Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › [rijeseno] “obojeni” init, locale podešavanja, lo interfejs adresa, OpenOffice
- This topic has 17 одговора, 6 гласова, and was last updated 18 years раније by
Demon.
-
АуторЧланци
-
6. август 2008. у 2:23 pm #71027
Demon
УчесникEvo jedan dobronamjerni “*bump*” – tema izmijenjena. Imam nekih NOVIH pitanja, pa mi se nije dalo otvarati novu temu.. 😀
Pomažite braćo (i sestre)…
6. август 2008. у 6:28 pm #71028Časlav Ilić
УчесникImam nekih NOVIH pitanja, pa mi se nije dalo otvarati novu temu..
Al’ si mogao bar da ih postaviš po redu, a ne precrtavaj pa dopunjavaj u prvoj poruci… 🙂
3. Pri pokretanju aplikacija iz konzole pojavljuje mi se ova greška: “Qt: Locales not supported on X server”
Ova poruka nije bitna, samo dosadna; krivnja pada na onoga ko evo već godinu dana ne usvaja zakrpu http://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=11456.
Međutim, javlja se ta greška a KDE (ako nije podešen u kcontrol) ne “vidi” ova podešavanja pa sve prikazuje na srpskom ćiriličnom […]
Takav je KDE, naludičast, uvažava samo postavljeno u Kontrolnom centru — a ti izaberi tamo srpski, latinicu? (Može biti da moraš da instaliraš poseban latinični paket, pošto KDE izdaje prevode nezavisno od programa.)
6. август 2008. у 9:02 pm #71029dens
УчесникŠto se tiče adrese….
možeš da postaviš ako to rešava problem i na ethernet ili lo interfejs više adresa,
[code]ifconfig lo:1 127.0.0.2[/code]
ili za ethernet 0
[code]ifconfig eth0:1 192.168.2.44[/code]
7. август 2008. у 7:34 pm #71030Demon
УчесникHvala dens, probam čim stignem. 😀
Što se tiče podešavanja locale-a, čitav dan se “bakćem” oko toga, i shvatio sam u čemu je riječ: GREŠKA U ARCH LINUX PAKETIMA!
Ići ću polako, korak po korak:
[*]/etc/locale-gen sadrži “sr_RS@latin UTF-8 ” a treba da sadrži “sr_RS@Latn UTF-8 “; to treba promjeniti[/*:m]
[*]/usr/share/i18n/locales sadrži datoteku “sr_RS@latin” – to treba preimenovati u sr_RS@Latn[/*:m]
[*]sve mo datoteke iz “/usr/share/locale/sr@latin/LC_MESSAGES” treba prebaciti u “/usr/share/locale/sr@Latn/LC_MESSAGES”[/*:m]
[*]treba (kao root) pokrenuti “locale-gen“[/*:m]
[*]i ako želite latinično srpsko pismo da bude “default” treba dodati u /etc/rc.conf ovu liniju: LOCALE=”sr_RS.UTF-8@Latn”[/*:m][/list:u]Ovo opet KDE neće ispoštovati zbog baga koji je Časlav pomenuo, ali to je lako riješiti: podesi se u KControl srpski latinica.
To je što se toga tiče. 😀 Sad samo treba osmisliti kako ovo prijaviti kao “bug” Arch razvojnom timu.. 😀
7. август 2008. у 8:12 pm #71031Časlav Ilić
Учесник[…] sadrži “sr_RS@latin UTF-8 ” a treba da sadrži “sr_RS@Latn UTF-8 “;
Uh-oh, to je jedna od onih priča s tužnim krajem 🙂 Kad se počinjalo s prevođenjem, svi su se složili da latinica bude [tt]@Latn[/tt], prema ISO-u 15924. Međutim, održavalac Gnuove libc, Ulrih Dreper, prosto je tri godine ignorisao zahtev da se latinični lokalitet ubaci, da bi ga početkom 2007. „iz čista mira“ ubacio, ali s modifikatorom [tt]@latin[/tt]! Tako nas je ostavio na suvom, i kako sila boga ne moli, jedino nam je ostalo da menjamo gde i kako stignemo sa [tt]@Latn[/tt] na [tt]@latin[/tt].
Znači, trebalo bi u stvari sve iz [tt]…/sr@Latn/LC_MESSAGES[/tt] da se premesti u [tt]…/sr@latin/LC_MESSAGES[/tt], ali ima i bolje rešenje: promenljivu LANGUAGE postavi tačno na [tt]sr@latin:sr@Latn[/tt], i tada će (sve osim KDE-a) birati prvi prevod od ova dva koji nađe. A gde god se drugde nešto tiče lokaliteta, uvek birati/postavljati [tt]sr_RS.UTF-8@latin[/tt].
7. август 2008. у 8:29 pm #71032Demon
УчесникMa meni trenutno ovako radi. 😀 Jedino će biti nevolja kad budem nadograđivao pakete/sistem… 🙁
7. август 2008. у 8:50 pm #71033Demon
УчесникŠto se tiče adrese….
možeš da postaviš ako to rešava problem i na ethernet ili lo interfejs više adresa,
[code]ifconfig lo:1 127.0.0.2[/code]
Mnogo ti hvala! Dodao sam to u rc.local (koristio sam adresu 17.0.0.1) i sve radi superška! >:D 😎 :biggrin: O0
Ne znam kako bi se to moglo dodati u rc.conf, ali nije ni bitno sad… 😀
14. август 2008. у 10:04 am #71034Demon
УчесникNadogradio sam openoffice i problem se riješio sam od sebe! 😀
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.