Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › permissions
- This topic has 17 odgovora, 4 glasa, and was last updated 19 years, 5 months ranije by
foxbunny.
-
AutorČlanci
-
19. mart 2007. u 9:40 am #8460
gandalf
Glavni majstorkako da dam korisniku dozvole za:
route del default i pppoe-start
otvaranje foldera /windows i kopiranje sa njega (ako idem na right click > permissions i promenim na grupu user, izadje mi: Couldn’t change the group of “windows” because it is on a read-only disk :()19. mart 2007. u 11:02 am #53331foxbunny
Učesnikkako da dam korisniku dozvole za:
route del default i pppoe-start
otvaranje foldera /windows i kopiranje sa njega (ako idem na right click > permissions i promenim na grupu user, izadje mi: Couldn’t change the group of “windows” because it is on a read-only disk :()ako želiš da korisnik ima pristup nekom disku, onda to moraš da regulišeš kroz fstab. I, naravno, ne možeš da menjaš dozvole za Win diskove, pošto:
1. Win disk nema sistem dozovla
2. Win disk je read-only pa ne možeš da upišeš dozvole čak i kada bi ih on podržavaou fstab:
pod opcije za mountovanje dodaš i user,noexec
[code]man fstab[/code]
i
[code]man mount[/code]
za više informacija. O0
19. mart 2007. u 11:08 am #53332foxbunny
UčesnikJoš jedna stvar.
Probaj ovo, kao root:
[code]gpasswd -A ime_korisnika network[/code]
I kao bonus:
[code]gpasswd -A ime_korisnika optical[/code]
i
[code]gpasswd -A ime_korisnika storage[/code]
za rad sa rezanjem diskova i rad sa USB stikovima.
EDIT:
Baci oko na http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=30446
19. mart 2007. u 11:21 am #53333Anonimni
Gostok, ali kako sam u Ubuntuu mogao da kontrolisem Win disk iako sam bio user? Stavio sam da mi taj hard bude ro,auto,users. Da, hvala, man stranice su mi pomogle :). Ok, uradicu ovo :).
19. mart 2007. u 11:51 am #53334foxbunny
Učesnikok, ali kako sam u Ubuntuu mogao da kontrolisem Win disk iako sam bio user?
Ah, pa ti si presao sa Ubuntua. :p Pa, vidi, Arch, Slackware, Gentoo i slicni ti daju potpunu kontrolu nad sistemom. Ubrzo ces shvatiti gde se koji fajl nalazi i sta u kom fajlu treba ili ne treba da pise, i zasto. Ali, s druge strane, oni *zahtevaju* da ti kontrolises sve aspekte sistema. Dakle, nema tu fensi GUI programa za konfiguraciju ili default podesavanja koji ti sistem podesavaju ovako ili onako. Sve moras sam da uradis.
Ja sam se bio zbunio prvi put kada u K3Bu nisam mogao da rezem diskove. Posle sam saznao da sve dozvole u vezi sa svime moram sam sebi da dam (a u slucaju administracije visekorisinickih sistema, admin treba explicitno da da dozvole svim korisnicima). I to nije lose. Znas tacno ko sta moze da radi. Ako ti nesto nije potrebno, zasto bi rizikovao sigurnost sistema tako sto si das dozvole? Mislim da je to poenta.
19. mart 2007. u 8:27 pm #53335Anonimni
Gostthat’s not funny :(… :D. Ja sam ionako control freak, a i ne smeta mi da radim cimam u konzoli i citam tonu dokumentacije, jednostavno, takav sam… Ali onda druga stvar, ako ti imas “potpunu kontrolu” nad sistemom, ti mozes sebi da omogucis “ultimativan luksuz”, a ja to nemam. Kapiras sta ti pricam?
P.S.
moram da ti se zahvalim, a i da te pohvalim za brze i detaljne odgovore 😉19. mart 2007. u 8:46 pm #53336foxbunny
Učesnikdokumentacije, jednostavno, takav sam… Ali onda druga stvar, ako ti imas “potpunu kontrolu” nad sistemom, ti mozes sebi da omogucis “ultimativan luksuz”, a ja to nemam. Kapiras sta ti pricam?
znas kako… kad-tad to sve dosadi… negde kada imas 30+ godina… a ja nemam 🙂
Ultimativan luksuz? Zavisi sta je luksuz. Meni je luksuz da imam sve najsvezije pakete na dohvat tastature. :p
19. mart 2007. u 11:30 pm #53337Anonimni
GostRazumem te potpuno. I meni nekad pukne film da se cimam oko gluposti. Evo dela mog odgovora u distro watch weekly:
…
One other thing, I think that ideal linux path looks like this:
easy-to-use – to start with linux a bit
sth more demanding – to learn how stuff works
(middle to geek – just a transition period)
ease of use again – so you can rest, but if sth goes wrong – u can fix it…
…meni je luksuz da mi se na desktopu stvori ikonica USB flash-a kad ga utaknem, da mogu da pisem i brisem po win particiji, da imam the latest stable software, da imam vizuelno savrsen sistem… Generalno, da mi je sve one-click-away, ali ono sto je kljucno, da sam sve to ja napravio, a ne da je tako po defaultu…
20. mart 2007. u 12:12 am #53338miodragz
UčesnikMa sa svakim distroom se cimas sve je isto, ako hoces nesto da naucis naucices sam dal koristio Suse, Fedoru, Debian, Mandrivu itd moras da se cimas sa konzolom pa moras sad kad bi me neko pitao koji distro da mu preporucim ne bi znao sta da mu kazem posteno. Iako koristim Mandrivu najvise ne bi smeo da je preporucim pocetniku mislim da su neki u velikoj zabludi kada kazu Easy 2 Use a kad se nesto ukuca sta onda jedino resenje je konzola i tako dolazim do toga da mora da se nauci masina zvana Linux pa koristio ti Suse,Arch,Debian itd.
Eh ta konzola ko da je iz Raja izasla 😀 😉20. mart 2007. u 1:53 am #53339foxbunny
Učesnikmeni je luksuz da mi se na desktopu stvori ikonica USB flash-a kad ga utaknem, da mogu da pisem i brisem po win particiji, da imam the latest stable software, da imam vizuelno savrsen sistem… Generalno, da mi je sve one-click-away, ali ono sto je kljucno, da sam sve to ja napravio, a ne da je tako po defaultu…
Hm, e, sada kada si savladao fstab i mount, resio si problem citanja win particija. A pisanje nije preporucljivo (za sada). Sto se tice usb ikonice. Obavezno instaliraj hal (tako se zove paket) i dodaj se u grupu storage. I eto… puf… ikonica. 🙂 Mada, desava se povremeno da nesto zakaze, ili ako imas nestrpljivu rodbinu koja ima naviku da uredjaje cupa iz rupe pre vremena… Izgled? Uf. To je nesto u cemu mozes duboko da istrazujes, narocito kada naucis da pravis teme za KDE, Gnome ili sta vec voles. Meni je to negde na trecem mestu, posle PHPa i kupovine novog monitora. 🙂
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.