Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Rat za Desktop (prvi deo): PCLinuxOS 2007
- This topic has 22 odgovora, 10 glasova, and was last updated 15 years, 7 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
8. oktobra 2007. u 10:09 am #63609
foxbunny
UčesnikHm… mislim da tipičan pera-user neće nikada u životu znati šta je vmware. 🙂 Šalu na stranu, takvu vrstu testa ću raditi kada budem uzeo laptop. Staviću neki WinXP na njega, pa ćemo da vidimo. Možda… 😀
Može i ovako. Da nekoga zadužimo da radi test Sambe? Ako je neko zainteresovan, ja ću mu šibnuti PM pre nego što počnem neki test, pa ćemo se dogovoriti za konkretan postupak itd.
Za PCLinuxOS:
1. Instalirati sistem
2. Pristupiti Win mašini bez instalacije ili konfiguracije bilo koje komponente.
3. Ako je 2 neuspešno, onda bez dodatne instalacije softvera (osim ako je automatsko) podići sambu i sharovati test direktorijum.
4. Ako je 3 neuspešno, onda proglasiti test neuspešnim.
5. Ako je bilo koji od prethodna tri koraka uspešan, prebaciti fajl iz test direktorijuma na Win mašinu i obratno.
5. Zabeležiti eventualne poteškoće pri tom postupku ili neke nelogičnosti u interfejsu.Ako budete hteli, pošaljite mi PM sa rezultatima, i obavezno mi navedite koje ste mašine u mrežnu opremu koristili za test. Takođe, internet sharing ne bi bio loš trip.
Zabranjena je upotreba CLIa, naravno. 😉
8. oktobra 2007. u 10:28 am #63610foxbunny
UčesnikPorastao mi apetit. Trenutno na listi za testove:
openSUSE
Ubuntu
Mandriva
Fedora
Sabayon
DesktopBSD
PC-BSD8. oktobra 2007. u 10:33 am #63611dukenukem_4d
Učesnikodlican test O0
samo da primetim ,u vezi konfiguracije
mnogi kompjuteri kod prosecnog korisnika su noviji (nove ploce,nove ati graficke)
a na njima se desava da pojedini hw-er ne rade out-of-the box.. 🙁i posto decica mnogo vole mobilne telefone… i da prebacuju sa komp/na komp
potrebna je bluetooth/irda connectivity (eventualno kabli)
ali za bluetooth treba bluez da se updatuje ipak (+gui kde,gnome)8. oktobra 2007. u 10:36 am #63612foxbunny
UčesnikE, sad. Moram da kupim novi kompiš. :biggrin:
I iPod… bluetooth adapter… web kamericu… slušalice sa mikrofonom… World of Warcraft… :'(
I dodam Windows Vistu na spisak?
8. oktobra 2007. u 10:50 am #63613dukenukem_4d
Učesnikpa dobro..ne bash.. :redface:
mada za kamericy , youtube je popularan.. i ljudi vole da postuju svoja
umetnicka remek dela tamo.. (npr test za avi/mpeg amaterski enkoding?)a mikrofon treba za skype..
offtopic: kod tebe je CM8738 ,ta zvucna na primer ,nikako mi nije htela da radi na win
a na lin rastura..(proverio sam)i najvaznije je :viruse-free desktop !
8. oktobra 2007. u 10:55 am #63614Moneo
UčesnikTreba ubaciti i dodavanje drajvera za graficku i namestanje TV-out npr 😀
8. oktobra 2007. u 11:09 am #63615foxbunny
Učesnik@Seleuk
Ja testiram ono što imam. Nemam TV (uređaj). Nemam mrežu. Nemam bluetooth. Jebiga.
@dukenukem4d
Probaj sa novim drajverima. Meni donedavno nije htela da radi, pa je odjednom proradila. Ali sada nemam pojma koji je drajver u pitanju, pošto sam (po dvadeseti put) zbrisao Win.@ostali
Ako želite da mi pomognete da ovi testovi budu što kompletniji, ja bih vas zamolio da odradite delove testa koje ja ne mogu. Mada, s druge strane, mislim da ovo jeste poprilično kompletno u trenutnom obliku.Napišite ovde predloge šta bi još moglo da se odradi i ko šta želi da odradi, pa ćemo da proširimo test.
E, da. Od tih antivirusa i firewalla, NIŠTA ne diram što sistem ne postavi pri instalaciji. Po meni, antivirusi i firewall su stvari koje ni korisnici Wina ne instaliraju po automatici, pa mi je glupo da se na Linuxu nešto mnogo cimam oko toga (naročito pošto nema preke potrebe).
8. oktobra 2007. u 11:48 am #63616nowave
UčesnikFoxbunny slazem se sto se tice “egzoticnog” hw-a tipa telefon, bt, firewire, stampac, skener, WLAN,… Ne bi trebao time da se zamajavas, to ni na Win-u ne radi out of the box.
Po mom misljenju ovom testu bi trebalo jos dodati deljenje fajlova (samba) i mozda, i sto vecina zaborvalja alate za rezanje CD/DVD-ova.
Raspolozen sam da preuzmem na sebe testiranje ove poslednje dve stavke, ako si za da ih uvrstis u testove.8. oktobra 2007. u 12:01 pm #63617foxbunny
UčesnikRezanje diska mogu ja da odradim (zato što bi bilo dobro da se što više odradi na jednoj test mašini). Mreža je ipak poseban slučaj pa može na drugim mašinama da se radi. Ok, prodato. Pošalji mi rezultate na mail (vidi PM).
8. oktobra 2007. u 12:55 pm #63618 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.