Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › problem sa konektovanjem na net preko ethernet adsl modema
- This topic has 14 одговора, 5 гласова, and was last updated 17 years, 7 months раније by MisterNo.
-
АуторЧланци
-
5. јануар 2007. у 9:33 pm #823722_danaУчесник
pokusao sam da pronadjem resenje na forumima ali nisam uspeo.
imam u.s robotics sureConnect ethernet adsl modem , intergrisanu mrezni interfejs i suse 10.1.
preko yast-a sam napravio dsl koneckciju (koristeci uputstvo na http://www.reallylinux.com/docs/dslandlinuxs.shtml) ali kad pokusam da se zakacim preko kinternet-a dobijem sledecu poruku:[code]SuSE Meta pppd (smpppd-ifcfg),
Version 1.59 .
Status is: disconnected
trying to connect to smpppd connect to smpppd
Interface is eth0.Status is: connecting
pppd[0]: Plugin rp-pppoe.so loaded
pppd[0]: RP-PPPoE plugin version 3.3 compiled against pppd 2.4.3
pppd[0]: Plugin passwordfd.so loaded.
Status is: disconnecting
pppd[0] died: non-normal exit[/code]sta ne valja?
5. јануар 2007. у 10:00 pm #51336vpakovicУчесникJa koristim PTTNET ADSL kod kojeg se ne koristi DHCP (automatsko podešavanje adrese). Kod pokretanja modema (pravljenja konekcije) prvo upišem IP adresu računara ( npr 192.168.1.200), pa SUBNET MASK (obično 255.255.255.0). Zatim upisujem adrese servera DNS koji mi se nalaze u uputstvu za instaliranje modema (ja imam ASUSA koji u uputstvu ima način instalacije za WIN mašine), a tu je takođe i adresa DEFAULT GATEWAY-a koju je neophodno upisati (u mom slučaju 192.168.1.1). Takođe neophodno upisati i vrednosti za VPI i VCI koje dobijaš od svoh provajdera ( u mom slučaju 8 i 35). Da napomenem da mi je aktivacija automatska (po uključanju računara).
5. јануар 2007. у 11:29 pm #5133722_danaУчесникti verovatno imas usb modem. moj modem se kaci na lan port. u winxp se samo napravi broadband koneckija, unese se username i pass i sve odma radi. ja sam na neobee.net i od njih nisam dobio nikakve adrese sa dns i gateway.
6. јануар 2007. у 12:51 pm #5133822_danaУчесникprobao sam i ovo:
http://ca.huji.ac.il/services/internet/connect/adsl/pppoe_linux.shtml
medjutim, kada je pokusao da detektuje modem na eth0 kaze:
[code]Searching for a modem at interface eth0…
Not found, trying with 3COM’s code…
Didn’t find a modem at interface eth0, you can continue but
things might not work as you expect… 🙁
You might want to re-run this script and try a different interface[/code]proverio sam da je u.s.r sureconnect 9001 kompatibilan sa rfc2516 standardom.
6. јануар 2007. у 1:21 pm #51339vpakovicУчесникI ja imam LAN modem. Probaj da isključiš ADSL konekciju u SUSE-u, pa da onda konfigurišeš LAN karticu kako sam objasnio u predhodnom javljanju. Najsigurnije je ti je da pozoveš tehničku posršku (telefon je 0700 012345) i od njih tražiš da ti na e-mail pošalju podatke o konekciji – tip konekcije – PPPoE ili PPPoA), vrednosti za VPI i VCI, i ostalo što sam već pisao. Takođe mi napiši i koji model modema koristiš pošto sam naišao na neke različite (za model 9001 idi na http://www.usr.com/support/9001/9001-ug/Installing%20the%20Modem.html)
6. јануар 2007. у 1:54 pm #51340vpakovicУчесникVidim da si pokrenuo isto pitanje ponovo. Probaj, kao što sam ti rekao, da ne koristiš ADSL uključenje za internet, već da modem tretiraš kao izlaz na eternet karticu (eth0). Sam eth0 konfiguriši tako što ćeš podatke koje sam ti ranije napisao pronaći u Windows-u kao properties za LAN konekciju (pri tome mislim na IP adresu, default gataway, DNS server(s), subnet mask).
7. јануар 2007. у 3:09 pm #51341MisterNoУчесникja na ubuntu imam pppoeconf. Ako ne skini rp-pppoe i uradi setup. trebalo bi da sve prodje bez problema.
ne znam da li rp-pppoe imas na nekim repozitorijumima da bi ga instalirao iz yasta. Ako ne skini ga sa http://www.roaringpenguin.com/penguin/openSourceProducts/rpPppoe
7. јануар 2007. у 4:12 pm #5134222_danaУчесникprobao sam. vidi prethodn poruku
7. јануар 2007. у 4:14 pm #5134322_danaУчесникJa koristim PTTNET ADSL kod kojeg se ne koristi DHCP (automatsko podešavanje adrese). Kod pokretanja modema (pravljenja konekcije) prvo upišem IP adresu računara ( npr 192.168.1.200), pa SUBNET MASK (obično 255.255.255.0). Zatim upisujem adrese servera DNS koji mi se nalaze u uputstvu za instaliranje modema (ja imam ASUSA koji u uputstvu ima način instalacije za WIN mašine), a tu je takođe i adresa DEFAULT GATEWAY-a koju je neophodno upisati (u mom slučaju 192.168.1.1). Takođe neophodno upisati i vrednosti za VPI i VCI koje dobijaš od svoh provajdera ( u mom slučaju 8 i 35). Da napomenem da mi je aktivacija automatska (po uključanju računara).
a kako podesavas username i pass?
7. јануар 2007. у 8:59 pm #51344vpakovicУчесникKod izlaska iz Windowsa ne zatvaram LAN konekciju (ekrančići u donjem desnom uglu ekrana) da bih prešao u SUSE, tako da mi je modem aktivan kada krene restart (svetli lampica na modemu gde je uključen mrežni kabl računara), pa ne moram ponovo da pokrećem konekciju. Da bi dobio parametre za definisanje eth0, u Windows-u napravi desni klik na LAN konekciju u donjem desnom uglu ekrana, izaberi STATUS, pa izaberi jezičak SUPPORT. Tu se vide sledeći parametri veze :
IP adresa
Subnet Mask
Default Geteway.
Iskoristi ih za konfigurisanje eth0 u SUSE.
Nadam se da ćeš sada uspeti. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.