Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Računar za 30.000 dinara
- This topic has 45 одговора, 14 гласова, and was last updated 18 years, 8 months раније by GoranSTX.
-
АуторЧланци
-
4. март 2006. у 9:53 am #41721LimitManУчесник
Dok sa drzao radnju za prodaju racunara, a i dan danas kada servisiram racunare uverio sam se sledece:
AMD VS Full Intel … pa AMD ne moze da prismrdi intelu…
Nisam za uzimanje 64 bit-ne varijante samo zato sto radi na 1.5 Ghz, i ma koliko ona bila 64 bit ne moze da prestigne 32 bit na 2,6 Ghz (prosto, nije tacna matematika 64/32 = 2 pa 1.5 X 2 = 3Ghz) 64 bit bi trebalo da doda stabilnost sistemu, medjutim, kako (kao shto je vise puta napomenuto ranije) nema jos adekvatnog Windowsa koji je stabilan za 64 bit procesore, a i Linux je u svojim ranim fazama, stabilnost je jos gora.Ipak, dovodi se u pitanje trziste i cena … 32 bitnih AMD-a sve manje ima (ako ih uopste i ima), a Intel (citaj: NE CELERON) je preskup. Celerona bi ti preporucio ako zelis da zaboravis na igrice, ili ako nisi nesto zahtevan za grafikom …
Znaci, sve u svemu … Moja preporuka je da skupis josh 10ak hiljada i kupish lepo Full Intel, a ako nisi to u stanju, pomiri se sa AMD 64 i moli boga za software-om.
Sto se ploce tice pazi na izbor:
Izbegavaj MSI, Gigabayte, Chaintec, Albatorn i sve slicne ploce. Pucaj na Intel (ali samo ako planiras da potrosis vise para nego sto si planirao i uzmes intelov procesor, jer njihovih ploca nema za AMD-a, a jako su skupe), ABIT, Asus ili cak i AsRock (jako su mi se lepo pokazale, iako su im chipsetovi nekako nestandardni u odnosu na ostale proizvodjace).
Uglavnom, za intela izbegavaj SIS chipset (radice ti odlicno prvo vreme, a onda ce da pocne da zakazuje, da ti se pojavljuje gomila Blue Screenova i sl.), dok za AMD-a SIS chipset radi sasvim solidno (naci ces ga u AsRock plocama). Za AMD-a preporucujem (kao i svi ostali) NForce …Razlika u cenama Memorije nije toliko velika koliko je velika razlika u kvalitetu … Uzmi Transcend ili Kingstone… Ne igraj se sa PQI i NCP memorijama … Neko je pomenuo Samsung … Ako ih nadjesh dobar, jeftin izbor, ali nemoj da rizikujesh zbog 3-4 eura …
Graficku gledaj da ne uzimas sa osiromasenim jezgrom (AKA SE graficke) … Gledaj da to bude minimum Ati Radeon 9250 FULL (znachi 128 MB/128 bit-a a NIKAKO 128 MB/64 bit-a)
Sve ostalo uradi kako ti trziste i cena dozvoljavaju …
5. март 2006. у 7:07 pm #41722velialУчесникAMD VS Full Intel … pa AMD ne moze da prismrdi intelu…
Apsolutno se slazem, ali za gledanje filmova, igranje igrica i jos gomilu svakodnevnih stvari Intel nikad nece biti 100% iskoristen. AMD je jednostavno procesor koji je optimizovan za svakodnevnu upotrebu, na racun nekih drugih stvarcica koje intel ima, i on jeste pravi komercijalni procesor (za siroke narodne mase).
6. март 2006. у 2:59 am #41723dejan1980УчесникOvo je citat iz Sveta Kompjutera
–S Intelove strane u pitanju je Celeron D 336, dok je u suprotnom uglu bio Sempron 2800+ koji radi na 1600 MHz. Znamo da AMD daje svoje oznake model rating po uzoru na performanse konkurentskog (Intelovog) rešenja u istoj klasi, pa je Celeron D 336 koji radi na 2,8 GHz bio logičan izbor za suprotstavljanje Sempronu 2800+. Za potrebe merenja performansi ova dva procesora koristili smo Asusove matične ploče P4GPL i K8N4-E Deluxe, zajedno sa Asusovom grafičkom karticom N6200GL, Western Digitalovim hard diskom WD800JD i dva Kingstonova VR DDR 400 modula memorije kapaciteta po 512 MB. Ove ploče koriste i915P i nF4-4X čip-setove koji su trenutni idealni partneri Celeron D i Sempron 64 procesorima. Razlike u čip-setovima postoje i sigurno se odražavaju u testovima, ali sve to „ide u rok službe” pošto i ponuda i raznovrsnost kompatibilnih čip-setova takođe čine jedan procesor dobrim ili lošim izborom. Testove smo vršili uobičajeno, programima 3DMark03, 3DMark05, PCMark05 i Sandra 2005 SR2a, kao i igrama Doom 3 i FarCry u rezolucijama 640 x 480 i 1024 x 768. Celeron prednjači kada su u pitanju memorijski testovi i oni koji vrednuju broj megaherca, ali je u 3Dmarkovima Sempron „za dlaku” ispred konkurenta. AMD je u prednosti i u radu sa hard diskom, što je zasluga nForce4-4x čip-seta koji je u ovom segmentu bolji od i915P. Konačno, u dve igre koje smo koristili, Sempron je još jednom porazio Celeron pa je konačan utisak da je AMD-ov proizvod generalno brži od Intelovog. Naravno, pri izboru procesora uvek treba imati u vidu i njegovu primenu. Za razliku od Semprona koji je naklonjeniji igrama, Celeron D je, po nepisanom pravilu, mnogo bolji izbor za neku jeftinu radnu stanicu namenjenu poslovima poput obrade fotografija, audio i video materijala. Šta reći na kraju? Pre svega, pozdravljamo odluku proizvođača da 64-bitne mogućnosti ponude i korisnicima s ograničenim budžetom. AMD je s novom serijom Semprona održao tradiciju dobrog odnosa cene i kvaliteta: i dalje ovaj proizvođač nudi više za manje novca. Kao i uvek, Intel nije loš, samo je AMD malo bolji. Sempron 64 ide u Socket 754 ploče, dok svi 64-bitni Celeroni traže LGA775 podnožja, što znači da će oni koji se odluče za AMD bolje (jeftinije) proći s matičnom pločom. Ipak, ovde se krije i jedan nedostatak. Kupci koji se sada odluče za Sempron i s754 ploču osuđeni su na ovu kombinaciju, bez mogućnosti da naknadno procesor zamene Athlonom 64 jer se oni više ne prave za s754. S druge strane, Intel za LGA775 trenutno pravi sve svoje procesore, od Celerona D do Pentiuma 4 Extreme Edition i dvojezgarne D varijante i, što je najbolje, Intel nema nameru da ga menja, pa LGA775 ploča može znatno duže potrajati od one za 64-bitni Sempron. Razlike u ceni između 64-bitnih i starijih 32-bitnih modela su veoma male tako da više ne treba kupovati ništa što nije 64-bitno. –
Nadam se da je situacija malo jasnija. U realnosti i mojoj praksi ustanovio sam da ja Intel bolji za neku poslovnu primenu. Nije bre on za igrice i multimediju.
Full AMD s939 VS Full Intel je veliko pitanje. Svi su rekli sledeće: AMD(cpu)+Ploča = intel(cpu). Razlika u ceni AMD(cpu)+Ploča VS intel(cpu)+Ploča nije ni približno jednaka razlici u parformansama. Ja bih rekao bačene pare za Intela.
P.S. = označava približno.
6. март 2006. у 1:18 pm #41724miodragzУчесникMislim da nije bacanje para za Intel bolje radi od AMD a cena nema toliku razliku razlika je mozda 20 evra ako gledamo cenu cele konfiguracije.Intel je Intel
6. март 2006. у 1:48 pm #41725velialУчесникMislim da nije bacanje para za Intel bolje radi od AMD a cena nema toliku razliku razlika je mozda 20 evra ako gledamo cenu cele konfiguracije.Intel je Intel
tih 20 evra ljudi uglavnom prebace na graficku.
6. март 2006. у 4:54 pm #41726LimitManУчесникInache … Ne verujte benchmarkovima iz novina 😉
Bolje prelistajte te novine, pa pogledajte na koliko se strana nalazi reklama za AMD a na koliko za Intel … Primeticete da se intel ne reklamira … Znachi … ne daju pare novinama …
6. март 2006. у 9:38 pm #41727miodragzУчесникKad ce AMD da radi isto kao Intel na Linuxu mozda nekad ali jos uvek nece.A da je AMD toliko jeftiniji pa nije veca je razlika u kvalitetu nego sto je razlika u ceni
7. март 2006. у 12:42 am #41728dejan1980УчесникInache … Ne verujte benchmarkovima iz novina
Bolje prelistajte te novine, pa pogledajte na koliko se strana nalazi reklama za AMD a na koliko za Intel … Primeticete da se intel ne reklamira … Znachi … ne daju pare novinama …
Kako u kojim novinama. To sve zavisi od uvoznika i njegove spremnosti da plati za reklamu. Ako bi išli tom logikom, šta se reklamira a šta ne i HP-ovi štampači bi li sheet. Uopšteno i ceo HP, Canon, Nikon, Fujitsu-Siemens i još mnogi proizvodjači da ih ne nabrajam.
7. март 2006. у 6:14 am #41729velialУчесникFull AMD s939 VS Full Intel je veliko pitanje. Svi su rekli sledeće: AMD(cpu)+Ploča = intel(cpu). Razlika u ceni AMD(cpu)+Ploča VS intel(cpu)+Ploča nije ni približno jednaka razlici u parformansama. Ja bih rekao bačene pare za Intela.
U principu sve zavisi od toga zasta ga koristis. Cinjenica je da u svakodnevnom radu procesor nije 100% iskoristen (svaka cast onima kojima to uspeva), tako da ta prica stoji.
Ja imam ful intela i na 100% sam ga naterao jedino sa cinelerom (bar je pokazao da je na 100%, a i ostatak sistema se gadno teglio). U win-u sam otvorio mnoooogo media plejera + par matlaba i jos nesto i jedva ga naterao na 90% (ovde me vise zacudilo kako se nije ubio). Treba postaviti sebi jednostavno pitanje: koliko cesto radite ovakve ili slicne egzotike? Tada tek vrede price tipa e uzecu ovo ili ono jer ce mi ustedeti vise vremena i nece se tako cesto zapucavati.
Po meni testovi za maltretiranje racunara vise sluze kao reklama nego sto stvarno nekom obicnom korisniku trebaju i znace informacije koje oni daju.P.S. Intela nebi menjao za AMD-a
7. март 2006. у 6:15 am #41730LimitManУчесникPa hp-ovi shtampachi i jesu S#1t 😀
Jedino shto vredi od HP-ovih shtampacha su laserski… I to nisu na prvom mestu … HP lap-topove necu ni da pominjem …Inache .. Generalno mislim na procenat kvarenja u odnosu na druge … Cak se i Lexmark (koji ima ocajan kvalitet stampe i cenu tonera) manje kvari od HP-a
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.