Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›[SAVET] Windows zamene
- This topic has 28 odgovora, 9 glasova, and was last updated 15 years, 11 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
1. juna 2007. u 10:58 pm #8680
jboban
UčesnikDa bi se sa Windows-a prešlo na Linux treba izabrati alternative često korišćenim programima, prvenstveno Office paketu, web browseru, e-mail klijentu, programu za vektorsko crtanje, obradu bitmapiranih slika, puštanju muzike, gledanju filmova, kodecima, chat-u…
Takodje treba naći način da se e-mail poruke iz Outlook Express-a prebace u izabrani Linux e-mail klijent, bookmark adrese iz Internet Explorer-a u izabrani Linux web browser i sl.
Dakle, šta izabrati, kako prebaciti podatke?2. juna 2007. u 12:33 am #55248foxbunny
UčesnikOte mi rec iz usta. Bas sam o tome hteo da pisem. Ali, braaate, mrtav sam umoran trenutno. :p
2. juna 2007. u 6:43 am #55249Stanislav__Antic
UčesnikOvo nije losa lista programa:
http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html2. juna 2007. u 6:59 am #55250tomaja
GostEkvivalentni Windows i Linux programi
http://www.linuxo.org/node/11653. juna 2007. u 10:52 am #55251burga
UčesnikЗахваљујући томе што је већина прешла са Виндоуза на Линукс, и томе што често нешто радимо на Линуксу а хоћемо да шаљемо људима који можда немају Линукс, сви слободни програми препознају и слободне али и старије комерцијалне типове података. Није ствар ни само у Линуксу. OpenOffiсe.org постоји и за Виндоуз, али га већина НЕ користи.
Једини проблем на који сам наишао, а то може бити и посебна тема, је подешавање путева до фајлова, конкретно у плејлистама за плејер. Ево једног потенцијалног решења:
Нека су
D:My DocumentsMy Music – директоријум у коме се налази моја музика (у поддиректоријумима или у само у овом директоријуму, није битно)
D:My DocumentsMy Musiclista.m3u – плејлиста коју користим у Виндоузу
/home/ja/ – мој директоријум у Линуксу
/mnt/win_d/ – Линукс директоријум у коме је маунтована Виндоузова D партицијаcp “/mnt/win_d/My Documents/My Music/lista.m3u” /home/ja/ ископирам стару листу у свој Линукс фолдер, јер хоћу да ми остане и стара ако и даље повремено користим Виндоуз
Е сад, пошто је m3u најобичнији текстуални документ који је само списак песама, отворите га у било ком едитору текста. Идите на опцију Replace (обично у менију Edit), и прво замените “” са “/”, а затим “D:” “/mnt/win_d”. Ако путеви у m3u нису апсолутни (не почињу са D:) онда само први карактер или ниво директоријума, који год био, замените на одговарајући начина са “/mnt/win_d”.3. juna 2007. u 2:44 pm #55252foxbunny
UčesnikЈедини проблем на који сам наишао, а то може бити и посебна тема, је подешавање путева до фајлова, конкретно у плејлистама за плејер.
Hm, nisam bas nailazio na te probleme, pre svega zato sto su mi plejliste bile oglavnom sa realtivnom putanjom i ni jedan plejer (od ovih koje koristim) se nije bunio. A drugo, koristim Amarok, koji tako dobro organizuje moju muziku, da jednostavno nisam imao potrebe da kreiram plejliste.
Ali ono, u svakom slucaju, koristan savet. Nekome ce sigurno zatrebati. O0
3. juna 2007. u 10:31 pm #55253foxbunny
UčesnikIako mislim da ponekad treba izmisljati toplu vodu (na primer, kada hocete da unesete jos malo topline u celu stvar), sada stvarno nisam imao vremena. Tako da, evo liste:
http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html
iz prve ruke. 😀
4. juna 2007. u 5:31 pm #55254tomaja
Glavni majstorLink je već postavljen u nekom postu iznad, ali od viška glava ne boli 😉
linux4life
5. juna 2007. u 1:58 pm #55255foxbunny
UčesnikLink je već postavljen u nekom postu iznad, ali od viška glava ne boli 😉
E, sad ga vidim. Bio sam u guzvi pa nisam pratio akciju. :p
5. juna 2007. u 2:06 pm #55256jboban
UčesnikЈедини проблем на који сам наишао, а то може бити и посебна тема, је подешавање путева до фајлова
Da li je neko probao nešto slično sa Thunderbird-om, tj. skidati poštu preko njega u neki Windows direktorijum, a Linux verziju namestiti da koristi iste fajlove na Windows particiji?
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.