Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Pocetni savet za pocetnika
- This topic has 19 одговора, 9 гласова, and was last updated 21 years, 1 months раније by tomaja.
-
АуторЧланци
-
16. октобар 2003. у 7:42 am #2962AleksandarJУчесник
Pozdrav svima!
Naravno,nov sam ovde,pa mi ne ubijajte volju ako izlupam neke gluposti!
O cemu se radi?
Davno sam ovo nameravao,ali tek sad mi se pruzila prilika,pa resio da isprobam Linux,sa ciljem da totalno predjem na neku njegovu distribuciju i zaboravim onaj busen sir od Windows-a!Voleo bih da me neko posavetuje koja distribucija Linuxa je najbolja za pocetnika!Napominjem da u ovom trenutku nemam dve blage veze niocemu sto se tice Linuxa(osim opste informisanosti,naravno),pa bi bilo dobro da mi pomognete “na srpskom”! 🙂
Koje su prednosti Linuxa,uopste(osim cene),i za koje poslove je bolje koristiti Linux?
U pocetku cu ipak morati da koristim paralelno Win i Lin,pa me interesuje kako se oni “podnose” na istom disku(razlicite particije,naravno),da li je moguce napraviti situaciju da prilikom podizanja imam izbor da li da “dignem” Win ili Linux?Pitanje “Kako se to radi?” ostavljam za drugi put,idemo redom!
Takodje,sve to treba da “bacim” na Asus P4P800…Ati 9200…Jel ima tu nekih problema i ogranicenja sto se hardware-a tice?Koji modem se slaze sa Linuxom?
Za pocetak dosta je,imam jos mnogo pitanja,ali idemo redom,ko sto rekoh! 🙂
Hvala unapred,pozdrav svima!16. октобар 2003. у 10:17 am #14074popeyeГлавни мајсторHehe, na pravom si mestu: probaj Mandrake distribuciju. Ako sacekas par dana, trebalo bi da izadje nova 9.2 verzija. Vrlo je jednostavna instalacija (maltene sam se instalira), a ako ga narucis sa ovog sajta dobices i pisano uputstvo. 🙂
Saradnja (u smislu mirne koegzistencije – zivi i pusti drugog da zivi) sa Windowsom ne treba da te brine. Da, prilikom pokretanja racunara dobices meni u kom biras da li podizes Linux ili Windows. 🙂
Hardver ti je OK. Sto se modema tice, probaj da nabavis nekog Intela, mada ako imas para ja ti preporucujem neki serijski eksterni model.
O prednostima Linuxa ces sam saznati kako budes ucio i sticao naviku da radis na njemu.
16. октобар 2003. у 11:53 am #14075AleksandarJУчесникE,da ovo sam zaboravio.
Vec sam narucio bas preko ovog sajta (doduse MDK 9.1 Full,al nema veze),i posto zivim U BGu,jel ima neka mogucnost da ja to licno preuzmem,ako neko zna gde se nalazi prodajni centar nek mi kaze;bio je jedan prateci mail posle porudzbine koji sam dobio,ali nisam mogao da odradim replay,nesto nije u redu,’bem li ga sta!
Uopste,ima li neka prodavnica u BGu koja je “do jaja” za Linux i prateci software!Rado bih je obilazio! 🙂
Hvala,poz!16. октобар 2003. у 4:54 pm #14076tomajaГлавни мајсторNaravno, moze i direktno. Pozvacu te telefonom.
linux4life
16. октобар 2003. у 4:57 pm #14077StashaУчесникKao sto moze da se vidi po subjektu i ja sam pocetnik, do duse ne bas toliki, ali …
Ja koristim linux oko 4-5 meseci i mogu ti reci par stvari.
1. Odes na link “raniji tekstovi” na ovom site-u i u junu 2003 napisan je tekst koji govori o tome za sta je dobar linux a za sta nije. To je super text bas za ljude koji ga jos uvek nisu instalirali.
2. Iz mog 4-5 mesecnog iskustva ti mogu reci da ako si se bavio profesionalno grafikom i naucio na programe kao sto su Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Freehand… to zaboravi, iako i pod linuxom postoji sansa da ih pokrenes…. Pod linuxom ne postoji ni jedan takav profesionalni program za obradu kako rasterske tako i vektorske grafike, a naravno i nesto tako savrseno poput flash-a. Tu se nece svi sloziti sa mnom jer ima programa koji rade takve stvari i pod linuxom to su Gimp – program slican Photoshopu Sodipodi za vektorsku grafiku… ali nista tako kao oni radjeni za Mac i Windows.
Pogledaj ovaj link. Na njemu mozes da nadjes programe koji rade otprilike iste stvari kao i neki win programi.
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/.
Ovim ne zelim da te obeshrabrim jer i sam svakodnevno sve vise i vise vremena provodim radeci pod linuxom, ali moram da kazem sve ono negativno sto smeta svima koji prelaze sa Windows operativnog sistema.
Kad instaliras pakete (naziv za programe) na ogromnoj vecini istih, nemas nikakav vizard koji ce te voditi gde da instaliras paket, vec jednostavno samo odradi i kaze ti da je uspesno instalirano ili u isto tako ogromnoj vecini slucajeva nece da instalira paket jer za rad tog paketa mu je potreban neki drugi paket koji moras prethodno da instaliras, a za rad tog mu je potreban jos neki drugi pa tako nekad moras da instaliras i gomilu kojekakvih paketa da bi instalirao onaj jedan program koji ti je trebao,
Kao sto je Popeye rekao, instalacija linuxa je tako jednostavna da se maltene sam instalira, kao i to da moze ladno da radi uporedo sa Windowsom… ja imam instaliran Win 2000 Win, Win Xp i Linux Mandrake 9.1 i sve mi sljaka savrseno.
Sto se tice toga koja distribucija Linux-a je najbolja za pocetnika… puno ljudi puno cudi… svako moze da ti kaze da je najbolja ona distribucija koju on koristi… ja sam radio pod Red Hat 8 i sad pod Mandrake 9.1 i mogu ti reci da mi je Mandrake bolji od RH 8. Ali ako si resio da bas predjes na linux, onda je najbolje da kupis knjigu za linux i strebas uz nju, tako ce ti biti sve mnogo jasnije, a sta ti nebude posle toga jasno, pitas ovde na forumu. Jedina knjiga za linux za pocetnike koju sam uspeo da nadjem je Red Hat Linux zvanicni prirucnik za korisnike – u izdanju Mikro Knjige, iako mislim da ih ima jos, ali ova je super zato sto govori konkretno o jednom proizvodu tj. Red Hat-u znaci nije nesto uopsteno za sve vrste distribucija….
Sto se tice pozitivnih stvari linuxa, definitivno je stabilniji od Windowsa iako je Win 2000 isto jako stabilan, nema restartovanja posle svake instalacije, 98% programa je besplatno kao i sam operativni sistem…. ostale prednosti kako i ja tako i ti, ces moci videti koristeci ga vremenom i navikavajuci se na njega (sto je rekao Popeye), sto i nije bas tako lako, ali….ziv covek sve moze…. ja zelim potpuno da se skinem sa windowsa 🙂 a to ce biti cim uspem da instaliram i ispodesavam Wine jer mene igrice ni malo ne interesuju :-)….
Nadam se da sam te bar malo uputio u problematiku Linux-a, ali da te ujedno nisam i obeshrabrio sto mi nije bila ni najmanja zelja jer i ja sam pocetnik bas kao i ti.
16. октобар 2003. у 7:32 pm #14078Puppet_MasterУчесникKao prvo pohvalio bih te sto si resi da predjes na linux pre nego sto ti odgovormi moram reci ovo
Stasha ne salzem se sa tobom da nema programa tipa dreamweaver i slicno na linuxu, ima i to tona programa slicnog oblika samo ih treba potraziti , inace ima i dreamweaver-a i corela i ostalih ali za pare , tj nisu dzabe ,to sto ih za win skines i onda krekujes i koristis za dz to je druga stvar,znaci program ima samo ih treba naci ili platiti.
Sto se tice distribucije linuxa koju bih ti preporucio , aj pogodi :):):):) pa naravno mandrake, proba sam red hat , suse i mandrake i moje misljenje je sledece redhat 6.4 je dobar, 7.3 je odlican svi kasniji red hatovi su za baciti kroz prozor, unistili su distribuciju totalno , suse je ipak nemacka tehnologija , znaci dobar ali se meni licno ne svidja nema tu lakocu i jednostavnost koju mandrake ima, jednostavno mandrake je dobar ako si pocetnik , ali i ako nisi ima neke stvari koje drugi jednostavno nemaju koji su sitnice ali koji zivot znace u duzem radu.
Linux je u svemu bolji od windows-a a ko tvrdi suprotno gresi primer hocu da gledam divx sve je vec tu , hocu da slusam bilo koju vrstu muzike cd , wav, mp3 sve je tu i to uvek imas 3,4 pa i vise programa za to , pa biras koji se tebi najvise svidja, pre nekog vremena sam hteo da prebacim nesto u divx opet je sve vec tu ,jednostavno sta god da zelis da radis vec imas tonu programa koji su besplatni za to, svi su jako dobro napravljeni i laki za upotrebu, u pocetku ce ti biti malo teze dok se ne naviknes na nacin rada u linuxu jer je drugaciji od win-a ali kada to savladas jednostavno nece prestati da te odusevlava i tek ces onda shvatiti koliko je win los.Radim u linuxu od oktobra prosle godine i svaki dan saznajem nesto novo u vezi linuxa i svaki dan sam sve vise i vise odusevljen njime, umalo da zaboravim ako si programer ili mislis da postanes tako nesto onda linux moras da imas jer je prvobitno pisan od strane programera za programere, tako da u toj oblasti sisa win za 1000000000000 duzina.
21. октобар 2003. у 5:11 pm #14079brainkillaУчесник@Stasha
Sto se tice wizarda, ne treba ni da ih bude, gde je prog instaliran saznajes komandom ¨whereis imeprograma¨. Ako ti RPM zadaje muke, a ti kompajliraj iz .tgz, i tako progs bolje rade. Licno koristim mdk9.1, ali ima distribucija i brzih i boljih od njega, no ako rekompajliras kernel dodje ti na isto, Inace, za svaki ozbiljniji rad – konzola.21. октобар 2003. у 6:05 pm #14080popeyeГлавни мајстор@Stasha
Sto se tice wizarda, ne treba ni da ih bude, gde je prog instaliran saznajes komandom ¨whereis imeprograma¨. Ako ti RPM zadaje muke, a ti kompajliraj iz .tgz, i tako progs bolje rade. Licno koristim mdk9.1, ali ima distribucija i brzih i boljih od njega, no ako rekompajliras kernel dodje ti na isto, Inace, za svaki ozbiljniji rad – konzola.Nabrojao si vecinu zabluda u vezi Linux-a i distribucija.
Potrebno je da se svaki instaliran program pojavi u meniju, a ne da se juri po sistemu i naknadno ubacuje. To se postize koriscenjem paketa za izabranu distribuciju. Sto se tice prevdjenja, pa trazenja i ubacivanja putanje do izvrsne datoteke u meni – secam se recimo Gnoma 2.0 i menija koje nisi mogao ljudski ni da menjas.
Prevodjenjem programa se dobija na optimizaciji, ali gubi na konzistentnosti sistema i mogucnost za azuriranje.
Prevodjenjem jezgra optimizujes jezgro. Brze ce se izvrsavati, mozes mu i smanjiti velicinu, ali je verovatnoca da ces nesto izostaviti sto ti kasnije moze trebati vrlo velika. To ce usloviti kasnija prevodjenja jezgra kad god rezimo dodas nesto na USB port ili dokupis rezac. Otuda i provokacije Windows korisnika kako se na Linux-u mora prevoditi jezgro kad promenis podlogu za misa. Jezgro koje dolazi uz distribuciju je obicno modularno sa podrskom za sve potrebne module – rucnim prevodjenjem i menjanjem opcija se najcesce dosta toga izgubi – jer ti trenutno ne treba.
Sto se konzole tice, nadam se da je blizu dan kad ce korisnici moci sve da rade preko misa. 🙂
22. октобар 2003. у 11:03 pm #14081IHThUSУчесникDa li postoji verzija Dreamweaver-a za Linux i gde to može da se nađe???
Koliko je meni poznato postoje verzije Dreamweavera samo za Win i Mac OS.
Ovo mi je JAKO bitno!!!
22. октобар 2003. у 11:52 pm #14082popeyeГлавни мајсторDreamweaver za Linux (jos uvek) ne postoji.
Ako ti je bas hitno, mozes probati da pod Wine-om pokrenes Windows instalaciju.
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.