Početak › Forumi › Prvi put na Linuksu? › [POMOĆ] openSUSE 10.3 i osposobljavanje grafičkog režima
- This topic has 22 odgovora, 7 glasova, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
9. oktobar 2007. u 11:32 pm #9372
vucko83
UčesnikInstalirao sam dual boot XP i opensuse 10.3. naravno instalacija je bila lagana, i sve je proslo lepo,kde sam izabrao,ali….
Kad ga pokrenem, ukljuci se konzola, i tu mogu da se logujem na svoj nalog a i na root.
Kako “pobeci” iz konzole? ??? Tacnije kako ukljuciti graficko okruzenje?10. oktobar 2007. u 12:19 am #63728Žarko Mihajlović
UčesnikŠta se dešava kad ukucaš:
[code]startx[/code]
?
10. oktobar 2007. u 1:18 am #63729vucko83
Učesnikfatal server error:
failed ti initialize core devices
giving up
xinit: connection reset by peer (errno 100) unable to connect
xinit: no such process (errno3): server errorSta sad? reinstal sa gnome-om? Na istoj masini pre par dana je radio i ubunut i kubuntu…
10. oktobar 2007. u 3:46 am #63730crveni1
Učesnikpodesi ponovo xserver, to se radi sa naredbama xorgcnfg ili xorgconfig (imas ih obe).
10. oktobar 2007. u 8:41 am #63731djvujke
Učesnikdavno sam koristio suse…mislim da mozes sa yast-om(ncurses) u konzoli pa tamo nadji opcije za grafiku
..
ustvari ima alata sax2 za namestanje grafike pa probaj s njom da odradis
*u slucaju da imas nvidiu :
instaliras NVIDIA-xxx.run paketa s drajverima pa onda
sax2 -r -m 0=nvidia
pa onda najbolje reset pa javis sta si uradio10. oktobar 2007. u 11:18 am #63732skylord
UčesnikKoju grafičku imaš ?
10. oktobar 2007. u 1:29 pm #63733vucko83
UčesnikImam msi 7900gto. Sad razmisljam da nisam slucajno pri instalaciji nesto zeznuo…ali ne verujem :-
Pokusacu sa ovim sto su mi rekli, pa ako ne, da ponovo instaliram pa da vidim15. oktobar 2007. u 11:09 pm #63734vucko83
UčesnikDefinitivno je do drajvera za grafiku. E sad ja sam skinuo drajvere, ali posto sam totalni pocetnik(zato i stavljam suse) ne znam kako da ih instaliram.
Ja ih recimo stavim na mountovanu winXP particiju ali ne uspevam/ne umem da i pokrenem.16. oktobar 2007. u 12:43 am #63735Žarko Mihajlović
UčesnikPreuzeo si fajl sa završetkom .run, recimo nvidia.run ?
Hm… pa ne znam kako ćeš uspeti… Da bi tako instalirao drajver trebaš imati kernel sors instaliran, a on se ne instalira u podrazumevanoj instalaciji, već kasnije kroz kontrolni centar (Jast – Softver – Softver Menadžment).
E sad, ako se ja lepo sećam, Jast postoji i kao konzolna aplikacija. Uloguj se kao administrator (rut) dok si u ne-grafičkom režimu i kucaj:
[code]yast[/code]
Snađi se da uđeš u Softver menadžment, i instaliraj kernel sors (ukucaj u polje za pretragu “kernel” i videćeš već).
Dalje, kad instaliraš kernel sors, instalaciju drajvera pokrećeš:
[code]sh /windows/C/moja/putanja/po/Visti/nvidia.run[/code]
To ti je čarobnjak, nećeš imati problema. Javi da li si uspeo!
16. oktobar 2007. u 1:42 pm #63736vucko83
UčesnikStavio sam kernel, pa onda gcc kompajler i na kraju instalirao drajvere…ali opet nista, ista poruka :'(
Ne znam sta je problem, jedino sto vidim da ne radi je net, to pokusava pri startupu da pokrene ali ne uspe.
Moram da googlam…ako neko ima ideju :- -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.