Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Photoshop ili GIMP?
- This topic has 32 odgovora, 16 glasova, and was last updated 17 years, 10 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
1. jula 2005. u 11:21 am #30546
Mr_Pingvin
UčesnikOk. Sad ga bacimo lavovima… 😀 😀 😀 😀
1. jula 2005. u 1:02 pm #30547genije
UčesnikPhotoShop nije samo pisan za WINDOWS, vec sasvim solidno radi i na
APPLE MAC racunarima,
Shta fali vecem izboru ? 😆1. jula 2005. u 3:25 pm #30548Duffman
UčesnikTo nije tema:?
Nego po meni GIMP sasvim fino shljaka a ako treba mi stvarno nesto profesionalno uzecu PE. Zasad moja odluka je GIMP!!
1. jula 2005. u 4:53 pm #30549LYb
UčesnikSta je PE? Photoshop Elements? Pa ako pokusas nesto profi da radis na njemu, videces da i nije tako jednostavno.
Inace tu nije rec o ukusima, iako je to civan na latinskom hteo da nam stavi do znanja, vec jednostavno o upotrebljivosti jednog programa. Gimp u profi obradi fotografija nema sta da trazi. Ima tu MNOGO vise od prostog kliktanja okolo. Da li je ikada iko od vas pokusao da uskladi gimp sa kolor profilima bilo koje iole ozbiljnije stamparije? Pri tom ne mislim na pilicare sto stampaju vizitke i plakate.
Hoces da sredis sliku sa digitalne igrackice od 500-600 EUR? Gimp to moze da odradi. Hoces da je mozda cak i odstampas u nekoj foto radnji? Pa moze i to, ali sa prilicno “random” rezultatima.
Kada gimp bude mogao da otvori preko nadamo_se_da_ce_ga_nekad_napisati proprietary plugina RAW sliku sa Canona EOS-1D/EOS-1D Mk.II ili Nikona D2H, e onda cu MOZDA opet razmisliti o gimpu. Ali samo razmisliti i to pod uslovom da mu srede rads sa kanalima. Rad sa nivoima. Da ubace CMYK. Da makar dovedu filtere u priblizno upotrebljivo stanje.
Neka prica ko sta hoce, Gimp nije ni do kolena PS-u.
Tu se ne radi o ukusu, vec o poslu koji mora da se obavi i da se obavi bez greske.1. jula 2005. u 5:01 pm #30550LYb
UčesnikE da…
Nisam video da se iko ovde tripuje da gimp i slicni open source projekti postoje da bi se proprietary konkurencija izbacila sa trzista.Ja licno bih bio najsredcniji kada bi adobe najzad portovao PS. Makar na BSD… ono kao, razmisljam… mac sada prelazi na BSD kernel… pa sto da ne 🙂
A sto se tice Mercedes vs. BMW, tu makar nema dileme – BMW naravno 🙂 Uporedite samo AMG i M3/M5 motore – jadni Mercedes mora da stavlja turbo punjac da bi imao snagu M-serije. Ej, bre, sta tu ima da se poredi kad M5 ima 450 konja bez turba 🙂
2. jula 2005. u 3:55 am #30551unknown
UčesnikA sto se tice Mercedes vs. BMW, tu makar nema dileme – BMW naravno 🙂 Uporedite samo AMG i M3/M5 motore – jadni Mercedes mora da stavlja turbo punjac da bi imao snagu M-serije. Ej, bre, sta tu ima da se poredi kad M5 ima 450 konja bez turba 🙂
Opet kazem posetite http://sourceforge.net
unesite u polje pretrage AUTOMOBILI
i pronadjite jos neke interesantne proizvodjace automobila,
ne tako dobre kao Mercedes i BMW,
ali svakako upotrebljivi,
koji mogu koristiti kao dopuna navedenoj dvojci. 😀2. jula 2005. u 8:21 am #30552civan
Učesnikkliktanja okolo. Da li je ikada iko od vas pokusao da uskladi gimp sa kolor profilima bilo koje iole ozbiljnije stamparije? Pri tom ne mislim na pilicare sto stampaju vizitke i plakate.
Ovo je priprema za stampu, ne obrada fotografija. Sto se prip. za st. tice to sam vec rekao da GIMP tu nema sta da trazi.
4. jula 2005. u 8:53 pm #30553popac
UčesnikJoš dok sam bio na M$ pre jedno 2 godine kada sam se prvi put susreo sa programom ove namene bio je to Gimp kog mi je instalirao kum. Kako je vreme letelo probao sam i Photoshop, i saznao da su neke stvari lakše za odraditi. E onda sam izgubio trag M$ i postao linuxovac. Gimp sam skontao baš dobro i nikada mi ni jedna jedina falinka nije pala u oči. Tačno CMYK i Gimp se ne slažu dobro, ali biće i toga mogu da se zakunem… za sada Gimp radi sve što meni treba. Malo preklapanja slika, obradu fotki, crtanje i sve, sve, sve što mi treba. Teži je za učenje od jednog Photoshopa i kada se naviknes na PS verovatno ti nikada ne bi palo na pamet da učiš Gimp. E sad kako ja nisam učio Photoshop nešto preterano i sve svoje znanje sticao sam u Gimp-u ne bi mi ni na pamet palo da se odreknem Gimpa zarad ponovnog učenja svih tih stvari u PS-u. Photoshop jest dobar ali nemožeš da kažeš da je GIMP sranje, pogotovu ne ispred mene živog jer se može desiti da razbijem svoj jedini monitor. 👿 Nisam primetio da leveli ne valjaju, a i svi preview-i rade. Ne znam kako je sa većim slikama jer nemam dovoljno memorije da ih učitam. Takođe baš se CCD tačkice lepo sklone sa Gimpom, no nema veze, ukusi su različiti, meni je gimp sve što mi treba.
4. jula 2005. u 10:35 pm #30554jovir
UčesnikNajvažnija stvar u celoj ovoj priči je da je GIMP delo entuzijasta, amatera i poluprofesionalaca, da je započet od strane jedne grupe programera, kada su oni odustali, došli su novi, i taj projekat će i dalje živeti po istom principu.
Dok je Photoshop delo profesionalaca, koji na tome dobro zarađuju, sve oko njega se radi po tržišnoj logici, itd, i sl.
I ako smo došli do toga da možemo njih porediti, to je super… 😉5. jula 2005. u 4:38 pm #30555 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.