Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › pravni pogled na linux u SCG
- This topic has 19 odgovora, 9 glasova, and was last updated 20 years, 4 months ranije by
BrokeBody.
-
AutorČlanci
-
10. maj 2006. u 12:56 pm #7356
velial
UčesnikAko je neko citao one tekstove o licencama za linux mogle su se naci recenice tipa da je moguce da je nesto od sadrzine licencirano na lokalnom nivou i da oni ne odgovaraju za to. Zanima me da li se neko bavio pitanjem sta je u nekoj distribuciji licencirano na nivou SCG, a ne vazi za ostatak sveta.
Sve teme na koje sam naletao po pitanju prava se odnose na svet u globalu (mada se vecina njih u stvari odnosi samo na USA).10. maj 2006. u 2:16 pm #44098dukalinux
UčesnikNemam odgovor na tvoje pitanje, ali bih iskoristio priliku da malo prosirim tvoje pitanje.
Ono sto je jasno jeste da je Linux besplatan za koriscenje, kao i programi koji rade pod njim. A ono sto me interesuje jeste sta se desava kada neko koristi te programe radeci svoj posao i ostvaruje prihod od njih. Da li u toj situaciji postoji od strane korisnika neka obaveza prema autoru ili ne?
10. maj 2006. u 2:25 pm #44099meka
UčesnikMislim da je vecina programa mozda pisana u USA na koje si naleteo pa su ljudi licencirali kako su najbolje umeli, mada mi GPL zvuci dosta generalno (odatle i G u GPL). Sto se tice zarade koriscenjem GPL softvera, nemas nikakvu pravnu (niti kakvu drugu) obavezu da deo prihoda podelis sa programerima. To je tvoja dobra volja ako zelis da im pomognes novcanim doprinosima. Stvar je u tome da te programeri koriste kao svoju bazu test korisnika koji ce im najverovatnije reci ako nesto ne radi (obzirom da ti se program svidja, naravno da ces im izdeklemovati sve bug-ove). Reci ako sam malo sturo odgovorio. 🙂
10. maj 2006. u 2:36 pm #44100dukalinux
UčesnikNe znam da li je “velial” zadovoljan odgovorom, ali ja jesam.
Nego kad si se vec ponudio za dodatno pitanje, da te pitam i ovo. Ja sam apsolutni pocetnik sa linuxom, pa bih da pitam i sta znaci akronim GPL?
G – rekao si da zvuci dosta generalno
P – verovatno program
L – pretpostavljam licenceJesam li pogodio sta?
10. maj 2006. u 2:41 pm #44101Red_Zmaja
UčesnikPa majku mu ne moze se kukati za svaku sitnicu postoji google..zamisli sta GPL znaci
GPL – General Public License
A sto se tice zarade..pa ako zaradjujes i program ti radi posao ne vidim zasto ne bi dao neki kesh u vidu donacije da se nastavi razvoj tog programa…
10. maj 2006. u 3:00 pm #44102dukalinux
UčesnikOno jeste, moze se pretraziti internet i tako nauciti nesto. Zaleteo sam se sa pitanjima, pa reko da pitam i to.
Eh mi pocetnici i neznalice, kud se ne rodismo pametni!
Salim se “Red_Zmaja” i slazem se s tvojim komentarom. Bio je na mestu i ubuduce cu paziti na komentare i na pitanja koja postavljam.
10. maj 2006. u 5:26 pm #44103Red_Zmaja
UčesnikMa znam i ja sam bio takav kukao ovde za svaku sitnicu dok mi ljudi nisu skrenuli paznju i nisam se naljutio vec sam prihvatio kritiku posto su bili u pravu…
10. maj 2006. u 10:37 pm #44104BrokeBody
UčesnikOno sto je jasno jeste da je Linux besplatan
Mislis slobodan? 🙄 Ima GNU/Linux operativnih sistema koji se placaju. 🙄
😡
11. maj 2006. u 5:31 am #44105velial
Učesnik@dukalinux
Vecina programa bi trebala da ima svoj tekst sa licencom narocito ako postoji neka zackoljica po pitanju prava, ili je taj tekst negde na sajtu proizvodjaca. Za profesionalnu upotrebu bi bilo dobro da procitas taj tekst. Nekad i kod apsolutno slobodnih programa moze biti neka zackoljica. Jednom sam naleteo na neko programce koje si mogao koraistiti i menjati kako hoces i bilo je besplatno, ali je bio izricit uslov da ostavis svoje ime na sajt tog proizvodjaca i da ostavis sve izmene koje si radio ako si radio. Uslov i nije neki ali je morao da se ispostuje.Sto se tice mog pitanja. Dosta distribucija ne stavlja podrsku za MP3 zbog nekog autorskog prava. Koliko sam ja shvatio to autorsko pravo za MP3 ne vazi u svim drzavama, sto prakticno znaci da distribucija koja je namenjena zemljama u kojima to pravo ne vazi mogze da sadrzi podrsku za MP3, ali ne bi mogla ici na trziste u na primer USA. Pitanje moze da glasi da li distribucija koja se pravi za trziste SCG moze da sadrzi podrsku za MP3 bez placanja autorskih prava.
Postoji i obratni problem. Recimo da instalirate neku distribuciju koja je besplatna i da se oslonite na licencu koja ide uz nju. Da na toj distribuciji postoji nesto sto je kod nas pod autorskim pravima a u USA nije. Pitanje je da li za tako nesto mozes ovde biti optuzen za krsenje autorskih prava.Iskreno receno sumnjam da je neko nesto licencirao ovde a da u USA nije, ali ne bi bilo lose da neko kaze ako je naleteo na tako nesto.
11. maj 2006. u 8:22 am #44106kmilos
Učesnik@velial
MP3 tehnologija (i druge) nije pokrivena autorskim pravima (copyright), nego patentima, treba naučiti razliku, kao i razliku između patentiranja i licenciranja:http://en.wikipedia.org/wiki/Intellectual_Property
Scenario u drugom delu pitanja je teoretski moguć (da je neko nešto _patentirao_ samo kod nas a ne u ostatku sveta), ali ipak mora neki pravnik da ti proveri/potvrdi.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.