Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›Photoshop ili GIMP?
- This topic has 32 odgovora, 16 glasova, and was last updated 18 years, 3 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
30. juna 2005. u 5:26 pm #30536
civan
UčesnikPS ima mnogo vise funkcija, samo je pitanje da li su potrebne.
Licno iskustvo:
– Sto se tice obrade fotografija, GIMP je adekvatna zamena (ako ne i bolja)– Web, elektronski (“ekranski”) dizajn, GIMP je adekvatna zamena (jedino sto mi nedostaje u GIMP-u su “slices”)
– DTP – bez prave podrske za CMYK nikako
1. jula 2005. u 12:28 am #30537LYb
UčesnikCovek je definitivno u pravu, ako postoji neko na forumu da se bavi grafikom (ja sam developer ) ili desktop publishing-om neka da odgovor na ovo pitanje.
Ja sam fotoreporter i opet kazem kao i milion puta na drugim mestima: Gimp nije nizasta osim za ultraamatersku upotrebu.
Alati su mu krajnje neprecizni, o lightnes kanalu mozes samo da mastas (LAB colour space), CMYK ne postoji ni u najavi, totalno je neintuitivan, realtime preview je potpuno neupotrebljiv, daje totalno imbecilne vrednosti za razne velicine koje nemaju veze sa stvarnim stanjem. Cak su mu i krajnje elemntarne stvari, poput nivoa (levels), daleeeko od stvarnog stanja. O unsharp mask-u i uklanjanju suma ne vredi ni trositi reci.Uh… uvek se iznerviram kad neko pomene Gimp… zalim toliko utrosenog vremena na ucenje, da bih na kraju ustanovio da je program obicno djubre. Sve u cilju potpunog izbacivanja windowsa sa masine.
– Sto se tice obrade fotografija, GIMP je adekvatna zamena (ako ne i bolja)
Uh, koliko je ovo daleko od istine… Kamo lepe srece.
1. jula 2005. u 6:11 am #30538Nightweaver
UčesnikNeki moji prijatelji koji su profi graficki dizajneri se bas nebi slozili sa tobom oko vecine izjavljenog. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je GIMP odlican program i sve sem djubre. No, dobro, to je moje licno iskustvo. A i rekao bih da pravis gresku kao i mnogi Linux korisnici – ne prave se Free i Open source programi da bi se iko i ista izbacili sa trzista nego da se dobije dobar i kvalitetan softver.Dokle god neko razmislja da se sve ovo stvara da bi se M$ ili bilo ko uklonio sa scene nece biti nista bolji od bilo kog slepog ljubitelja M$-a.;)
1. jula 2005. u 8:07 am #30539civan
UčesnikOva poruka je izbrisana 1 jula 2005
1. jula 2005. u 8:08 am #30540civan
UčesnikUh, koliko je ovo daleko od istine… Kamo lepe srece.
De gustibus non est disputandum
1. jula 2005. u 8:49 am #30541genije
UčesnikPametan korisnik ce koristiti oba ova programa.
Glupo je odbaciti bilo koji od njih.
Da postoji i treci i njega bi trebalo koristiti ! 😆1. jula 2005. u 8:54 am #30542genije
UčesnikOpet kazem posetite http://sourceforge.net
unesite u polje pretrage LINUX
i pronadjite jos neke interesantne graficke programcice,
ne tako dobre kao GIMP i Photoshop,
ali svakako upotrebljive,
koji mogu koristiti kao dopuna navedenoj dvojci.
Jedino sa cime se morate naoruzati pored LINUX-a, je naravno jedan od COMPILER-a koji su uglavnom besplatni za LINUX.
(C++ Troltex, FPC, Lazarus, Kylix, i slicno),… 😆1. jula 2005. u 9:15 am #30543unknown
UčesnikA zasto bih, “genije”, nasao neki program koji nije tako dobar kao gimp ili photoshop i koristio ga? Samo zato sto postoji takav program?
Neznam da li ima smisla porediti PS i Gimp. Pre svega PS je komercijalni progam pisan za windows. Sto znaci da mora da je “savrsen”. Pre svega zbog konkurencije. A gimp je open source, verujem da se ljudi trude oko njega koliko toliko, ali verujem da bi se vise potrudili da je komercijalan. A i nemaju neku konkurenciju na tom polju tako da, poredjenje po meni pada u vodu.
1. jula 2005. u 9:26 am #30544genije
UčesnikNe poredi GENIJE ova dva programa, nego pogledaj prethodnu stranu,
ocigledno je da citas izmedju redova i bez razmisljanja,
rekao sam da postoji jos programa trebalo bi ih sve koristiti !VEROVATNO NISI NI PROCITAO STA SAM JA I OSTALI NAPISALI,
NEGO SI PRIMETIO SAMO OVO genije, jel tako anonimusu ! 😆1. jula 2005. u 10:43 am #30545unknown
UčesnikKoliko se meni cini ti nisi procitao sta su ostali napisali.
Sam naziv teme “Photoshop ili GIMP?” govori o poredjenju ta dva programa, a ti sad ubacujes i neke druge.
Kao kad bih ja pitao koji je bolji auto, Mercedes ili BMW? I vi se sad ubijate da odgovorite, a ja na kraju kazem, pa sta ste zapeli za te dve marke, ima i drugih proizvodjaca vozila. -
AutorČlanci
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.