Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › ssh i adsl ?
- This topic has 36 одговора, 13 гласова, and was last updated 14 years, 7 months раније by DrLove73.
-
АуторЧланци
-
26. септембар 2006. у 1:34 am #47275LYbУчесник
Domen je uvek zgodno imati, cak i ako “krsh/asus” dobije drugu adresu, lepo updateujes kod njih i uvek pristupas istom adresom… recimo furuna.homelinux.org 🙂 S obzirom da je dzabe, a u duhu tvog potpisa… 🙂
Sto se tice “zavrsavanja drugog rutera” toplo preporucujem Efficient Networks Speed Stream 5861… kosta oko 32-35 EUR… 4 port, jedino nije lose imati i neki switch uz njega posto su mu portovi 10mbit/half-duplex, ali s obzirom da su switchevi dzabe… Imas ga u Netiksu. Jako ozbiljna sprava totalno predimenzionisana za bilo koju manju mrezu, ali kada je tako jeftina… 🙂
27. септембар 2006. у 6:12 pm #47276nVideoУчесникZavrsio sam upravo neki Sagem/Krsh koji izgleda potpuno isto kao asus!
Ali ovaj radi strava! 🙂
Nemam vise problema sa nfs-om i ostalim tripovima 🙂
Ne znam dal si obratio paznju, ostavljao sam problem koji nisam resio negde vec,
al sad je vise ne bitno!Zbudzicu neki port na ssh serveru i zavrsicu na ruteru port forwarding,
samo mi nije jasna jedna stavkica?
Zapravo samo nisam siguran posto ovo nisam radio ranije…
Imam kombinaciju:“External Port Start” i “External Port End”
22 27Ako bi stavio recimo start 22 i end 27, da li to znaci da su otvoreni portovi izmedju 22 i 27
ukljucujuci i njix?
Ili to govori serveru da koristi portove 22 i 27?
Ja cu svejedno da zabodem jedan port, ali samo pitam?Dns je super fazon, verovatno cu da se iscimam i oko toga…
27. септембар 2006. у 6:28 pm #47277nVideoУчесникU stvari postoji kombinacija:
External Port Start External Port End Protocol Internal Port Start Internal Port End
Sta je External a sta Internal?
27. септембар 2006. у 6:48 pm #47278LYbУчесникExternal je spoljni, internal je interni/unutrasnji 🙂
Zamisli da ja sa moje masine idem kod tebe na recimo web server. Ja dolazim na tvoj eksterni port 80 na ruteru i ti treba da me prosledis na unutrasnji port 80 na nekoj masini. Ne mora da bude 80, mozes ti server da vrtis i na nekom desetom portu… onda eksterni 80 forvardujes na “neki deseti” na masini gde je server.
27. септембар 2006. у 9:12 pm #47279nVideoУчесникKapiram da se to ulazni i izlazni port.
Ali ne kapiram nista ostalo?
Recimo da zelim sa nekog dial-up-a da pristupim svojim ssh mashinama?
Tu su otvoreni portovi http ftp i jos par nekix!
znaci za ulazni port koristim port 80 a izlazni recimo 666 koji je na ssh serveru???Znaci sledi kombinacija:
External Port Start External Port End Protocol Internal Port Start Internal Port End
666 666 TCP/UDP 80 80???
27. септембар 2006. у 11:32 pm #47280LYbУчесникUh, tebi ovo bas ne ide… 🙂
Zamisli da si na nekoj masini pokrenuo sshd i da si mu u konfiguraciji podesio da slusa na default portu, tj. 22.
Zelis da i kada pristupas spolja toj masini prilazis preko default porta za ssh. Onda pravis:
[tt]External Port Start External Port End Protocol Internal Port Start Internal Port End
22 22 TCP 22 22[/tt]
(Ne treba ti UDP za ssh)e sad, mozes da se igras, ne zelis da ka svetu bude otvoren port 22 za koji svi znaju i pokusavace da ga eventualno buse, onda mozes, na primer:
[tt]External Port Start External Port End Protocol Internal Port Start Internal Port End
52000 52000 TCP 22 22[/tt]Spolja ssh opaljujes na port 52000, a to se natuje na port 22 na lokalnu masinu na kojoj na tom portu slusa ssh.
Dozvoljena je bilo koja kombinacija, moze i server da slusa na nekom desetom portu, onda menjas internal port.
28. септембар 2006. у 11:41 am #47281nVideoУчесникNe znam zasto bix komplikovao zivot…
Bar ja tako gledam na to…
Daleko od toga da ne ide.
Sa novim Sagem/Krsh ruterom radi! 🙂 🙂 🙂External Port Start External Port End Protocol Internal Port Start Internal Port End
666 666 TCP 666 666Nije default 22 nego je vec recimo “666”
Zabo sam na bas ovako na ruteru, napravio sam custom server koji se zove “pera”
i baca port 666 sa ip adrese koja je na netu, i stalno je ista kao sto sam rekao, na mashinu
u lokalnoj mrezi…
I sve radi… 🙂 🙂 🙂Ok mogao sam kao izlazni port da zabodem 666 i da ostavim ssh server po defaultu…
Moze i tako…
Ovo radi !!!
Xvala ti.Probacu sa nmap-om da skeniram portove na adresi koju imam na netu, pa cu vidim sta ce
da kaze. Neku vrstu zastite moram da zabodem…28. септембар 2006. у 3:43 pm #47282nVideoУчесникIma li nekix programa, ako to mogu tako da nazovem za win?
ssh ali hocu konzolicu kao u linuxu?
Postoje neki Klick programi za win koji su za ne znam ni ja sta u win-u?
Samo zelim da stavim na usb-flash programce, pa da mogu da pristupim racunarima
koji su mi na gajbi od negde pa cak i sa nekog win-a?28. септембар 2006. у 4:04 pm #47283kmilosУчесникPa možeš samo putty.exe da staviš na usb, ali i dalje dobijaš GUI klijenta.
Ako hoćeš baš nešto nalik UNIX shell-u, probaj MSYS, još dodaš msysDTK da bi dobio ssh, i još ima tamo nekih dodatnih paketića, i osećaćeš se kao kod kuće 😉
28. септембар 2006. у 5:03 pm #47284racaУчесникAjde ako bas moramo o win programcicima: za najpriblizniju shell emulaciju pod Winom probaj Telneat , koji je bio besplatan a onda je od njega nastao Shellguard koji se placa. U pitanju je Ruski proizvod.
http://ftp.pei.prz.rzeszow.pl/windows/Telneat/telneat-3.27.zip
http://www.shellguard.com/ -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.