Početak›Форуми›Prvi put na Linuksu?›[REŠENO] promena permisije na particiji, kako instalirati debianov CD2?
- This topic has 15 odgovora, 4 glasa, and was last updated 15 years, 11 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
3. juna 2007. u 7:30 pm #8685
Leon
Učesnikzdravo, ja sam se juce drndao 5 sati sa ponovnim instaliranje windows xp i debiana etch-a. par puta je doslo do blokiranja tokom instalacije, kod obe instalacije. na kraju sam uspeo…
napravio sam particije:
prva je primarna i tu je xp (7GB). ostale su logicke, sesta je swap (512MB), sedma je za sistem fajlove debiana (10.4GB), stim sto je broj 5 velika 21GB-fat32, mount point /dos. hteo sam da broj 5 bude prazna ali je tu instaliran neki folder “volume blabla”.meni treba da ovu particiju od 21GB mogu da koriste korisnici oba op.sistema (za skladistenje i zapisivanje raznih doc i media fajlova), pa me zanima kako da promenim da user (oba operativna sistema) ovde moze da kreira foldere i fajlove? juce sam probao kao user debiana, ne dozvoljava mi da kreiram fajlove/foldere. danas sam probao kao user windowsa, mogu da pravim foldere.
Danas sam skapirao kako se postaje root (ctrl-alt-f2 da se predje na terminal pa se ubaci username root-a i lozinka, a izadje se exit komandom i onda sa ctrl-alt-f7 se covek vrati na graficko okruzenje), ali nisam znao kako da stignem do particije broj 5 i kako da joj menjam permisiju (i koja permisija treba da bude da bi useri oba sistema mogli da citaju pisu i egzekutiraju). mislim da je komanda chmod, ili tako nesto, pa ako neko moze da objasni i napise komande, bilo bi super.
nego, sad ne znam kako da instaliram CD2 za debian:
1) da li treba da prvo postanem root pa da ga ubacim u CDROM? ako da, kako da ga instaliram iz terminala? danas sam probao da kao root predjem u graficki mod, ali nece, kaze da kao root ne moze.
2)ili da ubacim CD pa da restartujem racunar (mogu da ga namestim da boot-uje ponovo sa CDROMa)? i jel instalira sam automatski ili treba da odredim gde ce se instalirati? ako treba da odredim, gde ide?
pozdrav od pocetnika:),3. juna 2007. u 7:46 pm #55298miodragz
UčesnikPokreni Synaptic pa u Edit i Add CD Rom to je barem lako posle toga udari mu refresh i to je cela prica
3. juna 2007. u 8:39 pm #55299RiSK
Učesnik…Ili drugacije, kao root u konzoli ukucaj `apt-cdrom add`.
Sto se tice privilegija za particije: To se podesava u fstabu, na sledeci nacin.
Sve particije koje nativno nemaju mogucnos da uz fajl pamte i privilegije na ‘unixov nacin’ (ono vlasnik, vlasnicka grupa i niz rwxrwxrwx) se montiraju na sistem tako sto se svim fajlovima dodele iste privilegije. Ovo se radi tako sto se u naredbi `mount` kao jedna od opcija navede ‘user mask’. Taj user mask predstavlja oktalnu reprezentaciju privilegija ‘u nazad’.
Evo primer: Ako hoces da postavis privilegije na fajl sa rwxr-xr–, postavio bi ih na sledeci nacin (111)(101)(100) ili u oktalnom zapisu sa 754. Ovde se jedinice i nule kodiraju naopacke. Znaci predstavio bi ga nizom (000)(010)(011) odnosno 023. Posto ti zelis da svim korisnicima dodelis sve privilegije, zeljena kombinacija je 000.
Particiju mauntuj sa
[code]mount -t vfat /dev/ime /moount/point -o umask=0000[/code]To mozes da uradis prostije, tako sto stavis doticnu opciju u /etc/fstab u red u kom je upisana ova particija. Ako vec zelis svima da dodelis sve, unos bi izgledao odprilike ovako:
[code]/dev/uredjaj /mount/point vfat default,rw,users,umask=0000 0 0
[/code]tip: Napisi 4 nule kod umask 😉
3. juna 2007. u 9:48 pm #55300foxbunny
UčesnikEvo pregleda tih umask brojki:
0 rwx read, write and execute
1 rw- read and write
2 r-x read and execute
3 r– read only
4 -wx write and execute
5 -w- write only
6 –x execute only
7 — no permissionsU sustini, kada sa chmod dajes dozvole za pojedine fajlove, sve je obrnuto:
0 no permissions
1 exec
2 write
3 e+w (1+2)
4 read
5 e+r (1+4)
6 w+r (2+4)
7 e+w+r (1+2+4)Dakle, ako je nesto umask=nnn, onda je chmod=(7-n)(7-n)(7-n)
Dakle, za umask=000, dobijas chmod=777.
E, sad, posto 777 daje kao rezultat da su ti svi fajlovi izvrsni, onda bi bilo mozda bolje da bude:
umask=0[b]111[/b] (u tvom primeru)
Nulu na pocetku uvek ostavis, inace, tako da te ta nula ne interesuje. Samo je ostavi tako.
Evo jednog vodica kroz permisije (dozvole) na linuxu:
http://www.comptechdoc.org/os/linux/usersguide/linux_ugfilesp.html
4. juna 2007. u 12:03 am #55301miodragz
UčesnikEhej ljudi al ima neko problema sa mountom ntfs particije na Etch-u zeza me maksimalno nije mi nista bitno ali eto daj kad sam sve uspeo da sredim da sredim i ovo ono ispade da sam se ovde najvise zakucao,ovo mi izbaci i dodao sam linije u fstab-u mountovao iz konzole ili mi izbaci ovo ili kad sam u root-u izbaci da ne postoji fuckin media ko je smisli
[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab
mount: only root can mount /dev/sda1 on /media/17.6
4. juna 2007. u 12:51 am #55302foxbunny
UčesnikEhej ljudi al ima neko problema sa mountom ntfs particije na Etch-u zeza me maksimalno nije mi nista bitno ali eto daj kad sam sve uspeo da sredim da sredim i ovo ono ispade da sam se ovde najvise zakucao,ovo mi izbaci i dodao sam linije u fstab-u mountovao iz konzole ili mi izbaci ovo ili kad sam u root-u izbaci da ne postoji fuckin media ko je smisli
[mntent]: warning: no final newline at the end of /etc/fstab
mount: only root can mount /dev/sda1 on /media/17.6
Pazi da ti poslednji red u fstab bude prazan.
A dodaj i user u opcije. Ako vec nisi. Hm, i sto mountujes na /media? Meni se to nikad nije svidjalo. Brate, /mnt je za mountovanje. 🙂
Aj, bre, izlistaj taj fstab.
4. juna 2007. u 7:59 am #55303miodragz
UčesnikSvasta sad mi radi lepo komanda pffffff sta li sam ja sinoc kucao :p jos samo dozvala da se sredi ( mountovano na stari dobri mnt/
4. juna 2007. u 9:21 am #55304miodragz
UčesnikDal meni Writer ne valja sta li je LG rom mi lepo cita sve dok NEC DVD RW cita butabilne diskove, dok diskove sa filmovimam nece ni da omirise kamoli nesto da pokrene i jedan i drugi imaju iste dozvole potpuno isto montirani,jedino sto mi izbacuje sledece u konzoli a st omene zbunjuje:
attempt to access beyond end of devicehda: rw=0, want=68, limit=4
attempt to access beyond end of device
hda: rw=0, want=1252, limit=4
hda: rw=0, want=1028, limit=4
UDF-fs: No partition found (1)
hda: rw=0, want=68, limit=4
isofs_fill_super: bread failed, dev=hda, iso_blknum=16, block=16EDIT: Nece da cita samo poneke diskove ne znam koji je razlog ali vise nije ni vazno bitno je da cita vecinu i da reze
4. juna 2007. u 1:23 pm #55305Leon
Učesnikhm, sto se tice instalacije CD2, synaptec nisam imao pojma gde da nadjem, tj. kako da ga aktiviram.
u terminalu root-a, sam ukucao sta ste rekli i evo sta je ispalo:pc1:~# apt-cdrom add
Using CD-ROM mount point /cdrom/
Unmounting CD-ROM
Waiting for disc…
Please insert a Disc in the drive and press enter
Mounting CD-ROM…
Identifying.. [926466d39ff06b65625c2ff76e6bc415-2]
Scanning disc for index files..
Found 1 package indexes, 0 source indexes and 0 signatures
This disc is called:
‘Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ – Official i386 CD Binary-2 20070407-11:55’
Reading Package Indexes… Done
Writing new source list
Source list entries for this disc are:
deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r0 _Etch_ – Official i386 CD Binary-2 20070407-11:55]/ etch main
Unmounting CD-ROM…Repeat this process for the rest of the CDs in your set.
pc1:~#i tu ja ponovim taj proces, sa istim CD2, ali opet izadje isto… pa, kako da instaliram CD2?
nije ga valjda instalirao za dve sekunde?sad cu da probam da menjam dozvolu za particiju, ili da menjam permisiju za dva foldera koje sam preko windowsa napravio na toj particiji. tako ce ovaj pomenuti folder “volumeblabla” ostati zasticen…
hvala za odgovore, javljam dalje sta se zbiva…evo probah i evo sta dobih u terminalu:
pc1:~# mount -t vfat /dev/hda5 /mount/point -o umask=0000
mount: mount point /mount/point does not existsad cu da probam ovo drugo, da ubacim kod u fstab… evo sta pise u fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
#
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda7 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 /dos vfat defaults 0 0
/dev/hda6 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0kako da udjem kao root, iz terminala, u fstab da bih ga menjao? ili jos bolje, kako da kao root predjem u graficki mod pa da menjam fstab pomocu konquerora tj. misa, bez terminala? tako bih mogao i permisije foldera da menjam (desnim klikom na folder pa menjas permisije)…
ojha, moram da se pohvalim:) uspeo sam nakon pola sata da prepravim na 30 sekundi /boot/grub/menu.lst sa vi editorom i njegovim komandama. probao sam da nadjem joe editor, ali izgleda da ga nemam. kako da ga instaliram?
4. juna 2007. u 6:14 pm #55306RiSK
UčesnikUffff… Cekaj, polako…
Ono za diskove si nas svojski cimnuo. Tako se paketi sa diska registruju u bazu, pa apt moze da ih koristi. Instaliras ih na neki od sledecih nacinaL
[code]apt-get install ime_paketa[/code]
Ili nekim fornt-endom za apt: konzolni (ncurses) je aptitude, a graficih ima mnogo. Preporucujem synaptic. Znaci, otvori synaptic, cekiraj sta hoces da instaliras, pa idi na ‘Apply’ i toliko….Za root privilegije: otvori emulator terminala (gnome-terminal ili koji vec imas), ukucaj `su` i daj mu root lozinku, i postaces root. Zatim iz tog istog terminala pokreni editor. Npr. `nano /etc/fstab` ili `gedit /eetc/fstab` ili koji vec editor imas 😉
Zavisi kako ti je podesen gdm/kdm (ili sta vec imas) mozes kao root da se ulogujes i na X sesiju.
pc1:~# mount -t vfat /dev/hda5 /mount/point -o umask=0000
Za ovo: Nisam mislio da kucas bukvalno 😉 Zameni uredjaj i tacku montiranja stanju koje odgovara na svom sistemu.
Znaci,
mount -t vfat /dev/hda5 /dos -o umask=0000
Pri cemu direktorijum /dos vec postoji na sistemu.Naravno, ako je vec montirana, prvo je skini sa `umount /dos`.
p0zz
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.