Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Popularizacija Linuxa kao OS-a
- This topic has 15 одговора, 14 гласова, and was last updated 19 years, 2 months раније by xphreak.
-
АуторЧланци
-
29. јул 2005. у 7:50 am #31704alkionУчесник
Vidi, smatram da je potpuno gubljenje vremena raspravljati koji je bolji a koji nije
U tu trku bi ubacio i MAC
Svaki od ta tri sistema ima svoje mane i prednosti
Samo je potrebno imati jasan cilj i potpuno je nebitno koji koristis ako ti to donosi pare
Ja 10 godina koristim Windows, i bavim se finansijama.
I nijendom mi nije palo na pamet da svoje aplikacije prebacim na linux.
Nemam vremena da se bakcem sa tim a sto je najbitnije nisam placen za toMozda je boje postaviti pitanje zasto sekretarice u drzavnim organima koriste Win XP pro i full office od 500 ojra kad to mogu da rade i na Suse-u sa open officom.
Zasto se drzava razbacuje parama koje nema?
To je dobro pitanje i za 99% preduzeca koja samo kuckaju dopise i salju faksove.
Kako je kod nas i sam znas pa je suludo postaviti pitanje prebacivanja cele uprave na linux, jer tu su i Oracle baze … da ne nabrajam
Nemci su se spremali godinama za taj prelaz a mi bi se verovatno dogovarali o uslovima za pocetak razmisljanja, takodje, godinama
Drugo, nisam pristalica bilo kakve iskljucivosti jer ce vreme pokazati da ni linux bas nije besplatan
Prvi je odleteo Red hat i pitanje je vremena kad ce sledeci
Besplatno?
Pa i MySQL je besplaan
Pogledaj im finansijski bilans za proslu godinu
Odakle milionski prihod?
Razmisli29. јул 2005. у 12:37 pm #31705Off-TopicУчесникNeko je pomenuo navikavanje na korisnika na M$, a tu se mogu ubrojiti i programeri, sistem administratori i skoro svi koji na ovaj ili onaj nachin imaju potrebu za rachunarima, ako cemo iskreno, vecina nashih firmi rachunare dobija iz kojekakvih stranih donacija, a sve su one uslovljene vremenskim rokom za implementaciju, a bezmalo i softverkim zahtevima, koji su na strani M$, jer pobogu, ako se neko pita ili odluchuje u celom IT sektoru, onda je to svakako Billi i njegov tim, koji uvek ima odgovor na sve, jer i sam postavlja standarde.
Drugi problem je rigidnost sredine, koja je spremna da se pre odrekne dela profita ( jer shta je to uopshte ), nego li da zaposli programere da pod okriljemvecih sistema izgrade neshto shto ga moze i uvecati, a gde ce oni nego preko, u kabine od medijapana i za ne vishe toliko dobru kintu, jer i shta mogu ovde nauchiti na “besplatnom” M$ akademskom softveru.30. јул 2005. у 2:16 pm #31706MarelУчесникMislim da strasti tipa windows vs linux i sl. ne donose ništa konstruktivno. Windows je dobar os, mada mislim da je linux bolji, ali neka svako proceni za sebe. Ipak naslov teme nije ni malo loš. Podržavam ideju da se ide i na TV emisije i sl. kako bi se popularisao linux i uopšte open source koncepcija u razvoju softvera. Takođe, treba ukazati vladi na opciju linuxa koja bi donela značajne uštede. Ali, još jednom, pri tome ne treba podleći emocijama tipa “vaš windows je sr…” i sl.
30. јул 2005. у 5:18 pm #31707Red_ZmajaУчесникPa u sustini sam tako i mislio da pokazem koliko je Linux dobar a Win los
Teshko ce ti to podje za rukom jer su ljudi navikli ko debili samo da klikcu next… a kad naidju na najmanji problem u linucu odma kazu u windowsu to nije teshko….prosecan korisnik je takav…
30. јул 2005. у 5:29 pm #31708slaksУчесник[quote=”lord_NIKON”]Pa u sustini sam tako i mislio da pokazem koliko je Linux dobar a Win los
Teshko ce ti to podje za rukom jer su ljudi navikli ko debili samo da klikcu next… a kad naidju na najmanji problem u linucu odma kazu u windowsu to nije teshko….prosecan korisnik je takav…[/quote]
Upravo tako. M$ se potrudio da na windowsu sve bude prosto, što neki kažu prosto kao pasulj. Tako da korisnici nisu navikli da rešavaju probleme a pogotovo da rade preko konzole.
Tako da ubediti prosečnog windows korisnika da pređe na linux ili da ga proba je prava nauka, tako da od toga nema ništa. Većina je prosto navučena na windows tako da i ako su nešto znali da rade to su zaboravili.
30. јул 2005. у 5:34 pm #31709xphreakУчесникMeni su ciljna grupa (za koje pisem) za sada window$ korisnici. Pokusavam da ukazem na slicne programe koje mogu koristiti isto tako lako pod Linux-om kao sto koriste pod window$-om (vecina njih koristi samo Office i servise interneta). Mozda ovo nece uroditi plodom, ali se vec nekoliko ljudi javilo da mu narezem Linux distro posto su voljni da probaju. Ipak je i to nesto. Sa ovakvim stvarima se jako polako napreduje narocito na podrucju kao sto je nase, gde ljudi nisu dovoljno informisani o nekim stvarima.
No treba pokusati u svakom slucaju. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.