Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Računar za 30.000 dinara
- This topic has 45 одговора, 14 гласова, and was last updated 18 years, 9 months раније by GoranSTX.
-
АуторЧланци
-
27. фебруар 2006. у 8:43 pm #7072MladenIsakovicУчесник
E ovako: ovaj sadašnji komp poklanjam rodjaku, a sebi ću da kupim novi. Na raspolaganju imam oko 30.000 dinara, i sad se razmišljam šta da uzmem. Monitor, miš, tastatura i eventualno modem (HCF) neću uzimati, to imam, dakle sve ostalo dolazi u obzir. Evo, recimo, neka ovo bude tema: šta biste vi uzeli za 30.000 dinara (plus možda još 2-3000)? Namena računara je sve živo :), što će reći internet, muzika, DVD, filmovi, rezanje i igre. Igre volim s’vremena na vreme, ali nije mi stalo da imam najnovije naslove, i da lete najvećom rezolucijom i najvišim FPS vrednostima, tako da to nije najvažnije.
U principu, ja imam ideju šta da uzmem, menjao sam par konfiguracija i za druge složio desetine, ali sam u, recimo, maloj dilemi: gledao sam malo cene na PcBerzi, i razmišljam o tome da li je racionalnije uzeti nekog Celerona (ili AMD ekvivalent) na 2.66GHz, ili uzeti 64-bitni AMD na 1.5 GHz?
Baš me zanima kakvo mišljenje kod vas preovlađuje po ovom pitanju 🙂
I naravno, budite detaljni: dakle, ploča ta i ta, sa tim i tim čipsetom, taj procesor, taj DVD rezač, ta mrežna (ako nije integrisana), dakle mišljenja takvog tipa.27. фебруар 2006. у 10:57 pm #41692BrokeBodyУчесникda li je racionalnije uzeti nekog Celerona (ili AMD ekvivalent) na 2.66GHz, ili uzeti 64-bitni AMD na 1.5 GHz?
Naravno 64-bitni AMD na 1.5 GHz. 🙂
28. фебруар 2006. у 3:51 pm #41693GoranSTXУчесникPozdrav!
Sta kazes na ovu kombinaciju:-MB Socket754 nForce4-6100, ASRock K8NF4G-SATA2 VGA/PCI-exp/DDR400*2/SATA2/RAID/SB7.1/LAN/AMR
-CPU Socket754, AMD Sempron64 2800+ BOX, 256KB
-Memorija DIMM DDR 256MB DRAM, 400MHz PQI
-HDD ATA 7200 80GB WD Caviar 800JB 8MB 3 godine garancije
-DVD+/-RW Sony DW 16x16x6x48x Dual Layer 2 godine garancije
-FDD 1,44Mb NEC
-Kuciste ATX Midi Tower 300W RJA-46 Venus C647cf USB 1.1sto izlazi nekih 26.500,00 din i mozes da nadjes neku grafiku za ostatak,
a imas i varijante integrisane grafike (ne preporucujem) ili neka polovna grafika pa da dodas jo 256MB RAM-a…Naravno ima jeftinijih Intel konfiguracija ali sa AMD varijantom dobijas 64-bitni procesor koji ce u svakom slucaju uskoro postati potreba…
1. март 2006. у 12:24 am #41694MladenIsakovicУчесникHmm, zanimljivo……..
Vidiš, ja, za razliku od vas dvojice, imam malo drugačije mišljenje. Recimo, gledam malo ovaj rat OS-a, i kako vidim, 64-bitni sistemi su još, takoreći, u povoju, plus što pate od svih dečjih bolesti koje su 32-bitni ‘davno preležali. Recimo, Vista će prvo izaći u 32-bitnoj varijanti, plus što verujem da će se i ona zadržati bar jedno 3 godine, možda i više, tako da verujem da 64-bitni softver neće preovladati bar još 3-4 godine; ako bi ovo moje razmišljanje bilo tačno, onda je bolje rešenje uzeti nekog AMD-a 2.6 GHz, jer sve i da uzmem odma’ 64-bitni AMD, za 4 godine ako 64-bitni softver preovlada, svakako će taj moj procesor biti zastareo, te ga moram menjati svejedno. Dotle bih vozio brži procesor. ‘Ajd javite se i vi ostali, ako ranije i nisam bio u velikoj dilemi, sad počinjem da ulazim u nju 🙂1. март 2006. у 1:40 am #41695LYbУчесникJa licno ne bih jurcao za 64bit, radije bih uzeo neku dvoprocesorsku kombinaciju.
1. март 2006. у 6:37 am #41696velialУчесникHmm, zanimljivo……..
Vidiš, ja, za razliku od vas dvojice, imam malo drugačije mišljenje. Recimo, gledam malo ovaj rat OS-a, i kako vidim, 64-bitni sistemi su još, takoreći, u povoju, plus što pate od svih dečjih bolesti koje su 32-bitni ‘davno preležali. Recimo, Vista će prvo izaći u 32-bitnoj varijanti, plus što verujem da će se i ona zadržati bar jedno 3 godine, možda i više, tako da verujem da 64-bitni softver neće preovladati bar još 3-4 godine; ako bi ovo moje razmišljanje bilo tačno, onda je bolje rešenje uzeti nekog AMD-a 2.6 GHz, jer sve i da uzmem odma’ 64-bitni AMD, za 4 godine ako 64-bitni softver preovlada, svakako će taj moj procesor biti zastareo, te ga moram menjati svejedno. Dotle bih vozio brži procesor. ‘Ajd javite se i vi ostali, ako ranije i nisam bio u velikoj dilemi, sad počinjem da ulazim u nju 🙂Mislim da je veci problem hardver. Ovde se uveze sta se uveze i to mozes da kupis. Sve je teze naci AGP graficku kartu, a kako cujem od lokalnih dilera jos malo pa nece ni imati 32bit. procesora i ploca za njih. Koliko znam 32bit. OS radi i na 64 sasvim dobro. Takve kombinacije se danas najcesce prodaju i u principu ih svi savetuju kao najbolji odnos cene i kvaliteta.
Ja bi licno uzeo nesto 64bit. sa nekom kvalitetnom plocom ABIT na primer, da moze kasnije da se pojacava. Sa 32bit. ne moze bas puno da pojacava hardver.1. март 2006. у 11:38 am #41697GoranSTXУчесникKoliko znam 32bit. OS radi i na 64 sasvim dobro. Takve kombinacije se danas najcesce prodaju i u principu ih svi savetuju kao najbolji odnos cene i kvaliteta.
Potpuno si u pravu…
Best buy trenutno je takva kombinacija.Recimo, Vista će prvo izaći u 32-bitnoj varijanti, plus što verujem da će se i ona zadržati bar jedno 3 godine, možda i više, tako da verujem da 64-bitni softver neće preovladati bar još 3-4 godine;
A 64bit Linux??? i još besplatan! i sigurniji!
Mislite o tome…1. март 2006. у 2:22 pm #41698MisterNoУчесникja sam trenutno jos uvek za 32 bitnu varijantu dok 64 bitna ne zazivi kako treba i dok nema kompletan support
1. март 2006. у 3:26 pm #41699dejan1980Учесник1. Sve 32-bitno radi i na 64 (kao što je već rečeno), a ništa 64-bitno ne radi na 32-bita. Stoga je moja preporuka 64. Ja imam Athlon64 već godinu i nešto i nemam ni jednu zamerku na rad.
2. Što se tiče konfiguracije mogu nešto sa sigurnošću da ti preporučim:
NEC ND-4550 DVD-RW
WD 800JD ne JB. JD je SATA disk
Obavezno 512 RAM po mogućnosti Kingston ili Transcend ili bilo kakav brend sem NCP i PQI
I moj iskreni savet ne uzimaj Nvidine kartice sa pasivnim hlađenjem naročito u izvedbi MSI-a.ZA ostalo smatram da nemam dovoljno praktičnog iskustva
1. март 2006. у 5:49 pm #41700GoranSTXУчесникšto se tiče konfiguracije mogu nešto sa sigurnošću da ti preporučim:
NEC ND-4550 DVD-RW
WD 800JD ne JB. JD je SATA disk
Obavezno 512 RAM po mogućnosti Kingston ili Transcend ili bilo kakav brend sem NCP i PQIŠto se NEC-a tiče, lično koristim ND-3540A i odličan je što se rezanja tiče, jedini problem mu je čitanje CD-ova… nebitno…..
@dejan1980
Zanima me zašto si protiv PQI-a? Lično sam prodao na desetine PQI modula bez ijedne reklamacije… i ima bolje parametre od Kingstona i jeftinija je… -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.