Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › Pitanje o RAM memoriji??
- This topic has 22 одговора, 10 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
1. јануар 2008. у 12:24 pm #9694BaroneУчесник
Imam instaliran openSuse 10.2 .
Kada pokrenem My computer dobijam sledece obavestenje:
TOTAL RAM MEMORY: 377,12 MB
FREE MEMORY: 4,54 MB (+92,52 MB CASHES)
Ovo varira recimo nekad pokazuje 83 MB (+130 MB) …
Da li je ovo dovoljno i kakvi su vasi komentari…???? 😮Imam i procesor na 1 GHz,a komp mi se cudno ponasa.
Win XP sljaka bez problema i odlicno se drzi ,dok Linux je sve nesto u qurcu.
Recimo pri podizanju sistema sporo ide,cesto se desava da bez razloga blokira..Recimo Radi Amarok,a posle 1 sat on se pokoci da ni CTRL ALT DELETE ne pomaze.Jednom se pokocio jer sam hteo da prosirim misem prozor od konzole da zauzme vecu povrsinu.
Desavalo se kada pretrazujem pesme da Amarok posivi i tako 5 min dok se ne odkoci.
Pokusao sam da rasteretim sistem->ukinuo 3D efekte,background postavio samo jednu sliku manje velicine,samo jedan screenserver….I malo je bolja situacija ali se blokade relativno cesto desavaju.
Nisam to ocekivao od Linuxa,posto je toliko hvaljen. :'(1. јануар 2008. у 12:48 pm #66492AndersenУчесникImam instaliran openSuse 10.2 .
Kada pokrenem My computer dobijam sledece obavestenje:
TOTAL RAM MEMORY: 377,12 MB
FREE MEMORY: 4,54 MB (+92,52 MB CASHES)
Ovo varira recimo nekad pokazuje 83 MB (+130 MB) …
Da li je ovo dovoljno i kakvi su vasi komentari…???? 😮Normalno je to da sistem koristi maximalni deo radne memorije,ali to sto ti je ostalo manje od 100Mb iste ne znaci da je sva zauzeta,vec da je cashirana.Nista neuobicajeno,mislim da to nema veze sa tim sto ti je sistem spor,naprotiv.
Imam i procesor na 1 GHz,a komp mi se cudno ponasa.
Win XP sljaka bez problema i odlicno se drzi ,dok Linux je sve nesto u qurcu.Nisam to ocekivao od Linuxa,posto je toliko hvaljen. :'(
Naravno da nisi to ocekivao od Linuxa,od Linuxa to i ne mozes da ocekujes.To sto si dobio nema veze sa samim Linuxom vec sa Suse distribucijom.Ja sam je u par navrata testirao (9.3 pro i 10.3),i nije mi se svidela,sto zbog brzine,sto iz nekih drugih razloga.Kad vec imas stariju mashinu probaj neki brzi (i stabilniji) distro,ja na primer koristim Slackware,imam skoro istu mashinu kao i ti,cak sam do skoro imao i 384Mb RAM-a 🙂 ,ali sam ubacio jos malo,u svakom slucaju,Slack na ovoj mojoj mashini “leti”.
1. јануар 2008. у 1:20 pm #66493burgaУчесникСве што си урадио ће свакако растеретити систем, али недовољно. Мораш да провериш који ти све сервиси раде, то је кључно питање.
Пре годину или мало јаче, жали се тип на овом форуму како му ХР ради брже од Линукса. Кажем ја – пријатељу, стави том срању из Редмонда само easyPHP па се онда јави!
Вероватно ти је подигнут Апаш, МySQL, sendmail, и слично. Зависно од тога за шта користиш рачунар, поискључуј све што ти не треба. Ја без Апаша и МySQLа не могу, али све друго гасим.
И веруј ми, ради ми далеко брже од ХРа. А гледао сам код друга колико му треба да му дигне Висту! Брате! А човек има 2ГиБа!1. јануар 2008. у 5:57 pm #66494NekyУчесникSlično sam i ja pitao na jednom forumu, zašto mi je Konqueror u Slackwareu trom, a XP naprotiv leti. Dobio sam odgovor koji mi je sve objasnio. XP je izašao 2001 godine, a Slackware 12 10.1.2007, pa ti sad uporedi. Naravno, sa novim računarom ne mogu da se porede.
1. јануар 2008. у 7:11 pm #66495AndersenУчесникXP je izašao 2001 godine, a Slackware 12 10.1.2007
istina,nema veze sa temom,ali cisto da se ispravi lapsus,Slackware 12 je izasao 2.7.2007.
😉1. јануар 2008. у 9:39 pm #66496MoneoУчесникCudno….
Ne bi trebao SUSE toliko da se vuce-meni je svojevremeno verzija 9.3 i 10.0 radila odlicno sa 256 mega RAM-a i to SDRAM(CPU je bio Athlon 1700 ~ 1,4 giga) ^-^
Ne kazem da je bas leteo ali radio je sasvim pristojno 😉
Treba da u Yastu pogledas sta ti je ukljuceno od servisa i da pogasis one sto ti ne trebaju-recimo meni ni pet para ne treba Samba,NFS,ISDN i jos sto cudesa sto je kod SUSE-ta ukljuceno u startu 😉1. јануар 2008. у 10:23 pm #66497GorankxУчесникSto se tice suse-a jeste malo spor.meni je n.p.r debian mnogo brze radio.Cak mislim da je debian brze radio sa 512 mb rama nego suse sa 1 gb.Mozda ga je usporio i compiz :(.
2. јануар 2008. у 12:23 pm #66498NekyУчесник[quote=”Neky”]
XP je izašao 2001 godine, a Slackware 12 10.1.2007istina,nema veze sa temom,ali cisto da se ispravi lapsus,Slackware 12 je izasao 2.7.2007.
😉[/quote]
Hvala, ja sam pratio datume na Wikipediji i zalutao…
2. јануар 2008. у 12:38 pm #66499marelliУчесникUzmi neki laksi distro ili neki laksi window manager.Ako bas SuSE zeza. 😉
A mozes i oboje ……Pokusaj i da rasteretis sistem nepotrebnih servisa ……..
2. јануар 2008. у 1:19 pm #66500Жарко МихајловићУчесникЧовек је питао како да среди опенСУСЕ а не на који следећи дистро да пређе. Ја дајем одговор на питање:
– Ако си у могућности преузми најновији опенСУСЕ 10.3; Што се учитавања тиче, дупло је бржи у односу на 10.2, а и рад у графичком окружењу, када се учита, је приметно бржи.
– Кад инсталираш 10.3, одмах уради ажурирање система (ако не знаш како се то ради под опенСУСЕ јави…),
– Искључи сервисе које не користиш: Yast – System – System services (runlevel),
– Ако не користиш оно псетанце (Kerry Beagle) за претрагу, искључи и њега.Што се заузећа меморије тиче – то тако треба, ништа се не секирај. Што више систем заузме РАМ, то ће мање вртети чврсти диск касније. Ја имам 1 ГБ меморије, и слободно ми је исто као и теби. Али ми се чврсти диск заврти само кад учитавам неки нови програм по први пут у току сесије…
Како се зачудим кад одем код комшије, коме на најновијој машини (Гига, “Дуо”, ово-оно), са ХР инсталираним, чврсти диск опасно задрља как кликне на дугме “старт” менија.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.