Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › permissions
- This topic has 17 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 5 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
20. mart 2007. u 1:55 am #53340
foxbunny
UčesnikMa sa svakim distroom se cimas sve je isto, ako hoces nesto da naucis naucices sam dal koristio Suse, Fedoru, Debian, Mandrivu itd moras da se cimas sa konzolom pa moras sad kad bi me neko pitao koji distro da mu preporucim ne bi znao sta da mu kazem posteno. Iako koristim Mandrivu najvise ne bi smeo da je preporucim pocetniku mislim da su neki u velikoj zabludi kada kazu Easy 2 Use a kad se nesto ukuca sta onda jedino resenje je konzola i tako dolazim do toga da mora da se nauci masina zvana Linux pa koristio ti Suse,Arch,Debian itd.
Eh ta konzola ko da je iz Raja izasla 😀 😉E, obavezno probaj GRML, onda. Nije neki distro za desktop upotrebu, ali to je konzolni distro koji je tako dobro uradjen da imas utisak da mozes sve iz konzole. Inace, to je LiveCD, baziran na Debianu, pa se instalacijom moze konvertovati u pure Debian. (http://www.grml.org/)
20. mart 2007. u 8:25 am #53341Anonimni
Gost@fbunny
da, da, upoznat sam sa ntfs projektom, ali jos necu da ga instaliram. Jao oni su vise u fazonu “dodji sine ti sredi ovog linuxa, necu da ti pokvarim nesto” :D… Jao koja ce havarija da bude ako naucim da pravim teme!@midragz
pa nije bas da ces sa svakim distroom nauciti. Mislis da sam na Ubuntuu znao sta su ~/.xinitrc i strartx? U wish ;). Generalno, linux ces tesko da koristis ako ne znas bar osnove u konzoli, upravo iz tog razloga koji ti pominjes. U onoj diskusiji na DWW to par ljudi lepo primecuje i objasnjava…20. mart 2007. u 11:26 am #53342foxbunny
UčesnikE, kad smo vec kod Archa. Pade mi bas juce na pamet. U cemu je (izmedju ostalog) razlika izmedju Archa i vecine distroa.
Setih se, kada sam hteo da gomilu nekih demona konfigurisem pod Ubuntuom. Bese tu neki program (koga na forumu nahvalise nevidjeno) i s njim kontrolises pri kom runlevelu se dize koji demon. I to navodno ubrzava boot.
E sad. Pod Archom, se demoni dizu onako kako su definisani u /etc/rc.conf. Ima samo jedna lista demona koja se zove, je l’, DAEMONS. Zamisli, kako cudno ime. Uglavnom, tu upises spisak demona i to redom kojim zelis da ih dizes. Sa ! prefixujes demone koje neces uopste da dizes, a sa @ prefixujes demone koje zelis da dizes kao background process. E, sad. To @ je veoma mocna stvarcica. Poigrajte se malo sa time i sistem ce se na kraju dizati za nekih 10 sekundi brze (a moze i da se ne podigne ako se sjebe redosled). Najbolje je da zapisete konfiguraciju (ili da napravite backup rc.conf) i onda cackajte do mile volje.
Moduli (drajveri) se ucitavaju na isti nacin: iz liste modula u rc.conf. Ukratko, skoro sva vaznija podesavanja se vrse iz tog jednog fajla.
Druga stvar su runleveli. U Arch prakticno ima (osim obaveznih 0. i 6. runlevela) samo 3 runlevela. Single, Multi i Local. U Single (init 1) ne funkcionisu nikakvi demoni osim najosnovnijih. U Multi (init 3) se dizu demoni definisani u rc.conf. I Local multi (init 5) je runlevel u kome se pokrece bilo sta sto definisemo (tipa KDM, GDM, tralala). Veoma jednostavno. Zato nema potrebe da se podizanje demona definise po runlevelima, posto se svi dizu u Multi (init 3) runlevelu.
Koliko sam razumeo, tako je nekako i u Slackwareu i BSDu.
Kada se instaliraju stvari tipa ClamAV, CUPS, Apache i slicni, obavezno ubacite odgovarajuce demone u rc.conf (ako zelite da se ti serveri pokrecu zajedno sa bootom). Ako ne znate koji demon treba da stavite u rc.conf, pogledajte /etc/rc.d/* gde se nalaze skriptovi za sve demone.
20. mart 2007. u 12:30 pm #53343Anonimni
GostEh da je to jedina razlika :D… U vezi initlevela si u pravu, to je neki BSD sistem koga su primenili jos Slack i Gentoo (za ovo nisam siguran, ispravite me). Iskreno, ni ne pada mi na pamet kako to drugacije moze da izgleda, no ajde…
Imam jos jedno pitanje, kako da namestim Arch da mi prepoznaje dva frontalna USB slota (mrzi me da se stalno smaram da okrecem kuciste)? Btw, skinuo sam neku base gentoo instalaciju (50mb, ah minimalista u meni je poludeo) pa cu da probam da ga bootujem u nedelju… (taman dok se nakanim da procitam handbook :D)
Hvala za detaljan opis, nisam znao gde da trazim daemone… Covece, sve u Archu je u /etc 😀 (osim paketa, ali ok)
20. mart 2007. u 12:41 pm #53344foxbunny
UčesnikEh da je to jedina razlika :D… U vezi initlevela si u pravu, to je neki BSD sistem koga su primenili jos Slack i Gentoo (za ovo nisam siguran, ispravite me). Iskreno, ni ne pada mi na pamet kako to drugacije moze da izgleda, no ajde…
Imam jos jedno pitanje, kako da namestim Arch da mi prepoznaje dva frontalna USB slota (mrzi me da se stalno smaram da okrecem kuciste)? Btw, skinuo sam neku base gentoo instalaciju (50mb, ah minimalista u meni je poludeo) pa cu da probam da ga bootujem u nedelju… (taman dok se nakanim da procitam handbook :D)
Hvala za detaljan opis, nisam znao gde da trazim daemone… Covece, sve u Archu je u /etc 😀 (osim paketa, ali ok)
Kao prvo, videces razlike i u /usr folderu. Svi programi se instaliraju u /usr umesto u /usr/*nesto*. Ako neki program ima share, docs, i slicne foldere u svojoj grani, oni ce postati /usr/share, /usr/docs, i tako dalje. To kudikamo olaksava potragu za odredjenim delovima programa. 🙂
Nego, sto se tice tih USB portova na prednjem delu kucista, oni su obicno povezani sa maticnom, pa ako ti je prepoznao zadnje, prepoznace ti i prednje. Samo, instaliraj HAL, posto od njega zavisi da li ce uredjaj biti automatski prepoznat (bar je tako u KDEu). Sada udev kontrolise kako ce se koji uredjaj zvati (u /dev direktorijumu). E, taj udev je citava mala nauka za sebe. Mozes, recimo, da ga podesis da se tvoj digitalac zove /usb/canon, ali za to ti ipak treba malo citanja.
20. mart 2007. u 7:49 pm #53345Anonimni
Gostneat, ali mislim da bi bilo ok i da su u /usr samo programi, pa da su unutar njih ti zasebni folderi. To je tek clean!
pa pazi, ubacio sam mp3 player i lsusb-ovao, ali mi je samo prikazao zadnja 3-4 slota. Ok, HAL it is… Cekaj, jel si ti sve ovo naucio dok si koristio Arch? Ako jesi onda, wow 🙂
20. mart 2007. u 10:25 pm #53346LYb
Učesnikneat, ali mislim da bi bilo ok i da su u /usr samo programi, pa da su unutar njih ti zasebni folderi. To je tek clean!
Pa i ne bas, to bi bilo narusavanje organizacije linux fajlistema, dovoljno su uprskali stvar sa idiotarijom koja se zove /media
21. mart 2007. u 10:34 am #53347foxbunny
Učesnikneat, ali mislim da bi bilo ok i da su u /usr samo programi, pa da su unutar njih ti zasebni folderi. To je tek clean!
pa pazi, ubacio sam mp3 player i lsusb-ovao, ali mi je samo prikazao zadnja 3-4 slota. Ok, HAL it is… Cekaj, jel si ti sve ovo naucio dok si koristio Arch? Ako jesi onda, wow 🙂
Pa, Slack i Arch su mi bili najbolja škola… Mada ono… nije to neko “znanje”. Više kao “sveže iskustvo”. :p
U Archu sam dosta naučio zato što ti on da manje-viđe nekonfigurisan sistem. Pa taman pomisliš, “e ovo mi ne radi”, a ono se ispostavi da Arch očekuje da mu sam kažeš šta-kako-gde. Inače, najbolje ti je da koristiš IRC kanal za podršku. Tamo ima dosta ok likova. Naravno, Arch forumi su uvek tu, a tu sam i ja, kao moralna podrška. :p
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.