sto je kod nas realno) moze se raditi samo sa vec gotovim paketima uz tu i tamo poneki novi paket (custom gui alat za administraciju sistema, na primer ili Linuxo teme za KDE, GNOME itd.)
9. septembar 2007. u 9:07 am #61425sdfasfasffsdqqfdq
UčesnikEvo sta kaze distrowatch.com o Linuxo! Live :
[color=red]Status This distribution has been discontinued.[/color]
9. septembar 2007. u 9:27 am #61426foxbunny
UčesnikHaha, kao i zemlja porekla.
9. septembar 2007. u 2:47 pm #61427svrbin
UčesnikEh, bilo bi super da se nastavi gde se stalo…
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.