Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Predlozi i pitanja›Pomoć početnicima
- This topic has 32 odgovora, 13 glasova, and was last updated 17 years, 5 months ranije by
jboban.
-
AutorČlanci
-
16. juna 2006. u 5:51 am #45058
GoranSTX
Učesnik@LYb
Naravno da nisam mislio da se sad svi napredniji korisnici polome od prevođenja 🙂npr. “Pitanja početnika” je odlično rešenje, ja sam izabrao pomalo nesrećnu formulaciju koja je i dovela do sukoba mišljenja…
Ipak ne smemo zaboraviti newbies i njihove probleme, zar se Linuxo.net ne opisuje kao “Linux Srbija – community sajt za podršku domaćim Linux korisnicima: forumi, vesti, HOWTO tekstovi, Linuxo Klub, web mail, preko 5000 registrovanih korisnika, Forum kroz RSS.”
16. juna 2006. u 9:02 am #45059jboban
UčesnikNovim, tako što će prvo pokušati na tom podforumu i biti upućeni na pravu adresu, a starim tako što će biti rasterećeni postova koji tu ne pripadaju?
Mislim da ovo nije dobro. Pitanja početnika su širok pojam i trebalo bi ih razdvojiti po temama, tipa hardver, softver, distibucija ova, distribucija ona… i eto novog linuxo.org! Kako će se onda odrediti šta je “početničko”, a šta “napredno” pitanje? Da li ću u tom slučaju za sve što me zanima tražiti i u grupi za početnike i u grupi za majstore?
Sve mi to liči na onu staru “lezi ‘lebe da te jedem” 😉
Iako deluje kao najgori metod, dosadan, traži vreme i trud, po meni, jedini način za početnike, kao i za sve ostale, je da se čita dokumentacija. Odlično znam koliki se trud ulaže da se ona napiše, ali zato i vredi.
Ja lično koristim jedan metod i jedan Murphey-jev zakon. Pročitam samo minimum koji mi je potreban da mogu da krenem, onda krenem i probam da se snadjem. Kad više ne mogu, primenim Murphey-jev zakon koji kaže: “Kad ništa drugo ne pomoogne, pročitaj uputstvo” 😉
U krajnjem, baš krajnjem slučaju, kad ni Murphey-jev zakon ne pomogne, postavim pitanje na ovom ili nekom drugom forumu…16. juna 2006. u 9:16 am #45060GoranSTX
UčesnikU krajnjem, baš krajnjem slučaju, kad ni Murphey-jev zakon ne pomogne, postavim pitanje na ovom ili nekom drugom forumu…
idem sad malo off-topic… Jedan od Murphey-ovih zakona lepo kaže:
“Ako Murphy-ev zakon može poći naopako, poći će naopako…”
O’TOOLE-OV KOMENTAR MURPHY-JEVOG ZAKONA:
“Murphy je bio optimist.”OK, s obzirom na mišljenja ovde izneta, povlačim svoju zamisao i zahvaljujem se svim učesnicima na konstruktivnim stavovima.
Eh, kad bi se i neke druge stvari u životu rešavale kao što se na forumima rešavaju svima bi nam Majka Srbija bila lepša i bogatija…Pozdrav i hvala.
16. juna 2006. u 2:00 pm #45061maddox
UčesnikKako bi bilo da pogledas malo dokumentaciju linuxo.org. Secam se da je pre bio link sa pregrscu dokumentacije, a mozes i da proveris:
http://www.linuxserbia.com/content/section/3/41/%5B/url%5D
za neke osnovne stvari, a naravno na sledecem linku:
http://www.linuxserbia.com/content/section/2/40/%5B/url%5D
ces naci dosta korisnih stvari.Dakle, to da ne postoji pocetnicke literature na srpskom nije nikada nikakav izgovor, uvek moze nesto da se nadje po forumima i sajtovima.
Pozdrav
25. juna 2006. u 7:40 pm #45062djvujke
Učesnikeh .. ja sam ustvari jos uvek nov u linuxu mada ga koristim vec.. pa 3 god..
kad sam krenuo ..kupio sam svescicu i tu pisao nove stvari sta sam naucio..komande,fore i fazone..koje sam pokupio odavde i iz novina..
to mi nije bilo dovolno pa sam napravio oo fajl sa sadrzajem te svescice
i rad sam je podeliti…
recite samo kako da ostavim fajl s mog harddiska ovde25. juna 2006. u 7:58 pm #45063tomaja
Glavni majstorKoliko vidim prikacio si fajl uz poruku.
linux4life
26. juna 2006. u 8:23 pm #45064djvujke
Učesnikjesam?..jesam..bre normalno.. : )
.a gde je to sad…hteo sam da nekako ostane ovde link kako bi ljudi mogli to da skinu26. juna 2006. u 9:46 pm #45065LimitMan
UčesnikOvaj … Zanimljiv ti je fajl …
Ali prva zamerka (a ostalo nisam ni citao, vec samo prelistao) zamena za type u dosu je “cat” u linuxu … less i more su zamena za more.exe ..
Da ne pricam da na primer rmdir nisam koristio 2 puta u zivotu .. rm -rf mi je uvek pod prstima 😀27. juna 2006. u 10:39 am #45066djvujke
Učesnikdir /p u dosu
ls | more , ls | less za linux
neznam gde si nasao more.exe….27. juna 2006. u 11:45 am #45067LimitMan
UčesnikPogledaj onu tabelu na pochetku …
Imash “type” u dosu … Zamena je navodno “less” … Nije “less” (posto je less zamena za more) vec “cat” 🙂 -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.