Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Pitanje o RAM memoriji??
- This topic has 22 одговора, 10 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
2. јануар 2008. у 2:05 pm #66501BaroneУчесник
Ok.Probacu sa iskljucivanjem servisa.Suse mi se svidja i ne bih menjao(probao sam i Ubuntu 5.04,6.06 , Linux Mint Bianca)…Inace za 10.3 neznam koliko ce biti pametno(update) posto sam na dial-up i+imam win modem za koje nema drajvere 🙁
2. јануар 2008. у 2:53 pm #66502Жарко МихајловићУчесникАко можеш да се докопаш 10.3, убрзање ће ти бити приметно. Ажурирање система је препоручено јер су одмах избацили пар закрпа.
Е сад, ако су закрпили и ISO одразе (имају обичај да у лету мењају (“ремастеризују”) ISO одраз на серверу кад се појаве закрпе) биће довољно да добавиш најновији ISO са њиховог сервера и да га нарежеш на ЦД/ДВД.
Док то не будеш у ситуацији да решиш, погледај овај текст (додуше, за 10.1, али аналогија…):
3. јануар 2008. у 11:31 am #66503BaroneУчесникMa ovaj ZEN u startu nisaam instalirao..Ukinuo sam Suse update,nesto za printere ,a kada sam hteo i NFS ,vratilo je (returned:6)6 umesto 0,i nije hteo da se ugasi???Znam da treba da vrati 0 da je proces uspesno stopiran,pa neznam kako…
Evo jednog primera:
Ukljucen mi je Amarok i pokrenuo sam igricu “Jump ‘n’Run(supertux)”..I desava se da igrica radi ok,a onda zakoci i pokoci.Jedino ako je igrica tako bagovita,Ali stvarno je ruzno da sistem ne moze da izdrzi dva procesa 🙁 ovamo Linux ovo ,ono…3. јануар 2008. у 12:09 pm #66504Жарко МихајловићУчесникПа б’е, мени укључени Амароче, Оперета, Кмејл, Knemo, Kinternet, Knotes, IRKick, Kerry Beagle, Kate, Krusader и приде Дримвивер (Dreamweaver) преко Вајна (Wine)… и сви они позадински процеси који су подразумевано укључени, плус Апач сервер, MySQL и FTP сервер и још увек неће да забагује. А ни Супер Тукс ми није правио проблема, својевремено.
Де набавати ти 10.3, па че вревимо ко љуђе 🙂
3. јануар 2008. у 12:12 pm #66505BaroneУчесникMozda si u pravu.Bolje da instaliram 10.3(valjda)…
Usput preko Wine meni nece da radi DW ,neki drugi programi rade!?
Mislim da je sve to previse cudno,da toliko koci,ne radi…prosto ne moguce :redface:3. јануар 2008. у 2:48 pm #66506MoneoУчесникAko koristis SUSE 10.2 moja topla preporuka je da maknes Zen
Zen je neuspeli pokusaj da se ponudi novi i jednostavni update applet a od svega toga je ispalo jedno veliko sranje koje ne sluzi nicemu i samo zdere resurse jer je kao i Beagle napisano u Mono-u :p
Na svu srecu doticnog vise nema u SUSE 10.3 😉Dakle macinje se sa
[code]su -c “rczmd stop; rpm -e zmd libzypp-zmd-backend sqlite-zmd rug zen-updater”[/code]
Isto tako ako imas nesto slabiju masinu trebao bi da maknes Beagle koji je po meni takodje beskorisna stvar
To ces lako uraditi tako sto ces preko Yasta ukucati “beagle” u search i maknuti sve pakete koji su sa njim povezani
Kada uradis sve ovo i pogasis servise koje ti ne trebaju ne bi trebalo vise nista da zapinje ^-^4. јануар 2008. у 7:51 am #66507workyУчесникSlično sam i ja pitao na jednom forumu, zašto mi je Konqueror u Slackwareu trom, a XP naprotiv leti. Dobio sam odgovor koji mi je sve objasnio. XP je izašao 2001 godine, a Slackware 12 10.1.2007, pa ti sad uporedi. Naravno, sa novim računarom ne mogu da se porede.
Kod mene je suprotno, Slackware leti a XP krašira i koči, nedavno sam deinstalirao NOD32 i poisključivao
neke servise da bih mogao normalno da završim posao, i opet se sve rušilo. Odmorio sam se tek
kad sam podigao Sleka.
Da ima više nekih programa,kojih sada nema za Linux platformu ne bi bilo više wina kod mene.
Ko je krivac za to, zašto je Linux tako malo zastupljen pa im se ne isplati da prave programe i za Linux,
ko zna. A stoji to da neki od open-free projekata nisu ni do kolena svojim komercijalnim pandanima.
Razumem Lyba što je napustio Linux iz tih razloga.Mada stoji da je LIn mnogo bolji za Internet,mogao je
bar zbog toga da ga ostavi .4. јануар 2008. у 6:05 pm #66508MoneoУчесникDa ima više nekih programa,kojih sada nema za Linux platformu ne bi bilo više wina kod mene.
U sustini jedina stvar koja obicnom korisnku u linux-u nedostaje jesu native igre
I takodje-nesto vece cimanje radi osposobljavanja wireless kartica i pojednih USB uredjaja(pre svega ADSL modemi)
Sav ostali standardni hardver koji se srece u 90% slucajeva na desktop kantama radi u principu odmah 🙂
Nema doduse programa kao sto su PS,Adobe Premiere i sl ali to je softver koji je namenjen profesionalcima a ne desktop korisnicima a cifra koja se izdvaja za njih je cetvorocifrena pa ti gledaj ^-^
User-friendly i lakoca koriscenja vise nije nikakav argument za Win jer jer linux zadnjih par godina prilicno uznapredoavo sto se tice toga tako da coveku sada stoje na raspolaganju odlicni user-friendly distroi gde je potrebno zaista minimalno cimanjeA stoji to da neki od open-free projekata nisu ni do kolena svojim komercijalnim pandanima.
Pretpostavljam da mislis na Corel ili Photoshop ::)
Jeste zakon su-medjutim pogledaj sta sve Gimp i Inkscape nude i to za dzabe,potpuno besplatno u odnosu na svoje pandane koji kao sto sam naveo gore kostaju papreno ^-^Razumem Lyba što je napustio Linux iz tih razloga.Mada stoji da je LIn mnogo bolji za Internet,mogao je
bar zbog toga da ga ostavi .Uz duzno postavnje prema Lyb-u-pa nije ni cudo sto je batalio linux kada je koristo Gentoo :biggrin:
Ostajem pri svome,bez uvrede za ikoga,da je to distro za mazohiste i za gubljenje vremena 😀
I ja sam eto batalio Slackware i presao na Debian-ako nista drugo makar mu se paketi instaliraju na dva klika iz Synaptica i auto mount radi odmah,a tek brdo softvera da ne pominjem,sve skoro gotovi paketi bez potrebe da se kompajlira ili rucno ganja ista ::)
Get my point 🙂4. јануар 2008. у 6:15 pm #66509Жарко МихајловићУчесникЗбог тога Генту и Слек никада неће претећи Убунту, опенСУСЕ, или PCLinuxOS по броју корисника. Јасно је шта људи желе и не треба их кривити. Убунту је отишао толико далеко да није било потребно ни знање о резању ISO одраза на ЦД (“Шип ти бејбе”)!
4. јануар 2008. у 8:22 pm #66510AndersenУчесник[quote=”worky”]
Da ima više nekih programa,kojih sada nema za Linux platformu ne bi bilo više wina kod mene.I ja sam eto batalio Slackware i presao na Debian-ako nista drugo makar mu se paketi instaliraju na dva klika iz Synaptica i auto mount radi odmah,a tek brdo softvera da ne pominjem,sve skoro gotovi paketi bez potrebe da se kompajlira ili rucno ganja ista ::)
Get my point 🙂
[/quote]E,pa i na Slacku imas tu foru,samo treba da instaliras slapt-get i gslapt,a to su dva mala paketa za ciju instalaciju treba nekoliko sekundi,bez ikakvih peripetija.
A sto se automounta na Slacku 12 tice,on radi od samog pocetka,s tim sto kreirani korisnicki nalog pri kreiranju treba staviti u odredjene grupe,i uradi jedan restart,a sve se to opet moze na jednostavan klik iz Kuser-a..ma uostalom,sta ti ja pricam to,koristio si ga znas i sam,nego..slazem se da je Gentoo za muchenje,mada ga nisam probao,ali sam razmisljao da ga probam i odustao posle citanja dokumentacije,nemam zivaca za tako nesto,ali Slackware ne moze da se stavi u istu vrecu sa njim,a najveci dokaz za to je sto ga ja jos uvek koristim,a inace sam za ta preterana podesavanja lenj do bola,nema sanse da bih ga koristio da nije lak za upotrebu. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.