Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › OpenSuSE › problemi sa gcc i modemom
- This topic has 19 одговора, 9 гласова, and was last updated 19 years раније by Bastard.
-
АуторЧланци
-
23. октобар 2005. у 12:51 am #36162LYbУчесник
Prvo, vidi ovo (sa njihovog sajta):
Caveats
* GCC now generates location lists by default when compiling with debug info and optimization.
o GDB 6.0 and older crashes when it sees location lists. GDB 6.1 or later is needed to debug binaries containing location lists.
o When you are trying to view a value of a variable in a part of a function where it has no location (for example when the variable is no longer used and thus its location was used for something else) GDB will say that it is not available.
You can disable generating location lists by -fno-var-tracking.
* GCC no longer accepts the -fwritable-strings option. Use named character arrays when you need a writable string.
* The options -freduce-all-givs and -fmove-all-movables have been discontinued. They were used to circumvent a shortcoming in the heuristics of the old loop optimization code with respect to common Fortran constructs. The new (tree) loop optimizer works differently and doesn’t need those work-arounds.
* The graph-coloring register allocator, formerly enabled by the option -fnew-ra, has been discontinued.
* -I- has been deprecated. -iquote is meant to replace the need for this option.
* The MIPS -membedded-pic and -mrnames options have been removed.
* All MIPS targets now require the GNU assembler. In particular, IRIX configurations can no longer use the MIPSpro assemblers, although they do still support the MIPSpro linkers.
* The SPARC option -mflat has been removed.
* English-language diagnostic messages will now use Unicode quotation marks in UTF-8 locales. (Non-English messages already used the quotes appropriate for the language in previous releases.) If your terminal does not support UTF-8 but you are using a UTF-8 locale (such locales are the default on many GNU/Linux systems) then you should set LC_CTYPE=C in the environment to disable that locale. Programs that parse diagnostics and expect plain ASCII English-language messages should set LC_ALL=C. See Markus Kuhn’s explanation of Unicode quotation marks for more information.
* The specs file is no longer installed on most platforms. Most users will be totally unaffected. However, if you are accustomed to editing the specs file yourself, you will now have to use the -dumpspecs option to generate the specs file, and then edit the resulting file.To je meni dovljno da ne prilazim blizu. Drugo, cinjenica je da pravi veci fajl koji se sporije izvrsava i da sporije kompajlira (da, probao sam ga na test instalaciji). To nije doduse _uvek_ slucaj, ali je prilicno “randomaticno”. Dalje, koliko sam gledao po kerneltrap-u, 90% ljudi se slaze da je cela 4.0.x samo testing serija i da uopste nije za produkciju, tako da svi developeri cekaju 4.1 pa tek onda da krenu da ga podrzavaju, AKO i on bude iole stabilan. Gentoo, recimo, drzi 4.0.x kao hardmasked, mada dobar deo ebuildova vec ima gcc4 patch.
Sta mi je tu kriv suse? Stravican je propust da nisu ostavili mogucnost da izaberes 3.4.4 recimo, mada bi najnormalnije bilo da im je 3.4.4 default, da 4.0 mozes da biras ako bas hoces. Da ne pominjem da su stavili verziju koja je u to vreme bila u CVS-u.
Sad ja tebe da pitam… sta je tebi nestabilno kod 2.6 serije kernela, _posle_ verzije 2.6.11? Jeste da su zbljali libata podrsku u 2.6.13, ali ni sam libata nije production-stable, pa PATA ume da ti zgrabi sve uredjaje pre scsi-ja, bez obzira imao SATA diskove ili ne. To se resava sa noprobe= kernel parametrom, BTW.
23. октобар 2005. у 1:35 am #36163kmilosУчесникAaaa! Nisam uopšte rekao ikada da gcc 4 valja u ovom trenutku… i za očekivati je da x.0 verzija bilo čega bude bagovita. Kada bi se uvek čekalo da nešto bude savršeno ne bi daleko stigli. Seti se npr. Debian Sarge-a, koliko _godina_ se čekalo da postane stable, a i tad je već bio zastareo…
Samo kažem, pusti ljude da rade svoj posao, a ti gledaj svoja posla umesto da baksuziraš kao deda iz Mapetovaca. 🙂 Izbor i distroa i njihovih verzija imaš i niko ti ne gura gcc 4 niz gušu (npr. SUSE 9.3 je još kurentan i podržan, niko te ne tera da se nadgradiš, a najmanje SUSE/Novell — pre bih rekao tvoja znatiželja).
A neko u međuvremenu mora da gura gcc 4 napred da bi stigao kad-tad na cilj, a RH i Novell barem imaju resurse (tj. ljudtsvo), ispeglaće se sve i doći sve na svoje mesto kao što je došlo i sa gcc 3, i to verovatno ovako brže nego da se čeka da se šačica usamljenih, nemotivisanih i neplaćenih developera sa ogromnim egom koji rade na manjim distroima (nisam rekao lošijim) seti da se odluči i dogovori da je zadovoljna.
Što se kernela tiče, eto libata je poslednji primer i ja sam još na 2.6.12 zbog toga (nije mi pomoglo hda=noprobe, izgleda imam nekih DMA problema kojih nije bilo do 2.6.13?), a bilo ih je još kao što si se i sam žalio koliko se sećam. Dečki se malo previše igraju sa kodom u što bi trebalo da bude _stabilnoj_ grani. Ne sećam se da je ovakvih povremenih bombi bilo u ovoj količini u 2.4 seriji dok je bila aktuelna.
23. октобар 2005. у 3:36 am #36164LYbУчесникHmm, da, Debian mora da promeni nacin rada…
Nego, sto se kernela tice… Imao sam i ja problema svojevremeno, kad se pojavio 2.6.9 u kome su dva sistemska poziva promenjena, pa nije hteo da se kompajlira 536ep drajver (heh, 50% threadova ovde ne moze bez 536 🙂 ), posle toga nista. Ovaj 2.6.13 su izgleda _bas_ zabrljali, pazi kad je bilo potrebno skoro mesec dana poliranja od strane gentoo tima da ga stave u stabilnu granu. Linus mi vec dugo vremena ide na onu stvar maksimalno.
15. новембар 2005. у 11:43 pm #36165Svarun88УчесникOK znaci nevredi sa gcc4 kompajlirati za 10-ku i536 drajvere. Mozeli se onda nekako ugurati neki stariji gcc u 10-ku i koji?
Pomagajte ja nisam hteo preci na linux dok ne nabavim ovaj modem i jos izabrah suse kao to je KVALITET bre. Ne kazem da nije al ***iga mogli su ugurati i stariji gcc na instalacioni dvd.16. новембар 2005. у 3:55 pm #36166LYbУчесникUh, promena GCC-a je komplikacija, treba prekompajlirati i glibc i kernel i masu stvari, u stvari ceo toolchain. UBR, ne znam nikoga kome je uspelo da sa novije predje na stariju verziju…
16. новембар 2005. у 4:17 pm #36167japanУчесникImao sam i ja problema svojevremeno, kad se pojavio 2.6.9 u kome su dva sistemska poziva promenjena, pa nije hteo da se kompajlira 536ep drajver (heh, 50% threadova ovde ne moze bez 536 🙂 ), posle toga nista. Ovaj 2.6.13 su izgleda _bas_ zabrljali, pazi kad je bilo potrebno skoro mesec dana poliranja od strane gentoo tima da ga stave u stabilnu granu. Linus mi vec dugo vremena ide na onu stvar maksimalno.
ja zbog smartlink modema vozim slack 10.2 sa 2.6.7 kernelom, jer drajver neće da se iskompajlira pod 2.6.13 zbog izbačenih class_simple_create i još nekih simbola…
možda samnom nešto nije u redu, ali malo mi je neverovatno to, očekivati da vendori za svaku novu verziju kernela pišu nove drajvere…
16. новембар 2005. у 4:55 pm #36168jbobanУчесникali malo mi je neverovatno to, očekivati da vendori za svaku novu verziju kernela pišu nove drajvere…
Jeste, a zato bi svakako oni što pišu kernel mogli da ne traže nove drajvere za svaku novu verziju. Svaki kernel ima po neku izmenu u strukturi, nekim parametrima i sl. Posle kažu nema drajvera za Linux…
17. новембар 2005. у 12:18 am #36169LYbУчесникTo i jeste najveci problem, po meni. Ne smes u onome sto zoves “trenutna stabilna grana” da pravis takve gluposti. Ako radis na 2.7, onda smes da se zezas kako hoces, ali s tim da to, jednom kad postane 2.8, RADI.
Pazi glupost sa recimo marvel-yukon gigabit drajverima u kernelu 2.6. Od 2.6.11 (ili .12) su uz sk98lin ubacili i skge, s tim da je skge i dalje “experimental”, a sk98lin je “obsolete”. E sad, rade i jedan i drugi, a po njima je bolji skge (jeste kompaktniji). To je po njima – glupavi skge pokusava da radi checksuming na ARP paketima i harver to ignorise, naravno, ali zato virtuelni divajsovi tipa vmnet iz vmware-a puni logove sa greskama. Takvih gluposti nema na marvell-ovom sk98lin drajveru i on radi savrseno, ali po njima “tako se ne pisu linux drajveri”, posto sk98lin podrzava dva NIC-a istovremeno i oba mozes da konfigurises sa partamtrima pri ucitavanju modula.
Idioti.
4. децембар 2005. у 1:50 am #36170miroslav_joksimovicУчесникNeka bude prvi. Vrati se na 9.3 verziju. Modem sljaka normalno…
4. децембар 2005. у 7:58 am #36171BastardУчесникMoram da kazem da ni ja nemogu da kompajliram drajver za koneksant dok ne rekompajliram surs kernela i uradim make modules install i make instal
To je zato sto u onom kernelu suse 10 fale neki fajlovi za serial port
Ovo sve na suse 10 rc1 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.