Почетак › Форуми › BSD › FreeBSD, TrueOS,… › par pitanja u vezi pcbsd-a
- This topic has 19 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years раније by Moneo.
-
АуторЧланци
-
11. октобар 2008. у 3:22 pm #10445manjinaУчесник
hteo bih da skinem i instaliram pcbsd, e ali pre toga me interesuje nekoliko stvari. meni treba racunar za rad u vordu, ekselu i poverpointu, slusanje muzike i gledanje filmova i da idem na net, ruter sam dobio od ptt-a neki sagem , jeli problem da se namesti dual boot jer imam i xp instaliran? da li je moguca emulacija win softvera na pcbsd-u?
11. октобар 2008. у 3:29 pm #72907RiSKУчесникSto se tice kancelarijskih programa, pogledaj OpenOffice. Imas ekvivalente Wordu, Exellu i Powerpointu. Sad, to moze da ti zavrsi posao ili ne, zavisi sta konkretno radis u ovim programima.
Za ruter nemam pojma. Ako je to stvarno ruter, onda je to fizicki i logicki odvojen sistem od tvog racunara. Sve sto treba je podesiti mreznu u BSDu, sto nije nikakav problem.
Dual boot nije problem. PCBSD ce prilikom instalacije sam namestiti dual boot ako sve bude kako treba.
Windows softver mozes da emuliras programom wine. Da li ce emulacija biti uspesna ili ne zavisi od konkretnog komada softvera koji emuliras. Vecina stvari dosta dobro radi pod wine-om.
11. октобар 2008. у 3:30 pm #72908RiSKУчесникE, da, zaboravih i ovo:
Nemoj da se cimas previse. Uzmi disk i instaliraj sistem. Ako negde zapne, na internetu mozes pronaci lom stvari i potaziti pomoc od drugih korisnika.
Slobodno se opusti i probaj PCBSD. Ako ti se nesto ne svidja, uvek mozes da ga skines.11. октобар 2008. у 3:56 pm #72909manjinaУчесникhvala na brzom odgovoru , skidam dvd verziju preko torenta i ide fino , hteo sam da instaliram ms ofis jer se desava da tekst ili prezentacija uradjena u open ofisu izgleda drugacije na ms ofisu jedino zbog toga, posto me je drugar nagovarao da instaliram ubuntu i ubio me smaranjem ono kao probaj bolje je ,sigurnije je i tako to , probo ali nije mi to to i tako kreno da skidam pcbsd, najvise zbog maskote 🙂 ono kada zapne tu je google…
e da , koliko mi je dovoljno velike particije trebaju za njega?11. октобар 2008. у 4:08 pm #72910RiSKУчесникLoL: Zbog maskote, a?
Licno smatram da je PCBSD dobar sistem za desktop, ali da bi se lakse snasao u GNU/Linuxu.Sto se tice particija – to zavisi od tebe. Posto ga koristis na desktopu, verovatno ce ti trebati vise prostora na /usr za programe koje zelis da instaliras i vise prostora na /home za tovje fajlove.
Ako planiras da koristis portove za vece programe, trebace ti vise prostora na disku za prevodjenje istih. Ja drzim FreeBSD na slice-u od oko 20GB i to mi je vise nego dovoljno.Razlicito preslaganje u razlicitim office alatima je uglavnom posledica toga sto se fajl sacuvan u odredjenom formatu (npr. doc) razlicito interpretira kod tih programa. Ne bih sad da tupim, al otprilike kontas da bi upotreba standardnih formata za dokumente i programa koji su multiplatformski eliminisala ovaj problem 😉
11. октобар 2008. у 4:47 pm #72911manjinaУчесникnece meni trebati nesto puno mesta jer ne koristim toliko puno programa a ono sto skidam sa neta bih cuvao na win particiji i odatle bih gledao filmove i slusao muziku , tako da nekih 5 gb mi zvuci dovoljno.
11. октобар 2008. у 4:50 pm #72912RiSKУчесникHmmmm…. Meni se to cini malo. Pogledaj koliko zauzima podrazumevana instalacija PCBSDa. Ne verujem da ide ispod 3GB.
Procice ovuda neko ko je u skorije vreme instalirao PCBSD pa ce reci koliko zauzima osnovna instalacija 😉 Onda se upravljaj prema tome.16. октобар 2008. у 7:48 am #72913manjinaУчесникnemogu da instaliram pcbsd. problem je jer nevidi particiju koju sam odvojio za njega. imam 1 hard od 200gb, c: 20 gb i d:180 , od d: particije sam uzeo 10 gb za bsd ali je on nevidi, prvo sam je stavio da bude neformatirana pa fat32 pa ntfs pa linux ext2 valjda se tako pise ali nista , napravio sam da ta particija bude primarna , kako da ovo namestim?
16. октобар 2008. у 2:33 pm #72914RiSKУчесникMozes li da opises kako PCBSD instaler “vidi” particije? Koje su izlistane a sta postoji na hardu?
Probaj da se prebacis u konzolu i da izlistas sliceove fdisk-om pa postuj izlaz. Moze da posluzi i prikaz particija iz Linuxovog fdiska, ili sta vec imas instalirano.
16. октобар 2008. у 2:43 pm #72915manjinaУчесникimam samo xp na instaliran , u toku instalacije pise drive selection tu mi stoji /dev/ad0 maxtor i dalje oznake harda , i to je to nevidim particiju koju sam napravio za njega .
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.