Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › Problem oko dial up modema
- This topic has 26 одговора, 9 гласова, and was last updated 16 years, 9 months раније by slyder.
-
АуторЧланци
-
5. децембар 2007. у 2:35 pm #65517slyderУчесник
evo je kompéetan istall.txt
=================
Building
=================In root directory run
$ make all==================
Installation
==================In root directory run
$ su
# make install==============
Running
==============Load module and run martian_modem first.
# modprobe martian_dev
# martian_modem [Options] [Tty]Now Tty is the name of the device file to represent your modem. You’ll supply it to the dialer. /dev/ttySM0 if argument omitted. Left martian_modem running and start the dialer.
See options available
# martian_modem –help==============
Auto
==============In scripts/ directory run automate.sh.
$ cd scripts/
$ ./automate.shYou can supply the option to be passed to martian_modem on loading like
$ ./automate –mode 0660See ./automate.sh –help for more options.
==============
Notes
==============‘martian_modem’ program is a crucial part of the driver. It should be running as long as you access the modem.
For technical reasons carrier status support is not available for the modem client. Configure dialer respectively. For wvdial add “Check Carrier = No” line to the configuration file.
x86_64 platform.
—————-martian_modem is a 32-bit application. It can be built on x86_64 the way prescribed, but you need 32-bit development environment for that. Second option is to use binary built on i386.
To compile and install module only do
$ make -C kmodule/ modules
$ su
# make -C kmodule/ installnesto sam uspeo al jos ne radi.evo i to dokle sam stigao
slyder@slyder-desktop:~$ cd /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011
slyder@slyder-desktop:~/Munkaasztal/martian-full-20071011$ make all
make -C kmodule/ modules
make[1]: Entering directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule’
make -C /lib/modules/2.6.22-14-generic/build M=”/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule” modules
make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic’
CC [M] /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.o
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c: In function ‘martian_isr’:
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c:160: warning: value computed is not used
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c: In function ‘martian_add’:
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c:660: warning: ‘deprecated_irq_flag’ is deprecated (declared at include/linux/interrupt.h:66)
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c:660: warning: ‘deprecated_irq_flag’ is deprecated (declared at include/linux/interrupt.h:66)
/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian.c:663: warning: passing argument 2 of ‘request_irq’ from incompatible pointer type
CC [M] /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/marsio.o
CC [M] /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/mfifo.o
LD [M] /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian_dev.o
Building modules, stage 2.
MODPOST 1 modules
CC /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian_dev.mod.o
LD [M] /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian_dev.ko
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic’
make[1]: Leaving directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule’
make -C modem/ all
make[1]: Entering directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/modem’
-e CC main.o
-e CC dumpers.o
-e CC log.o
-e CC session.o
-e CC mport.o
-e CC pty.o
-e CC sysdep.o
-e CC isr.o
-e CC smp.o
-e CC core_if.o
-e CC coresubst.o
-e CC link.o
-e CC tweakrelocsdynamic.o
-e CC coreadd.o
-e CC elf386tweakrelocs
-e LD marscore.o
-e TWEAK marscore.o
-e LD martian_modem
make[1]: Leaving directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/modem’
slyder@slyder-desktop:~/Munkaasztal/martian-full-20071011$ sudo make install
[sudo] password for slyder:
make -C kmodule/ install
make[1]: Entering directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule’
make -C /lib/modules/2.6.22-14-generic/build M=”/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule” modules_install
make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic’
INSTALL /home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule/martian_dev.ko
DEPMOD 2.6.22-14-generic
make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.22-14-generic’
if ! /sbin/modprobe -nq martian_dev ; then /sbin/depmod -a; fi
make[1]: Leaving directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/kmodule’
make -C modem/ install
make[1]: Entering directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/modem’
-e LD martian_modem.debug
-e STRIP martian_modem.debug
-e STRIP martian_modem.stripped
-e INSTALL /usr/sbin/martian_modem
-e INSTALL /usr/lib/debug/usr/sbin/martian_modem.debug
make[1]: Leaving directory `/home/slyder/Munkaasztal/martian-full-20071011/modem’
slyder@slyder-desktop:~/Munkaasztal/martian-full-20071011$ modprobe martian_dev
slyder@slyder-desktop:~/Munkaasztal/martian-full-20071011$ martian_modem –help
Usage: martian_modem [Options] [TTY]
Options:
–daemon Run as daemon
–log=FILE Log to FILE
–syslog Use syslog for logging
–realtime Raise priority of threads to realtime
–isr={kernel,core,user} Use original isr or its implementations
`kernel’ to serve irqs in kernel module by rewriten isr
`core’ for original isr version linked into this program
`user’ for low-level statistics and testing of rewriten isr
`kernel’ is default
–smp True smp mode
–user= Give tty ownership to user
–group= Change tty group to
–country=
–no-cdclose Keep working with client when carrier lost.
–hide-pty Save pty from others as soon its open. Client should notify he’s here writing to device. For callback feature.
–debug=LEVEL Enable debugging. LEVEL = 1..5
–info countries Print support info
–help, –usage Print this message
TTY is the file name to access the modem, /dev/ttySM0 by default6. децембар 2007. у 8:20 pm #65518dukenukem_4dУчесникovako kompiliranje je izgleda dobro proslo O0
sad je potrebno podesenje konekcije(postoje dialeri ,kppp wvdial gnome-ppp)
ali na ubuntu ,bez prethodne instalacije sa neta moze da se koristi ugradjeni:
start dial-up bez dodatnog softwera
(ovu stranicu snimi odmah jer je http-secure i kad se zatvori prozor browser je obrise)otvori dve-tri konzole
prvo treba da se ucita drajver
[code]sudo modprobe martian_dev[/code]
zatim u drugoj,posebnoj konzoli
[code]sudo martian_modem[/code]
ovaj program treba da stalno radi u pozadini dok zelis da koristis modem
postoji opcija –daemonize ,ali prvo da ovako testiramo
bez dodatnih prametara default uredjaj koga napravi je /dev/ttySM0 i ovo je potrebno u sledecem
koraku
ne znam tacno da li mu treba sudo?nego jel moze da probamo pomocu
alternativnog nacina?
[code]sudo pppconfig[/code]
treba da znas : telefonski broj provajdera ,lozinku i /dev/ttySM0
i dalje upisujes kao na linku
(ono ispod ‘Changing speaker volume’ mislim da nije bitno)6. децембар 2007. у 11:18 pm #65519ivan_djУчесникProbaj ovaj drajver : ltmodem-2.6-alk-8-patched2.tar.gz
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=128932&sid=b635985e458521d2496d9efb02dd7f6a#128932
Kod mene je jedini on proradio, a skinuo sam najmanje 20 drajvera.
Postupak instalacije je u /docs/example.txt i u README. Vodi racuna o redosledu prilikom kompajliranja.
Probaj, ne kosta te nista 🙂8. децембар 2007. у 5:42 pm #65520slyderУчесникMozes ti to tacno da napises kako da instaliram ovaj driver? Skidao sam all ne razumem bas nista kako da sta da radim. Ne koristim dugo vremena linux sistem. Ako mozes molim te napisi ili tu na forum ili na moj e-mail adresu!? ???
8. децембар 2007. у 6:04 pm #65521MoneoУчесникNazalost, mislim da ti modem nece raditi :- jer modem tj cipset je:
There is candidate modem software.
For candidate modem in PCI bus: 00:0d.0
Class 0780: 11c1:048c Communication controller: Agere Systems V.92 56K WinModem
Primary PCI_id 11c1:048c
[b]Support type needed or chipset: Agere.SV2P[/b]Agere SV2P cipset za koga pise:
Vendor 11c1 is Lucent Technologies with modem technology now under LSI Inc.
Their Linux code developer/maintainer is Soumyendu Sarkar. Support for a chipset and its
continued maintenance is only initiated at the request of a major chipset buyer,
or comparable sponsor. Several different modem chipset types are produced:
with varying support under Linux.
Device ID Support Name Comment
——— ————- ———– —————————–
0480 serial drivers Venus controller chipset 1673JV7
0440-045d martian Mars/Apollo DSP (digital signal processing) chipsets
0462 none 56K.V90/ADSL Wildwire
[b]048d none SV2P soft modem[/b]
[b]048(c or f) AGRSM SV2P soft modem[/b]
0600 none soft modem, very few in the field.
0620 AGRSM Pinball soft modem, in some HP desktop PCs
062(1-3) none SV92PP,Pinball soft modem, in some HP desktop PCsDakle imas kobojagi AGRSM drajvere za koje se ovde kaze da rade samo na kernelu 2.6.18 i da kompajliranje ne moze da se odradi na novijim verzijama a i doticni su inace u alpha statusu sto ne pomaze previse 🙁
Lucent modemi koji rade sigurno pod linux-om sa martian drajverima obicno WinXP prepoznaje kao Lucent Win Modem i nije potrebno instalirati dodatne drajvere pod Win-om-dakle rade odmahCim vidim to Agere prevrne mi se stomak uvek bar kada je linux u pitanju-zato sam ti i rekao prvo da odradis scan modem pa da prvo vidimo da li je uopste podrzan modem,da se ne mucis za dzabaka 😉
Sta da ti kazem-losa sreca :-
Ako hoces-mozes svoj modem da zamenis negde ili sa neki drugarom koji koristi samo Windoze za Connexant(HCF i HSP)te Intel(536 i 537 EP)ili Smartlink za koje drajveri postoje 😉8. децембар 2007. у 6:22 pm #65522dukenukem_4dУчесникhttp://phep2.technion.ac.il/linmodems/packages/ltmodem/sv92/
nego ,zagledajte malo bolje imena datoteka u folderu ?
kaze da treba da funkcionise za kernel 2.6.20 = ubuntu 7.04
http://phep2.technion.ac.il/linmodems/packages/ltmodem/sv92/2.16.20.tar.bz2
ili ovaj ovde
http://phep2.technion.ac.il/linmodems/packages/ltmodem/sv92/agrsm-ubuntu-2.6.20-16-generic.tar.gz8. децембар 2007. у 6:58 pm #65523MoneoУчесникSa druge strane procitaj sta pise u prilozenom readme-ju na linku koji si sam dao 😉
I’m currently working for an OEM, we ship several desktop machines
with Linux preinstalled, so we asked to our modem provider, an updated
linux driver, they sent us this one, so far, It works on some systems
with openSUSE 2.6.18 kernel, I’m not sure why it doesn’t work on some
motherboards, at the moment LSI (agere) people is currently figuring
it out, unfortunately it doesn’t compile on newer kernels, however, I
modded it a bit to make it compile, I dont have one of this modems at
home, so I can’t test it.^-^
8. децембар 2007. у 10:28 pm #65524ivan_djУчесникNisam ni ja neki strucnjak za linux, ali valja malo cesljati po internetu. Nikad se ne zna. Nisam nikada video Ubuntu, niti znam o njemu. Ja koristim Vector, a on ima kernel 2.6.18. Osim toga imam Agere koji je malo stariji, a koji se nekad zvao Lucent, ali ga linux prijavljuje kao Agere. Da ne komplikujem, kada sam ja trazio drajver, negde sam naisao na podatak da noviji Agere uopste ne rade u linuxu. Ipak, napisacu ti kako sam ja instalirao ovaj koji sam ti predlozio, jer znam kako sam se ja mucio dok ga nisam namestio da radi :biggrin:
Nadam se da cu da pogodim, posto sam to poodavno instalirao :), pa neka me neko ispravi ako slucajno negde pogresim, jer, koliko vidim ima ovde ljudi koji dosta znaju o linuxu (i meni su pomogli par puta, poz ovom prilikom :)/.Ovako
Sve radi kao root
-Prvo deinstaliraj i obrisi prethodni drajver za modem ako je mozda instaliran/make uninstall, pa onda make clean/
-napravi direktorijum naziva “modules” u /usr/src, znaci treba da bude ovako /usr/src/modules
-kopiraj tu drajver i raspakuj ga, zatim udji u taj direktorijum u skoljci, terminalu ili kako ga vec zoves,cd /usr/src/modules/ltmodem-2.6-alk-8-patched2
znaci u terminalu treba da izgleda ovako:
/usr/src/modules/ltmodem-2.6-alk-8-patched2
-otvori drugi terminal i kucaj:
mknod –mode=0660 /dev/ttyLTM0 c 62 64
chmod 777 /dev/ttyS0
ln -s /dev/ttyLTM0 /dev/modemzatvori ovaj terminal i predji u prvi
– ovde smo stali
/usr/src/modules/ltmodem-2.6-alk-8-patched2
kucaj:
make cleanmake
ls -l *.ko
treba da dobijes ova dva fajla
ltmodem.ko
ltserial.koNapravi direktorijum “ltmodem” u /lib/modules/2.6.6(ovde pises tvoj, npr kod mene je 2.6.18.5)/, mozes ovako,
mkdir /lib/modules/2.6.6(ovde pises tvoj, npr kod mene je 2.6.18.5)/ltmodem
a mozes i u grafickom okruzenju, kako ti je lakse
-u “ltmodem” iskopiraj ltmodem.ko i ltserial.ko
cp *.ko /lib/modules/2.6.6(ovde pises tvoj, npr kod mene je 2.6.18.5)/ltmodem
/ova komanda ti vazi ako se nalazis u /usr/src/modules/ltmodem-2.6-alk-8-patched2/zatvori terminal
-otvori terminal i kucaj
cd /lib/modules/2.6.6(ovde pises tvoj, npr kod mene je 2.6.18.5)/ltmodem
# depmod -a.
# modprobe ltserial
# lsmodzatvori i ovaj terminal
– edituj /etc/modprobe.conf i dodaj sledece linije na kraju
alias /dev/modem ltserial
alias char-major-62 ltserial
alias /dev/tty/LTM0 ltserialsnimi, izadji.
Restartuj racunar i uloguj se kao root. Ako je to to, onda bi trebalo da radi. E sad ne znam sta ti imas kde, xfce, ili sta vec. Ja imam xfce i chastnut dialer. Ako imas kde u kppp mozes da proveris da li radi modem, nadam se da znas vec kako. Uglavnom u dial device treba da ti stoji /dev/modem. Ako znas da radis sa wvdial, mozes i tako.
E sad…mozda neces moci da koristis internet kao user, ali to je lako resiti, pa onda ako ti je provajder 042 ne verujem da ces da imas vezu. Ja je nisam imao, pa sam se registoravo kod ptt. Ali o tom potom…muke zive :). Vidi prvo da li ti radi taj Agere.
Izvini ako je ovo objasnjenje malo “indijanski”, ali to ti je to u principu 🙂 i da te podsetim samo obrati paznju kada kucas u skoljci na svaki znak, a posebno na razmak, jer tu covek lako previdi. Pa srecno
9. децембар 2007. у 5:39 pm #65525slyderУчесникOpet imam probleme.
Ne mogu da kopiram raspakovan drajver direkno u /usr/src/modules. Kako treba da upisem u root terminal da kopira driver folder tamo? :-9. децембар 2007. у 6:25 pm #65526LYbУчесникMoras to da radis kao root.
kucaj ‘su’ -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.