Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › par pitanja u vezi Fedore
- This topic has 19 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 4 months раније by
kmilos.
-
АуторЧланци
-
1. март 2006. у 3:14 pm #41641
kmilos
Учесникkako mislis drugacije da ugasis racunar ako ne koristis graf. okruzenje nego sa halt.
Čovek je izričito pitao za “halt” baš kada je ulogovan u grafičko okruženje… 🙄
Možda grešim, ali očekujem da bi “halt” iz GUI-ja samo ubilo programe i ugasilo sistem (pri tome ne mislim da tu ima nekih naročitih negativnih posledica), dok “logout” ili “shutdown” iz GNOME ili KDE menija lepo sačuva sesiju i sl. pre nego što i sami pokrenu “halt”…
Ovo čisto da bi kasnije izbegli pitanja tipa: zašto mi GNOME ne pamti jačinu zvuka, ili zašto svaki put kada se ulogujem moram iznova da dodajem aplet u panel itd.
1. март 2006. у 5:52 pm #41642kmilos
УчесникE da, ako u međuvremenu baš hoćeš da se zezaš sa FC3, moraćeš da ažuriraš par stvari da bi dobio podršku za zvučnu karticu. Proverio sam, i snd-ca0106 modul se nalazi samo u poslednjem kernel-2.6.12-1.1381_FC3 paketu, a uz to ti još verovatno trebaju i svežiji alsa-lib i hwdata paketi i onda bi trebalo da proradi…
2. март 2006. у 6:16 am #41643velial
УчесникMožda grešim, ali očekujem da bi “halt” iz GUI-ja samo ubilo programe i ugasilo sistem (pri tome ne mislim da tu ima nekih naročitih negativnih posledica), dok “logout” ili “shutdown” iz GNOME ili KDE menija lepo sačuva sesiju i sl. pre nego što i sami pokrenu “halt”…
“halt” bi trbao da startuje kill skripte za tekuci runlevel pa ne bi smelo da ima razlike sa “shutdown” iz GUI-a. Mozda je fedora napravila neko drukcije resenje ali sumnjam.
Ranije sam cesto otvarao sesiju na cistoj konzoli (zbog necega sto nije radilo u GUI-u) dok je GUI startovan i odatle gasio racunar sa halt. Ne secam se da sam imao problema, moracu ponovo da isprobam.
Secam se da je bilo nekih gluposti kad sam stavio 3D podrsku za ati-a, ali je to vezano za otvaranje dve sesije, pa se reflektovalo i na halt.2. март 2006. у 9:13 pm #41644MisterNo
УчесникHalt iz graf. konzole ili klasicno shut down dodje mu potpuno isto.
Inace halt i reboot + cron je super stvar za zezanje kolega. 😀
2. март 2006. у 9:45 pm #41645maddox
УчесникHalt iz graf. konzole ili klasicno shut down dodje mu potpuno isto.
Hm? Mislim da se varaš. Bar kako sam ja čitao man strane shutdown i halt nisu potpuno iste komande.
Ali si u jednoj stvari u pravu, posle određenog vremena će ugasiti računar 😉26. март 2006. у 11:11 am #41646Анонимни
Гостok sad je vec malo gusto:
1. imam taj drajver za GeForce karticu ali ima extenziju “run”! I sad ja sve lepo kucam (sh pa ime drajvera.run) ali izbacuje mi gresko! Kaze da moram da iskljucim X pa da onda tek instaliram drajver… Kako da ga iskljucim (probao sam kao failsafe termiala ali on zeli da skroz udjem u textualni mod i da batalim svu grafiku…) ? Probao sam da izmenim onaj file u etc direktorijumu (mislim da se zove initab ) ali on je read only i cak kad ukljucim “su” (super user (ovo mi je sasvim dovoljno)) nista se menja… Sta ciniti?m.p. Kad sve to zavrsim X se pokrece sa “startx” zar ne? Cisto da budem siguran :>
i jos nesto: ne koristi m yum (niti me bas i zanima da ga koristim) tako da necu da trazim neke tamo specijalne drajvere za fedoru 😉2. e sad jos jedno pitanje: Kako promeniti graficko okruzenje? Meni je u FC3 (ne pitajte zasto ovaj stari… Narucio sam 10000000 cdova ovde ali nije mi stigao ni jedan (narucio u januaru)) Gnome default ali ja zelim da stavbim Xfce… Kako to izvesti?
3. U Xfce-u postoji li mogucnost da se stavi makar 1 ikonica u desktop? Pokusavao sam ali ne ide bas (takodje ako postoji mogucnost da se stavi u panel vi recite to mi vise znaci)..
4. Jel ima U Xfce-u mogucnost da izaberem Nautilus kao glavni manager (ima i tamo onaj “Osvajac” ali mi je saren previse i ubija me u pojam a Nautilus je opusteno lep ;))?
5. Ovo sam bio nasao negde na netu ali sad ne znam gde… Naime zanima me kako da iskljucim da mi za svaki direktorijum otvara novi prozor??? Ide mi na zivce strasno…
6. Da bi mi proradio zvuk potrebna mi je samo alsa Li? To sam skinuo pa reko mozda sam se negde presao i zaboravio nesto…
tnx for help 😉
26. март 2006. у 11:28 am #41647maddox
Учесник1. X iskljucuješ sa telinit 3. Zatim pokrećeš instalaciju drajvera. Kada ponovo hoceš da ga pokreneš, kucaj telinit 5.
2. Pa možeš preko yuma da instaliraš XFCE i on će ti se pojaviti u listi sesija kada trebaš da se loguješ, samo ga odabereš i to je to.
3. Moguće je imati ikonice, samo trebaš instalirati Rox.
4. Nemam pojma, nisam nikada probao, ali verovatno može.
5. Edit – Preferences – Behavior – čekiraš Always open in browser windows
6. Nije mi jasno?26. март 2006. у 11:53 am #41648Анонимни
Гостe car si! grazia 🙂
samo pazi:
da li za rad zvucne treba samo alsa lib (pun naziv filesa je: alsa-lib-1.0.10.tar.bz2 ) ili mi treba i jos nesto tamo? Nisam jos provalio kako da instaliram oo pa taman da pitam pre no sto provalim 😉
a sto se tice Xfce-a: ja sam ga instalirao (izabrao sve pakete pri instalaciji Fedore) ali me zanima moze li da se automatski postavi Xfce kao default graficko okruzenje da ne moram da ga uvek biram pre logovanja?
26. март 2006. у 12:06 pm #41649maddox
УчесникHm, mislim da ti treba i alsa driver, ali sto se zebavaš sa tim, možeš jednostavno da instaliraš alsu iz yum-a, a možda je već i imaš instaliranu. Ja na FC5 imam sledeće pakete, i ALSA radi odlično:
[code]
alsa-utils-1.0.11-3.rc2
alsa-lib-1.0.11-3.rc2.2
alsa-lib-devel-1.0.11-3.rc2.2
[/code]
Da bi proverio da li je imaš instaliranu, kucaj:
rpm -qa | grep alsa
I on će da ti prikaže da li imaš instalirano.
Pa kada promeniš sesiju, on će da te pita da li želiš da bude default, i ti samo potvrdi i to je to.26. март 2006. у 12:13 pm #41650kmilos
Учесникda li za rad zvucne treba samo alsa lib (pun naziv filesa je: alsa-lib-1.0.10.tar.bz2 ) ili mi treba i jos nesto tamo? Nisam jos provalio kako da instaliram oo pa taman da pitam pre no sto provalim 😉
Šefe, je’l čitaš uopšte šta ti ja napisah pre par nedelja za ovo?
# yum update alsa* kernel
(dobro bi bilo da ceo sistem ažuriraš u stvari)
Nema šta da se akaš sa izvornim paketima na Fedori…
a sto se tice Xfce-a: ja sam ga instalirao (izabrao sve pakete pri instalaciji Fedore) ali me zanima moze li da se automatski postavi Xfce kao default graficko okruzenje da ne moram da ga uvek biram pre logovanja?
Pa kada ga jednom izabereš pre logovanja valjda te je pitao da li hoćeš da ga zadržiš kao podrazumevano? Druga varijanta je da instaliraš switchdesk* pakete pa kroz njih promeniš (bilo već na forumu, koristi više pretraživanje).
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.