Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › par pitanja u vezi Fedore
- This topic has 19 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 5 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
27. februar 2006. u 10:56 am #7065
gandalf
Glavni majstorSB Live 24 bit drajveri in Fedora?
ne mogu bas da ih nadjem… Zalutao sam na ALSI ali opet… nista… Na sajtu njihovom nema podrske niti drajvera za fedoru (nema uopste drajvera)…
Zna li neko gde i sta treba da skinem?m.p. Fedora core v4 koristim 😉
27. februar 2006. u 1:12 pm #41632kmilos
UčesnikKoliko ja vidim na ALSA sajtu, podržana je u drajveru ca0106 koji valjda već dolazi uz Fedoru. Znači “Soundcard detection” iz menija je ne nalazi? Jesi probao da ažuriraš alsa* pakete i kernel?
27. februar 2006. u 6:45 pm #41633Anonimni
Gostpazi ja sad jos nisam dobio fedoru (ali vec se spremem i sve skidam sa neta itd… bla bla bla)! Kad sam je poslednji put stavio zvuka nije bilo! Cd-ve sam narucio letos tako da ne znam da li ta verzija podrzana! U svakom slucaju sutra govorim tacne podatke mada ne verujem da ce biti promena (da ce raditi itd..). U medjuvremenu mogu da pitam sledece (da se ne iznenadim):
1. Da li fedora ima GTK (koliko sam shvatio ovo ima svaki Lin sa GNOME grafickim okruzenjem jel?)?
2.Da li ima JAVU?
3. Da li ima Eclipse (nesto sam malo nacuo pa reko da potvrdim)?
4. Da li mi trebaju neki kodeci za pustanje filmova (DVD) u fedori? Sad imam MPlayer 1. nesto tamo… Da li mi je MPlayer sam dovoljan ili…?
5. Koje igre fedora ima? Za svaki slucaj sam skinuo Frozenbubble jel mi je omiljena (gazim mobilni sa njom) pa da ne rizikujem…
6. Da li fedora ima IP Tables (ovako se pise jel?) ili neki drugi firewall?
7. Ima li fedora Python ili moram naknadno da instaliram?zahvaljujem na pomoci 😉
27. februar 2006. u 7:05 pm #41634kmilos
Učesnikpazi ja sad jos nisam dobio fedoru (ali vec se spremem i sve skidam sa neta itd… bla bla bla)! Kad sam je poslednji put stavio zvuka nije bilo! Cd-ve sam narucio letos tako da ne znam da li ta verzija podrzana! U svakom slucaju sutra govorim tacne podatke mada ne verujem da ce biti promena (da ce raditi itd..). U medjuvremenu mogu da pitam sledece (da se ne iznenadim):
Pa naruči odmah nove jer FC5 izlazi za dve nedelje 😉
1. Da li fedora ima GTK (koliko sam shvatio ovo ima svaki Lin sa GNOME grafickim okruzenjem jel?)?
Da
2.Da li ima JAVU?
3. Da li ima Eclipse (nesto sam malo nacuo pa reko da potvrdim)?Ima Eclipse koji dolazi sa gcj-om. Vidi http://fedoraproject.org/wiki/JavaFAQ
4. Da li mi trebaju neki kodeci za pustanje filmova (DVD) u fedori? Sad imam MPlayer 1. nesto tamo… Da li mi je MPlayer sam dovoljan ili…?
Trebaju, pretraži forum i pogledaj http://www.fedorafaq.org/
5. Koje igre fedora ima? Za svaki slucaj sam skinuo Frozenbubble jel mi je omiljena (gazim mobilni sa njom) pa da ne rizikujem…
Nemam pojma, ne igram se
6. Da li fedora ima IP Tables (ovako se pise jel?) ili neki drugi firewall?
Da, ne znam za Linux koji nema iptables
7. Ima li fedora Python ili moram naknadno da instaliram?
Da
Inače, osnovne komponente i njihove verzije svakog distroa su popisane na distrowatch.com, kao npr. za Fedoru: http://distrowatch.com/table.php?distribution=fedora
Većinu ovih odgovora je mogao da odgovori i tvoj najbolji prijatelj Google, toplo ti preporučujem da ga iskorišćavaš što više 😉
27. februar 2006. u 11:50 pm #41635Anonimni
GostVećinu ovih odgovora je mogao da odgovori i tvoj najbolji prijatelj Google, toplo ti preporučujem da ga iskorišćavaš što više 😉
ma koristim ga ja skoro uvek ali ne snalazim se najbolje jos sa linuxom i sajtovima vezanim za njega (jos kad odem da skinem neku instalaciju… blagi Boze tu ima sto puta nesto.ime.verzija.paket.ovo.ono.baba.tar.gz ili kako vec…)… A i kad bi svi koristili samo google onda mi forum bio napusten :>
end offtopic
28. februar 2006. u 8:19 pm #41636Anonimni
Gostok ispravka: Ipak se ispostaviloda je kod mene (za sad) u pitanju Fedora core 3 😳
znaci ipak tek treba da uzmem esto novije te je to verovatno razlog zasto ne detektuje SB live 24bit!
Kad sam vec ovde moram da pitam nesto sto me zbunjuje:
kako da instaliram program? Tacnije znam kako da ga instaliram ali sta je problem (evo konkretno):
ocu da instaliram drajvere za moju nVidia graficku (gf 4ti 4200) i uradim sledece:
sh pa.ime.drajvera.paket.koji.vec ali nece!? Sacuvao sam file na desku pa ne znam treba li negde drugde da ga sacuvam ili ne!? I da li moram da budem ulogovan kao root da bi ga instalirao (kao i Operu kao i Gaim i AbiWord i audacious…?)?
i jos jedno pitanje: Znam gde se nalazi opcija za gasenje ali meni je lakse da u konzoli kucam : halt
da li je to ok? Mislim dok sam u grafickom okruzenju da ga gasim iz konzole? Nece biti problema?1. mart 2006. u 12:12 am #41637kmilos
UčesnikAjde da probamo opet, poslednji put:
Takođe pogledaj i lepljivu temu na Fedora odeljku foruma, kao i http://fedora.redhat.com/docs/
Ukratko, NVIDIA drajvere imaš zapakovane specijalno za Fedoru u livna.org riznici, Gaim već dolazi uz Fedoru, audacity imaš u Extras riznici… Ono što hoću da kažem je, uvek prvo pokušaj da nađeš rpm paket zapakovan specijalno za Fedoru pre nego što kreneš da budžiš programe kako stigneš i napraviš špagete od sistema. Isto i za “halt” komandu – postoje predviđeni elegentniji načini za gašenje, nemoj da ga siliš kad ne mora…
1. mart 2006. u 5:57 am #41638velial
UčesnikIsto i za “halt” komandu – postoje predviđeni elegentniji načini za gašenje, nemoj da ga siliš kad ne mora
Mozda gresim ali mislim da “halt” nije sila. Kad sam vec u konzoli to je i najlaksi nacin da ugasim racunar.
1. mart 2006. u 2:40 pm #41639MisterNo
UčesnikIsto i za “halt” komandu – postoje predviđeni elegentniji načini za gašenje, nemoj da ga siliš kad ne mora…
kako mislis drugacije da ugasis racunar ako ne koristis graf. okruzenje nego sa halt. Halt je skripta koja poziva run level za gasenje sistema. (ne znam napamet koji run level 0 1 ili 6 ali i to lako mozes da proveris u inittabu). tako da racunar mozes ugasiti i kucanjem init [broj], ali to ti dodje isto.
1. mart 2006. u 2:41 pm #41640MisterNo
UčesnikIsto i za “halt” komandu – postoje predviđeni elegentniji načini za gašenje, nemoj da ga siliš kad ne mora…
kako mislis drugacije da ugasis racunar ako ne koristis graf. okruzenje nego sa halt. Halt je skripta koja poziva run level za gasenje sistema. (ne znam napamet koji run level 0 1 ili 6 ali i to lako mozes da proveris u inittabu). tako da racunar mozes ugasiti i kucanjem init [broj], ali to ti dodje isto.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.