Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › pravni pogled na linux u SCG
- This topic has 19 одговора, 9 гласова, and was last updated 20 years, 4 months раније by
BrokeBody.
-
АуторЧланци
-
11. мај 2006. у 11:56 am #44107
velial
Учесник@milosk
u pravu si umesto “licencirao” treba da stoji zastitio.11. мај 2006. у 4:47 pm #44108LimitMan
УчесникBtw? Koliko sam video, evropska unija nije prihvatila predlog zakona o softwerskim patentima … Ja licno taj zakon smatram gluposcu i pokusajem da velike korporacije uniste male “garage” proizvodjace software-a (monopolisticko ponasanje)…
Elem … Ukoliko takav zakon bude bio izglasan (a sve mi se manje cini verovatnim) koliko ce to uticati na nasu zemlju (osim ako ponovo ne krenemo u neke evropske integracije pa najpre da sredimo kompove, jer sve ostalo u zemlji nam je na evropskom nivou…)
11. мај 2006. у 6:00 pm #44109Nightweaver
УчесникEU nije usvojila taj zakon ali to nije kraj. Glasace se o tome jos puno puta. Sto se tice nas, ako ovako nastavimo bice potpuno nevazno kakve zakone donosi EU..nas se nece ticati previse. No, ne treba nam njihov rigorozni zakon, imamo mi svoj Zakon o autorskim i srodnim pravima. Mozda ce ti puno reci cinjenica da vecina profesora na tom fakultetu, mom fakultetu, nikada nisu culi za GPL…jedan od razloga sto nisam izabrao smer sa Autorskim pravom..verovatno bih se samo svadjao sa asistentima.:)
11. мај 2006. у 6:40 pm #44110dens
УчесникProsto ne mogu da verujem da coveka niko nije uputio na specijalni broj gnuzile gde se na temu GPL-a i srodnih tema govori nasiroko…
12. мај 2006. у 1:28 am #44111LimitMan
УчесникPa znam da ce glasati jos puno puta, ali nadam se da evropljani imaju malo vise mozga neo amerikanci … Mislim … Meni bi prijalo da uvedu to, pa da se umesto hiljadu formata poput mp3, jpeg-a, dwg-a (cdr-a ili wmf-a) ustale GPL formati kao npr ogg, png, svg … Medjutim, banalan primer je taj da je npr Micro$oft patentirao “Centered text” … Pa mislim … Nisu oni izmislili centered text… Jos moj deda Pera pisar iz administrativnog odelenja je kucao centered na kucacoj masini …Takve patente bih zabranio …
Jos jedan primer … Patentirano je prikazivanje slika na web prezentacijama (!?!?!?!?!). Hocemo li (ukoliko patenter, a ne mogu da se setim ko, resi) da prikazujemo samo tekstualne web prezentacije?!
Pa mislim …12. мај 2006. у 2:17 am #44112BrokeBody
УчесникA jel’ moze neko da mi objasni sta je tacno taj “Centered text”? 😕
12. мај 2006. у 4:40 am #44113velial
УчесникCekajte ljudi za patent treba odgovarajuci inventivni nivo toga sto hoces da patentiras, ne moze se svaka glupost patentirati.
12. мај 2006. у 9:08 am #44114LimitMan
УчесникZnas kada imas aligment teksta u tekst procesoru … Pa imas left, right, centered i justified (Levo, desno, centrirano i razvuceno) … Kada kucas a tekst se rasporedjuje centriano…
@velial … I ja sam tako mislio …Inace evo vam par korisnih linkova pa pogledajte ….
http://www.nosoftwarepatents.com/
http://swpat.ffii.org/Inace, evo vam jedan primer kako je na primer Web Shop (naj obicnija web prodavnica) patentirana…
http://webshop.ffii.de/index.en.html12. мај 2006. у 10:35 am #44115velial
УчесникPa nisam bas siguran da taj web sop nema dovoljan inventivni nivo, ili preciznije imao ga je u vreme kada je patentiran, sada vecina tih stvari i jesu smesne. Problem je sto se rac. tehnologija jeko brzo razvija pa svaka inovacija vrlo brzo postane uobicajena i na kraju zastarela, Za razliku od nekih drugih oblasti gde prodju godine dok neka patentirana stvar udje u upotrebu.
Zamisli situaciju da je par meseci nakon patentiranja sijalice svako mogao da je napravi kod kuce i prodaje. Svi bi pljuvali Edisona kako je mogao da patentira takvu glupost.
Racunarski programi koriste matematicke relacije koje su svojevremeno bile inovacije same za sebe i nemaju veze sa softverom. Takve stvari mogu da podlezu autorskim pravima nevezano za softver (nisam siguran ali mislim da je to slucaj sa mp3) samo sto se igrom slucaja najvise koriste u softveru.12. мај 2006. у 10:40 am #44116BrokeBody
УчесникZnas kada imas aligment teksta u tekst procesoru … Pa imas left, right, centered i justified (Levo, desno, centrirano i razvuceno) … Kada kucas a tekst se rasporedjuje centriano…
😮 😯 😡 👿 🙄 🙁 😥
Ne mogu da verujem! Pa zar to?!? Meni neki sasvim levi (bolje da ne objasnjavam sta 😀 ) “Centered text” bio u glavi. E ovo je mnogo glupo.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.