Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › [rijeseno] “obojeni” init, locale podešavanja, lo interfejs adresa, OpenOffice
- This topic has 17 одговора, 6 гласова, and was last updated 16 years, 3 months раније by Demon.
-
АуторЧланци
-
27. јун 2008. у 7:54 am #10218DemonУчесник
Zdravo svima. Imam još
dvasamo jedno O0 pitanje, skoro sve probleme sam riješio… :biggrin:1. Nedavno sam radio ažuriranje nekih paketa (nisam čitav sistem) i nestao mi je prelijepi, obojeni init. Ne znam da li me razumijete, mislim na ono:
“::Blablabla [BUSY]” pa to da bude obojeno… (hahaha, stvarno ne znam kako da objasnim, dođavola…) Jel’ to neka novost u Archu, ili se kod mene nešto za*ebalo?!2. Iz nekog razloga treba da mi adresa lo interfejsa bude bilo šta drugo osim 127.0.0.1, npr 17.0.0.1. To fino podesim u rc.conf, ali odnedavno ni to ne radi! Kde neće da startuje ako nije na 127… U čemu je problem?
3. Odnedavno OpenOffice.org mi neće da startuje. Sruši se taman kad treba da učita UI. Ništa nema na konzoli, nikakve greške nigdje ne prijavljuje… Verzija: openoffice-base 2.4.0-0.4
WTF?4. Pri pokretanju aplikacija iz konzole pojavljuje mi se ova greška: “Qt: Locales not supported on X server”
rc.conf: [/s]
[code]LOCALE=”sr_RS.UTF-8@latin”[/code][code]mladen ~ $ locale
LANG=sr_RS.UTF-8@latin
LC_CTYPE=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_NUMERIC=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_TIME=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_COLLATE=C
LC_MONETARY=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_MESSAGES=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_PAPER=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_NAME=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_ADDRESS=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_TELEPHONE=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_MEASUREMENT=”sr_RS.UTF-8@latin”
LC_IDENTIFICATION=”sr_RS.UTF-8@latin”
[/code]Podesio sam “LOCALE” tako da mi i GTK aplikacije budu na srpskom (latiničnom). Međutim, javlja se ta greška a KDE (ako nije podešen u kcontrol) ne “vidi” ova podešavanja pa sve prikazuje na srpskom ćiriličnom (npr. to je slučaj sa root nalogom, kao i bio kojim novim nalogom koji napravim). U čemu je stvar?
Hvala unaprijed…
Izmjena: sve rijeseno!
27. јун 2008. у 10:37 am #71018АнонимниГостZdravo svima. Imam dva problema/pitanja.
1. Nedavno sam radio ažuriranje nekih paketa (nisam čitav sistem) i nestao mi je prelijepi, obojeni init. Ne znam da li me razumijete, mislim na ono:
“::Blablabla [BUSY]” pa to da bude obojeno… (hahaha, stvarno ne znam kako da objasnim, dođavola…) Jel’ to neka novost u Archu, ili se kod mene nešto za*ebalo?!Погледај у /etc/rc.conf стоји ли линија: [code]USECOLOR=”yes”[/code]
То би требало да буде то…27. јун 2008. у 10:55 am #71019foxbunnyУчесникPogledaj da li u /etc/ imas rc.conf.pacnew. Ako ima, onda iskopiraj rc.conf u rc.conf.backup pa rc.conf.pacnew -> rc.conf i edituj novi rc.conf, promeni tamo ono sto ti treba, i vidi da li ti radi. I obavezno obrati paznju na komentare u novom fajlu, mozda su nesto promenili (mada sumnjam).
27. јун 2008. у 12:53 pm #71020DemonУчесникMa rc.conf je u redu, nije mijenjan, nema rc.conf.pacnew. Takodje, stoji USECOLOR=”yes”. Nesto je drugo u pitanju…
27. јун 2008. у 1:51 pm #71021dukenukem_4dУчесникda nije možda ako nedostaje tačan vga mod
odnosno u boot opcijama da je stavljena tekst konzola?
ono vga=788 ili slično (ovo mi prvo palo 788 ,valjda nije ta brojka)27. јун 2008. у 2:01 pm #71022DemonУчесникNe. Koristim Mandrivin bootloader, i na njemu ništa nije mijenjano (pošto rijetko kad butam Mandrivu).
Da to nije možda do drajvera? Ovaj ATI-jev katalist je baš govnast, možda je on nešto zeznuo…
27. јун 2008. у 3:47 pm #71023АнонимниГостАко овде нико не зна, препоручујем ти да поставиш питања на Архов форум пошто се тамо увек нађе неко ко зна.
http://bbs.archlinux.org/%5B/url%5D27. јун 2008. у 4:04 pm #71024DemonУчесникАко овде нико не зна, препоручујем ти да поставиш питања на Архов форум пошто се тамо увек нађе неко ко зна.
[url=http://bbs.archlinux.org/]http://bbs.archlinux.org/[/url]Haha, hvala ti, evo našao sam temu:
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=44011
Greška je u ovom dijelu /etc/rc.d/functions datoteke:
# disable colors on broken terminals
TERM_COLORS=”$(/bin/tput colors 2>/dev/null)”
if [ $? = 3 ]; then
TERM_COLORS=8
elif [ -n “${TERM_COLORS}” ]; then
case “${TERM_COLORS}” in
*[!0-9]*)
USECOLOR=””
;;
*)
[ “${TERM_COLORS}” -lt 8 ] && USECOLOR=””
;;
esac
else
USECOLOR=””
fi
unset TERM_COLORSPretpostavljam da bi trebalo umjesto ‘USECOLOR=””‘ da negdje bude ‘USECOLOR=”no”‘ a negdje ‘USECOLOR=””‘. Mislim da ću za sada pobrisati čitav taj dio, dok se ne nađe rješenje.
IZMJENA: skontao sam: umjesto
[code]else
USECOLOR=””
fi[/code]treba da stoji:
[code]else
USECOLOR=”yes”
fi[/code]E sad, šta sa drugim pitanjem?
2. Iz nekog razloga treba da mi adresa lo interfejsa bude bilo šta drugo osim 127.0.0.1, npr 17.0.0.1. To fino podesim u rc.conf, ali odnedavno ni to ne radi! Kde neće da startuje ako nije na 127… U čemu je problem?
27. јун 2008. у 5:24 pm #71025kukiblУчесникE sad, šta sa drugim pitanjem?
[quote]2. Iz nekog razloga treba da mi adresa lo interfejsa bude bilo šta drugo osim 127.0.0.1, npr 17.0.0.1. To fino podesim u rc.conf, ali odnedavno ni to ne radi! Kde neće da startuje ako nije na 127… U čemu je problem?[/quote]
Ako nije tajna koji je tacno razlog? 🙂 Je l’ moras bas adresu lo interfejsa promjeniti?
Sta mislis da pokusas ubaciti novu liniju u /etc/hosts sa ip adresom koja tebi treba? Npr. kod mene je ovako:
[code]
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
192.168.1.8 arch.localdomain arch
[/code]27. јун 2008. у 6:37 pm #71026DemonУчесникAko nije tajna koji je tacno razlog? 🙂 Je l’ moras bas adresu lo interfejsa promjeniti?
Ma nije tajna, ali mi bilo komplikovano objašnjavati. 😀
Igram OGame u Operi, i koristim lokalne skinove. Kako ova nova Opera (da li je bug u pitanju ili nešto drugo, ne znam) ne može prikazati linkovani sadržaj sa lokalne adrese (localhost ili sa 127.0.0.1), moram nekako promjeniti tu adresu. Tako da, kad ukucam tu adresu u browser, ona me “dovede” do mog lokalnog web servera.Sta mislis da pokusas ubaciti novu liniju u /etc/hosts sa ip adresom koja tebi treba?
Ništa. Hebiga. Imaš li još koji savjet?
P.S. Svima zahvaljujem na pomoći!
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.