Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›[REŠENO] promena permisije na particiji, kako instalirati debianov CD2?
- This topic has 15 odgovora, 4 glasa, and was last updated 16 years ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
4. juna 2007. u 6:57 pm #55307
Leon
Učesniksad je:
/etc/fstab: static file system information.
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda7 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 /dos vfat defaults,rw,users,umask=0000 0 0
/dev/hda6 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0ali ne mogu i dalje da kreiram folder kao user na hda5. znam kako da postanem root, znam komande za vi editovanje. gedit sam probao kaze da ne prepoznaje komandu.
sto se tice instalacije paketa, ja ni ne znam sta sam sve ubacio preko instalacionih CD1 i CD2. znam samo da niti imam u meniju taj synaptic niti imam zeljene mplayer, i tako dalje. tako da ne mogu da streamujem ram fajlove, radio i tv preko interneta. tako da instalacija paketa podrazumeva da znam koji paket je instaliran.
do cetvrtka pravim pauzu, a onda isprobavam dalje. cujemo se
i hvala.5. juna 2007. u 1:57 pm #55308foxbunny
Učesniksad je:
[quote]
/dev/hda5 /dos vfat [s][color=red]defaults,[/color][/s]rw,user[s][color=red]s[/color][/s],umask=0000 0 0[/quote]
Treba da obrises defaults i da umesto users stavis user (bez s). Probaj tako, pa javljaj ako ne moze.7. juna 2007. u 3:23 pm #55309Leon
UčesnikBravo brate!!!!!!!
radi!
mogu da pravim, brisem, foldere i fajlove:)izvini, samo jos jedno pitanje sad: posto na toj particiji imam jedan folder System Volume….blabla, kako da mu promenim permisiju, da user ne moze da ga menja, brise, itd? probao sam sa desnim klikom pa da menjam u properties permisije, sli nece da prihvati.
7. juna 2007. u 3:45 pm #55310foxbunny
UčesnikBravo brate!!!!!!!
radi!
mogu da pravim, brisem, foldere i fajlove:)izvini, samo jos jedno pitanje sad: posto na toj particiji imam jedan folder System Volume….blabla, kako da mu promenim permisiju, da user ne moze da ga menja, brise, itd? probao sam sa desnim klikom pa da menjam u properties permisije, sli nece da prihvati.
Ne mozes. :p Posto fat32 ne “pamti” dozvole, onda ne mozes ni da ih promenis. Zao mi je. Medjutim, taj folder ti inace i ne treba. Ali nemam pojma kako se to radi. Verovatno je to za System Restore ili tako nesto. Samo iskljuci to za tu particiju (to jest, ako nema potrebe da radis restore za nju).
7. juna 2007. u 3:53 pm #55311Leon
Učesnikhvala za odgovor,
restore je u pitanju, evo ga ime foldera:
System Volume Information/_restore{…………………………………………}
videcu ako mogu da ga sakrijem, da bude nevidljiv.
e sad jos da naucim instalaciju programa i glupog stampaca, ali to je na drugoj temi.7. juna 2007. u 4:07 pm #55312foxbunny
UčesnikPa pazi, ako nije multi-user sistem, mozes i da ostavis taj System Volume lalala folder. Ali ono, ne znam kako bi ga sakrio drugacije do da ga fizicki uklonis. 😀
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.